29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Tweede jaar op rijoperationele winst voor Aqualectra

HomeMediaAmigoe | Tweede jaar op rijoperationele winst voor Aqualectra
Tweede jaar op rijoperationele winst voor Aqualectr  | Edsel Sambo
65,9 miljoen nafl operationele winst voor Aqualectra | Edsel Sambo

WILLEMSTAD — De winst voor belastingen van Aqualectra in 2015 is bijna twee keer zoveel dan was begroot. Het nutsbedrijf verwacht 2015 in de boeken af te sluiten met een winst van 65,9 miljoen gulden.

Dat blijkt uit de voorlopige cijfers, die waarnemend algemeen directeur Darick Jonis gisteren tijdens een persconferentie bekendmaakte.

Aqualectra verwacht in april de jaarrekening van 2015 klaar te hebben. Uit de voorlopige cijfers blijkt de omzet voor 2015 bijna 12 miljoen gulden hoger te zijn dan begroot. De operationele kosten zijn 20,5 miljoen gulden lager dan begroot. Het bedrijf verwacht een operationele winst van 84,8 miljoen gulden voor 2015.

Het overheidsbedrijf heeft een goed jaar achter de rug. De tarieven voor water en elektriciteit dekken de kosten. Daarnaast zijn de nutstarieven gedaald vanwege de daling van de brandstofprijzen en de efficiëntere productiemix van Aqualectra. Momenteel bestaat 18 procent van de productiemix uit duurzame energie, zoals windenergie. In 2020 moet 60 procent van de productiemix uit duurzame energie komen. Volgens Jonis is dit haalbaar.

De facturen van brandstofdistributeur Curoil worden op tijd betaald. Iets wat in het verleden een groot probleem was.

Agrekko’s

Aqualectra is niet meer afhankelijk van de noodaggregaten van Agrekko. De huur is opgezegd. Het terrein op Mundo Nobo waar de noodaggregaten stonden is leeg. De ontmanteling van de stroom- en waterproductie-eenheden op Mundo Nobo is in volle gang. Op 11 september moet een groot deel van het terrein ontdaan zijn van het schroot.

In 2015 heeft Aqualectra de nieuwe stroomopwekkinginstallaties, die goed zijn voor 35 MW, aan de Dokweg in gebruik genomen. Hierin werd een bedrag van 80 miljoen gulden geïnvesteerd. Deze investering betaalt zichzelf terug, zegt Jonis. De onderhoudskosten zijn drastisch verlaagd. Aqualectra is ongeveer 10 tot 12 miljoen gulden minder kwijt aan onderhoud. Ook zijn er op Mundo Nobo nieuwe installaties voor Reverse Osmosis neergezet. Samen met de Reverse Osmosis-installaties op Sta. Barbara produceren zij 50.000 kuub water per dag. Dat is ruim voldoende. Aqualectra-klanten verbruiken per dag 36.000 kuub water.

Plannen 2016

De constructie van het nieuwe centrale gebouw moet dit jaar beginnen. De werknemers van de Aqualectra-kantoren op Rif (180 werknemers) en Mundo Nobo (160 werknemers) zullen hun intrek nemen in het leegstaande gebouw naast KPMG, waar vroeger de dienst Sociale Zaken zat. Het vervallen gebouw zal hoogstwaarschijnlijk gesloopt worden voor nieuwbouw. Met het nieuwe centrale gebouw hoopt Aqualectra meer efficiency te bereiken. Ook wordt het windmolenpark uitgebreid. Dit jaar wil Aqualectra ook de smart meters implementeren en beginnen met het plaatsen van zonnepanelen op scholen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Goed gedaan Darrick, beter een klote service met een enorme winst (Aqualectra) dan een klote service met een enorm verlies (UTS).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties