28 C
Willemstad
• woensdag 17 april 2024 06:14

Amigoe | Strafeisen zaak Magnus ongewijzigd

AG: moord Wiels was openbare waarschuwing

Strafeisen zaak Magnus ongewijzigd
Strafeisen zaak Magnus ongewijzigd

WILLEMSTAD — Advocaat-generaal Anton van der Schans eiste gistermiddag, net als zaaksoffier Gert Rip in Eerste Aanleg in augustus, respectievelijk 5 jaar celstraf, 20 jaar en levenslang tegen de mannen Carlos ‘Kalo’ Pieter, Dangelo ‘Panchek’ Damascus en Elvis ‘Monster’ Kuwas in de zaak Magnus.

Kuwas stond terecht voor de (huur)moord op Helmin Wiels in mei 2013, die hij samen met Pieter en Damascus heeft gepleegd, de moord op Raikel Conception en Lionel Arnaud in 2013 en 2012 en een gewapende overval op een geldloper van Hector Henriquez in januari 2013, samen met Damascus.

Naast deze overval stond Damascus ook terecht voor de moord op Raul ‘Bolle’ Martinez in mei 2013, een gewapende overval op een vrouw in de autoverhuurzaak ‘Camara’ in augustus 2013 en voor vuurwapenbezit. De overval op de vrouw heeft hij samen met onder anderen Pieter gepleegd. Een derde man, ‘Brown’, stond hiervoor niet terecht.


Waarschuwing

De AG stond stil bij de huurmoord op Wiels.

“Mogelijk gepleegd omdat Wiels de dag daarop iets bekend wilde maken wat anderen niet bekend wilden laten worden. En gelet op de manier waarop, de plaats en het tijdstip van het delict, lijkt dat delict ook een openbare waarschuwing te zijn geweest: ‘Kom niet aan onze belangen, want anders loopt het verkeerd met je af’. Het criminele milieu gaf met die moord een waarschuwing aan eenieder die zich op een voor de onderwereld ongewenste wijze in het publieke debat wilde mengen.”

Het publieke debat hoort gevoerd te worden volgens het ‘Voltaire adagium’, zei Van der Schans. Hij haalde hierbij de woorden van de Engelse biografe Evelyn Beatrice Hall van Voltaire aan: ‘Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu’au bout pour que vous puissiez le dire’ (‘Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar ik zal er tot mijn laatste snik voor strijden dat u het kunt zeggen.’)

“Dat adagium werd hier zeker niet toegepast. Het debat werd niet meer met argumenten maar met kogels gevoerd. Voor Curaçao werpt dat vragen op, zoals in welke maatschappij men wil leven en aan welke kant men staat, aan de kant van de argumenten of aan de kant van de kogels? Die vragen moet ieder voor zich beantwoorden, justitie kan alleen de vraag beantwoorden of de ten laste gelegde feiten wettig en overtuigend zijn bewezen.”

Over de link van NLS met de moord op Wiels zei Kuwas gisterochtend dat ‘de NLS hiermee helemaal niets te maken heeft’.

Recidivisten

De AG gaf vervolgens een uitgebreid beeld van wat er op de bewuste dagen heeft plaatsgevonden en wees op het feit dat zowel Kuwas als Damascus daderkennis had over de gepleegde moorden. Hij haalde ook de persoonlijke omstandigheden van de mannen aan. Zo zijn het allemaal recidivisten.

Pieter is in het verleden meermalen veroordeeld, onder andere tot 12 jaar wegens overvallen en 24 maanden wegens een ontsnapping.

“Hij wist wat hij deed toen hij meewerkte aan de moord op Wiels (wellicht wist hij niet wie het aanstaande slachtoffer was, wel wist hij dat het om een liquidatie ging) en een aantal maanden na zijn medewerking bij de moord op Wiels participeerde hij weer bij een atrako. Gelet daarop is een straf van 5 jaar gepast en geboden.”

Damascus werd eerder veroordeeld voor vuurwapenbezit.

“Gelet daarop is een straf van 20 jaar gepast en geboden. Daarnaast moeten de in beslag genomen wapens en munitie aan het verkeer worden onttrokken.”

De proceshouding van Kuwas is er een van ontkenning, aldus de AG. “Daardoor komt het accent van de behandeling ter zitting als vanzelf te liggen bij de bewijsvraag.

Gelet op de ernst van de delicten en de proceshouding van verdachte past slechts een strafrechtelijke reactie, levenslange gevangenisstraf. Daarnaast de onttrekking van het in beslag genomen vuurwapen. De AG herhaalde ook dat er een vordering ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel aankomt voor Kuwas en Damascus.

Geen zitting Magnus morgen

Het Gerechtshof had toch geen extra zittingsdag nodig om de zaak Magnus af te handelen. Alles werd geregeld voor een zitting morgen, waarop de advocaten zouden pleiten en de (moord)verdachten het laatste woord konden voeren. De eerste twee zittingsdagen verliepen echter zo soepel dat de hofvoorzitter in overleg met de raadslieden ervoor koos om het zittingsrooster aan te passen.

Alicia Blonk, advocaat van Carlos Pieter, en Gladys Sophia- Allendy die Dangelo Damascus verdedigde, pleitten anders dan gepland vanochtend. Olga Kostrzewski, de advocaat van Elvis ‘Monster’ Kuwas, pleit vanmiddag na het ter perse gaan van deze krant. Pieter liet alles in handen van zijn advocaat en wilde ook van zijn recht om het laatste woord te voeren geen gebruik maken.

Damascus benadrukte niemand te hebben vermoord, verduidelijkte dat hij bij de gewapende overvallen geen geweld had gebruikt en vroeg om minder straf.

Kuwas moet vanmiddag nog het laatste woord voeren en vervolgens zal het hof zich drie weken beraden over deze zaak. Het vonnis wordt op 20 februari uitgesproken.

Zie ook: ‘Ik was slechts dekmantel

Bron: Amigoe
Dossier: Helmin Wiels – Moord

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties