29 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Regering werkt aan verhoging tax compliance

HomeMediaAmigoe | Regering werkt aan verhoging tax compliance
Regering werkt aan verhoging tax compliance
Regering werkt aan verhoging tax compliance

WILLEMSTAD — In de komende periode wordt bijzondere aandacht besteed aan het verhogen van de tax compliance (belasting naleving). In 2015 is op dit terrein nieuw leven ingeblazen met het Projectplan Optimalisatie Belastingorganisatie.

Dat stelt de regering in de ontwerpbegroting 2016 die vorige week naar de Staten is gestuurd.

Een onderdeel hiervan is het actieprogramma ‘Verhogen Compliance’. In het kader van dit project wordt aandacht besteed aan korte- en langetermijnacties om de compliance te verbeteren. De focus voor 2015 zal enerzijds liggen op het verhogen van de belasting- en premieopbrengsten door het wegwerken van achterstanden en de actieve invordering van vooral de hogere openstaande belastingschulden, maar ook op het ‘schonen’ van de administratie van de Belastingdienst.

Voor de korte termijn gaat het om onder meer dus om bestandsopschoning. Hieronder wordt verstaan dat alleen vorderingen in de administratie van de Belastingdienst voorkomen waarbij een redelijke kans op inning bestaat. Indien mogelijk zal door kleine procesmatige aanpassingen nieuwe vervuiling van bestanden worden voorkomen. Grotere aanpassingen worden in een separaat project behandeld. Door de bestandsopschoning wordt zo veel mogelijk voorkomen dat bezwaarschriften worden ingediend. Dit heeft tot gevolg dat geen nieuwe achterstanden ontstaan.

Omdat de aandacht is verlegd van direct proberen te innen naar het zorgen dat de juiste aanslagen worden verstuurd, begon het project pas vanaf afgelopen juli financieel vruchten af te werpen. Anderzijds worden naast de kortetermijnacties ook voor de middellange en lange termijn acties ingezet om de compliance structureel te verbeteren.

Het gaat om belastingherziening, optimalisatie van de belastingorganisatie, het beschrijven en verbeteren van de belastingketen en een nieuw geïntegreerd ICT-systeem dat elektronische aangifte mogelijk maakt en waardoor minder fouten zullen worden gemaakt bij de verwerking van de aangiftes en betalingen.

Indien alles volgens plan verloopt, zal de Belastingdienst per eind 2017 over een volledig nieuw en modern ICT-systeem kunnen beschikken. “Niettemin zullen de diverse modules gefaseerd worden geïmplementeerd waardoor de eerste onderdelen van het nieuwe systeem reeds medio 2016 in gebruik kunnen worden genomen. Verbeterde tax compliance is voorwaardenscheppend om de belastingtarieven in de inkomsten- en winstbelastingsfeer en in de sfeer van de sociale premies te verlagen. Hiermee wordt de collectieve lastendruk verminderd en wordt tevens het investeringsklimaat op een sociaal verantwoorde wijze verbeterd”, aldus de regering.

Bron: AMigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties