28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Raad van Ministers stemt over cameratoezicht

HomeMediaAmigoe | Raad van Ministers stemt over cameratoezicht
Raad van Ministers stemt over cameratoezicht
Raad van Ministers stemt over cameratoezicht

WILLEMSTAD — De Raad van Ministers heeft vanmorgen gestemd over de uitvoering van het cameratoezicht. De uitkomst hiervan was voor het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

Alles is geregeld: de Memory of Understanding (MoU) is al een tijd geleden ondertekend, het ministerie van Financiën (lees minister José Jardim) heeft het project ook al goedgekeurd, de Chinese technici waren op het eiland om onder meer de infrastructuur te bestuderen, en bovendien staan de containers met de camera’s en bijbehorende apparaten inmiddels klaar om vervoerd te worden naar het eiland.

De stemming had allang moeten plaatsvinden, maar tijdens een vergadering van samenwerkende partijen vorige week – waarbij de implementatie van het cameratoezicht werd besproken – werden er vraagtekens gezet bij enkele aspecten van dit project. De bespreking zou de volgende dag voortgezet worden tijdens een buitengewone RvM, die ging echter niet door. De vergadering werd daarom vanochtend voortgezet.

Minister van Justitie Nelson Navarro was hier niet over te spreken, aangezien de implementatie van dit project hierdoor nog langer op zich zal laten wachten. Hij gaf vanochtend desgevraagd tegenover de Amigoe aan te hopen dat de ministers vóór de implementatie van het cameratoezicht zullen stemmen, aangezien ‘dit essentieel is voor het bestrijden en voorkomen van criminaliteit’.

Conform de MoU heeft het Chinese bedrijf Inspur Group Ltd samen met de lokale autoriteiten aan een plan gewerkt om de concepten ‘Safe City Solution’ en ‘Smart City Solution’ op het eiland te implementeren. Deze twee concepten houden in dat er een systeem van cameratoezicht wordt geïnstalleerd om het veiligheidsgevoel in eerste instantie in de binnenstad van Punda, Otrobanda en op andere toeristische plekken te verhogen, zoals bijvoorbeeld Bapor Kibrá en omgeving. Ook komen er camera’s (zichtbaar en verborgen) om verkeersovertredingen en criminele activiteiten te registreren. Daarna zal dit systeem op andere delen van het eiland geïmplementeerd worden.

De implementatie moest eigenlijk eind vorig jaar voltooid zijn, maar Navarro gaf half vorig jaar al aan dat hij betwijfelde of dat haalbaar was. Zijn plan was om alle camera’s per 1 januari van dit jaar geïnstalleerd te hebben. Echter, de voorbereidingen liepen door bureaucratie bij lokale overheidsinstanties vertragingen op van ongeveer twee maanden.


Onderwereld

De minister betreurt het verder dat de onderwereld er alles aan doet om de boel nog langer op te houden. “Alles ligt klaar voor uitvoering, maar het lijkt erop dat de onderwereld het cameratoezicht wil voorkomen. Nu worden er vraagtekens gezet bij de financiering van het project, terwijl ik al een uitgebreide presentatie gaf in de Staten.”


Zelf bekostigen

Het project zou eerst door de Chinese overheid worden bekostigd. Dit werd door Navarro in de RvM aan zijn collega’s voorgelegd, maar minister Jardim vond dit geen goed idee. “Als de Nederlandse of de Amerikaanse overheid dat had aangeboden, zouden wij het wel doen. In dit geval gaat het om de Chinese overheid en wij weten allemaal dat ‘voor wat, hoort wat’. Vervolgens is met de Chinese overheid overeengekomen dat Curaçao het project zelf zal bekostigen. Navarro gaf in de Staten aan dat het project 3 miljoen dollar zal kosten, oftewel 5,4 miljoen gulden.

Voor uitvoering van het cameratoezicht is stroom en internet essentieel en volgens Navarro is met United Telecommunication Services (UTS) en met Aqualectra overeengekomen dat zij hiervoor zorg zullen dragen. “De overheid kreeg een gunstige offerte van beide bedrijven.” De kosten hiervan bedragen ruim een half miljoen, wat de totale kosten brengt op 6,2 miljoen gulden, aldus de minister.

Stemming

De implementatie van het cameratoezicht was vandaag het laatste agendapunt van de RvM. Volgens bronnen zou minister Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Sulvaran) – die een positief advies uitbracht over het project – vóór de implementatie stemmen, alsmede de ministers van Pais. De PS zou niet tevreden zijn met het project en zou tegen stemmen. Verder zou ook PNP twijfels hebben.

Navarro is van mening dat de tijd is aangebroken om het cameratoezicht te implementeren. “Als wij niet opschieten, wordt de uitvoering vertraagd tot mei en dat moeten wij zien te voorkomen.” Verder zegt hij het te betreuren dat de marionetten van de onderwereld (tegen betaling) willen laten doorschemeren dat hij dubieuze plannen heeft. Navarro benadrukt dat het cameratoezicht al vijftien jaar geleden geïmplementeerd had kunnen worden op Curaçao. “Minister van Justitie Suzy Camelia-Römer had toen al aangegeven een dergelijk project te willen implementeren.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties