27 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Ouderen kiezen massaal voor korting op het pensioen

HomeMediaAmigoe | Ouderen kiezen massaal voor korting op het pensioen
Ouderen kiezen massaal voor korting op het pensioen
Ouderen kiezen massaal voor korting op het pensioen

WILLEMSTAD — Ouderen kiezen er massaal voor om met hun zestigste met pensioen te gaan en het ouderdomspensioen (aov) uitgekeerd te krijgen. Dit ondanks het feit dat de overheid de pensioengerechtigde leeftijd heeft verhoogd van 60 naar 65 jaar.

De verandering van de wet hield in dat personen die tussen 1 maart 2014 en 1 maart 2016 de leeftijd van 60 jaar bereiken ervoor kunnen kiezen om met hun 60e met pensioen te gaan en aanspraak te maken op het aov-pensioen. Maar als deze mensen hiervoor kiezen wordt het aov-pensioen vijf jaar lang met 6 procent per jaar gekort en ontvangt de gepensioneerde voor de rest van zijn leven 70 procent van het aov-pensioen.

Deze maatregel werd doorgevoerd om mensen te ontmoedigen om met 60 jaar met pensioen te gaan en te wachten tot hun 65e. Maar in de praktijk blijkt deze maatregel niet effectief. Volgens minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) kiezen ouderen die de leeftijd van 60 jaar bereiken toch massaal voor het aov-pensioen.

Er zijn hier drie redenen voor te noemen, aldus de minister. Een berekening wijst uit dat iemand die tussen 1 maart 2014 en 1 maart 2016 de leeftijd van 60 jaar bereikt en die ervoor kiest om met pensioen te gaan, bij het bereiken van 76 jaar 1120 procent van de aov-uitkering heeft ontvangen. Dit is inclusief de korting op het pensioen.

Iemand die met 65 jaar met pensioen gaat en elk jaar 100 procent van het aov-pensioen krijgt uitgekeerd, heeft bij het bereiken van 76 jaar 1100 procent ontvangen. Dus, pas bij het bereiken van het 77e levensjaar behaalt een persoon die pas met 65 jaar met pensioen gaat een voordeel.

Jardim stelt dat mensen die rationeel denken vanuit deze overweging het aov-pensioen liever vanaf hun 60e uitgekeerd willen krijgen en niet het risico nemen om pas na 17 jaar een voordeel te krijgen door pas met 65 jaar met pensioen te gaan. Een andere reden voor mensen om met hun 60e al het aov-pensioen aan te vragen, is de individuele arbeidsovereenkomst met de werkgever.

“Als deze overeenkomst stelt dat de werknemer met 60 jaar met pensioen moet gaan en hij heeft geen aanvullend pensioen, dan is hij genoodzaakt om het aov-pensioen aan te vragen”, aldus de minister. Een ander aspect is de verkeerde veronderstelling dat met het aanvragen van de aov-uitkering de gepensioneerde niet meer premieplichtig is, aldus Jardim.

Hij legt uit dat de wetswijziging aov-pensioen stelt dat iemand tot en met zijn 65e premieplichtig is. “Maar iedereen is onder de verkeerde veronderstelling dat als ze aov krijgen uitgekeerd ze de premie van 16 procent over het inkomen niet meer moeten betalen.”

Om deze reden zou dus eind dit jaar iedereen die de leeftijd van 65 nog niet heeft bereikt maar de aov-uitkering ontvangt een naheffing moeten krijgen van de fiscus. Maar uit sociaal oogpunt zegt de minister dat er een aanschrijving uitgaat naar de Belastingdienst om deze naheffing niet aan te slaan. Dit kost de overheid echter ongeveer 4 miljoen gulden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties