DEN HAAG — Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het Caribisch deel van het Koninkrijk geholpen met de diagnose van Chikungunya en meldingen aan de Europese Unie en de World Health Organization (WHO). Dat schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.
Op initiatief van PvdA-Tweede Kamerlid Roelof van Laar informeerde de commissie Koninkrijksrelaties naar de rol van Nederland bij de bestrijding van de ziekte. Omdat de diagnose aanvankelijk niet lokaal gedaan kon worden, heeft de RIVM hierbij geholpen en trainingen verzorgd over de techniek, apparatuur en middelen om de ziekte te herkennen. Op Bonaire, St. Eustatius en Saba is een meldingsplicht voor Chikungunya ingevoerd en op St. Maarten is een training verzorgd over de bestrijding van muggen. “Ook is door het RIVM ondersteuning geboden bij registratie en melding aan de EU en de WHO om te voldoen aan onze internationale meldingsplicht en om het verloop van de epidemie goed in beeld te brengen”, aldus Plasterk.
De minister benadrukt dat de behandeling van Chikungunya beperkt is tot de bestrijding van symptomen en complicaties. “Lokaal wordt er vanuit de GGD’en ingezet op muggenbestrijding, maar zoals reeds eerder is aangegeven is een effectieve aanpak duur en lastig op lange termijn vol te houden”, schrijft hij. Tot slot spreekt hij de verwachting uit dat de epidemie, die nu over zijn hoogtepunt lijkt te zijn, ook de komende jaren terug zal keren. De WHO speelt een belangrijke rol in onderzoek naar de effectieve bestrijding van muggen.
Bron: Amigoe