NIEUWEGEIN/WILLEMSTAD — Enkele binnenlandse en buitenlandse partijen hebben Ballast Nedam benaderd om de mogelijkheden van een fusie of overname te verkennen. Dat meldt het Nederlandse bouwbedrijf in een persbericht. De koers van Ballast Nedam schoot na dit nieuws met 25 procent omhoog op de beurs.
Ballast Nedam wil verder geen uitspraken doen over de eventuele overname of fusie. Ook wordt niet bekendgemaakt wie de binnenlandse of buitenlandse partijen zijn. “Ballast Nedam neemt serieuze strategische opties altijd in overweging in het belang van zijn aandeelhouders en zijn andere stakeholders en zal hierover mededelingen doen als dat vereist of aangewezen is.”
Het bouwbedrijf is de aannemer van het Hospital Nobo Otrobanda (HNO) en verkeert al enige tijd in zwaar weer. Het bedrijf verwacht over 2014 een negatief operationeel resultaat van 35 tot 45 miljoen euro. Eerder dit jaar kwam Ballast Nedam ernstig in de problemen door een verlies van 100 miljoen euro op het wegenproject A15 Maasvlakte-Vaanplein in Nederland. Desondanks steeg de solvabiliteit van 4 naar 10 procent, maar dat is nog altijd te laag om grote nieuwe opdrachten binnen te halen. In de markt wordt een solvabiliteit van 20 procent als ondergrens gezien.
De grootste kredietverschaffers van Ballast Nedam zijn huisbankiers ING en Rabobank. Zij hebben garanties afgegeven aan klanten van het bouwbedrijf.
HNO
Volgens René Overdevest, die namens Ballast Nedam als projectmanager betrokken is bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis, heeft een mogelijke fusie of overname geen invloed op het huidige bouwcontract. Na een internationale aanbesteding werd Ballast Nedam in 2012 geselecteerd om het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda te bouwen. De keuze werd gebaseerd op de economisch meest voordelige inschrijving. Begin 2013 werd het contract met Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) getekend. Na de ondertekening van het design & construct-contract ging de bouw in december 2013 van start. In de meerjarenbegroting wordt 459 miljoen gulden gereserveerd voor HNO, maar volgens de Raad van Advies valt het beraamde bedrag voor de bouw, inrichting en transitie de afgelopen jaren steeds hoger uit.
Offshore
De aannemer van HNO zegt verder de verkoop van de activiteiten van Ballast Nedam Offshore aan Van Oord te hebben afgerond. “Zoals overeengekomen bestaat de transactie uit de verkoop van activa van Ballast Nedam Offshore, de staf van de EPCI-diensten (ontwerp, inkoop, bouw en installatie), het Heavy Lift Vessel Svanen en het in uitvoering zijnde project Westermeerwind”, aldus Ballast Nedam. De overname zou geen gevolgen hebben voor het aantal arbeidsplaatsen. In totaal werken er 3400 mensen bij het bouwbedrijf.
Bron: Amigoe