Amigoe | Milieubewegingen willen uitspraak rechter

Milieubewegingen willen uitspraak rechter

Milieubewegingen willen uitspraak rechter

WILLEMSTAD — De Milieudienst en het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) reageren niet meer op de berichten van milieubewegingen Clean Air Everywhere (CAE) en Stichting Schoon Milieu Curaçao (Smoc).

Daarom willen de milieuorganisaties de rechter vragen om de zitting van het lopende kort geding over de uitstoot van de Isla van 31 augustus te vervroegen. Wachten heeft volgens Marc Verkade van CAE geen zin.

In juni wist de rechter de organisaties en de overheid te bewegen om met elkaar om de tafel te gaan zitten. Na de eerste twee ontmoetingen lieten de Milieudienst en het ministerie het verder afweten. “De overheid heeft verzuimd om de actiepunten uit te voeren”, zegt Verkade. “Op mails wordt niet of nauwelijks gereageerd, erg teleurstellend.” De twee milieubewegingen willen dat er uitvoerig onderzoek komt naar de groene aanslag, de luchtkwaliteit en de effecten van de vervuiling op de gezondheid van de bewoners onder de rook. Ook moet de informatievoorziening van de overheid over de vervuiling van de Isla op gang komen. “We hebben heel erg ons best moeten doen om de hand te leggen op de rapporten over de Isla. De bevolking heeft recht op informatie over wat er aan de hand is”, zegt Verkade. Hij wil dat de rechter de overheid via een dwangsom dwingt om onderzoek te gaan doen.

Afgelopen donderdag stond er weer een meeting op de agenda. Om daar op te kunnen voorbereiden vroegen de milieuorganisaties of ze de vorderingen van de overheid een dag van tevoren op schrift konden krijgen. Die hebben ze niet gekregen. De vergadering is vervolgens naar aanstaande dinsdag verschoven met de vraag om dan vrijdag, gisteren, de gevraagde informatie te krijgen. “We hebben niets gekregen”, zegt de CAE-woordvoerder.

De overheid onderkent volgens hem het spoedeisend belang niet. De overlast van de Isla is volgens Verkade enorm. “De afgelopen weken is het weer een gekkenhuis. Facebook puilt uit van de berichten. Mensen durven hun huis niet meer uit. Zo worden gek van de rook en stank.”

Volgens hem wordt de smerigste olie hier geraffineerd. “Curaçao is de afvalput van de wereld. Vorig jaar is er onder de rook van Isla 25 microgram benzeen in de lucht gemeten. Wettelijk is maar 6 microgram toegestaan. Boven de wind van Isla er geen benzeen gemeten. Van benzeen kun je leukemie krijgen. Andere stoffen die in hoge concentraties zijn gemeten zijn benzopyreen (verwekker van longkanker) en vanadium dat als het wordt ingenomen maagkanker kan veroorzaken en longkanker als het wordt ingeademd”, aldus Verkade.

“Het is schrikbarend en de overheid doet niets”, aldus Verkade. “Een zesde van de bevolking wordt continu blootgesteld aan vergiftiging door een combinatie van bedrijven in het Schottegat West-gebied. Huizen onder de rook van Isla hebben groene aanslag, mensen kunnen de was niet buiten hangen anders wordt het zwart, bewoners hoesten en hebben keelpijn. De vervuiling van de Isla is een enorme belasting op de gezondheidszorgkosten van Curaçao”, zegt Verkade.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *