30 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Meteo: Code rood voor zware onweersbuien

HomeMediaAmigoe | Meteo: Code rood voor zware onweersbuien
Behalve overlast leverde de regen ook mooie plaatjes op. Deze waterval stroomde van de rotsen bij de vlakte van San Pedro. Een bewoonster van dit gebied gaf aan dat zij dit in 30 jaar niet had meegemaakt | Foto Xavora van der Biest
Behalve overlast leverde de regen ook mooie plaatjes op. Deze waterval stroomde van de rotsen bij de vlakte van San Pedro. Een bewoonster van dit gebied gaf aan dat zij dit in 30 jaar niet had meegemaakt | Foto Xavora van der Biest

WILLEMSTAD — De Meteo heeft vanochtend vlak voor tienen in een speciaal bulletin aangegeven dat uit radarbeelden en satellietfoto’s blijkt dat er ‘zware onweersbuien’ dreigen en dat daarom de ‘code rood’ is uitgegeven.

Menig eilandbewoner had op dat moment al te maken met de gevolgen van deze zware onweersbuien, aangezien er op verschillende delen van het eiland sprake was van stroomuitval. Bándabou had te kampen met hevige, aanhoudende regenval. Vlak voor het ter perse gaan van deze krant gold nog steeds code rood.

Door blikseminslag bij de BOO-energiecentrale kon er minder energie worden geleverd aan Aqualectra. Hierdoor werd het nutsbedrijf genoodzaakt om te schakelen, waarna geleidelijk de stroomvoorziening weer opgebouwd kon worden.

Het voornoemde werd door zowel Aqualectra-woordvoerder Sharo Bikker als de woordvoerder van de Isla-raffinaderij Kenneth Gijsbertha bevestigd. Laatstgenoemde liet omstreeks kwart voor tien weten dat er ‘gelukkig geen blikseminslag op het Isla-terrein heeft plaatsgevonden’, waarna hij vervolgde: “Bij de BOO is door blikseminslag een compressor uitgevallen, waardoor de druk afnam en vervolgens ook een boiler uitviel. Hierdoor kon er slechts verminderd stoom aan de raffinaderij worden geleverd, waardoor wij een viertal smeerolie-units/installaties uit voorzorg zelf hebben stilgelegd en de overige installaties met een verlaagde productie door hebben laten draaien. Gelukkig was er geen sprake van een ‘unplanned shutdown’. Dit omdat de BOO ervoor heeft gekozen de energielevering aan Aqualectra te minderen opdat de raffinaderij nog voldoende stoom kon krijgen.”

Zoals bekend kan er explosiegevaar ontstaan als de raffinaderij tot een abrupte stilstand komt door gebrek aan energievoorziening. De raffinaderij is afhankelijk van de BOO-energiecentrale voor de levering van stoom, stroom en water. Het alarm dat vanochtend door blikseminslag op het industriegebied klonk, was voor omwonenden en passerende automobilisten op de Julianabrug goed te horen.

De Meteorologische Dienst Curaçao geeft uitleg over de oorzaak van deze onweersbuien: “Vanmorgen trok een onweersbui-complex over ons eiland heen, dat werd veroorzaakt door een storing boven het midden van het Caribisch Gebied. Deze buien-cluster veroorzaakt de zware buien met onweer, waarbij het zwaarste gedeelte over Bándabou trok. De verwachting is dat we in de middag nog onder invloed blijven van dit onweersgebied, maar de kans op buien gedurende de vroege avond daalt. Verder zal de storing ervoor zorgen dat we van tijd tot tijd, de komende 24 uur, nog enkele verspreide buien zullen krijgen boven Curaçao en Bonaire.”

Bij het instellen van de ‘code rood’ waarschuwde de Meteo ook duidelijk ‘voor zware regenval, voornamelijk voor Bándabou’. De Amigoe-correspondente voor Bándabou, Xavora van der Biest, bevestigde omstreeks 11 uur dat dit deel van het eiland te maken had met aanhoudende hevige regenval. Op de vlakte van San Pedro begon het al om 7 uur ‘s ochtends te regenen. “Zo vormden zich door regen bij de rotsen van de vlakte van San Pedro zelfs watervallen. Uit een verslag van een bewoonster van dit gebied blijkt dat zij dit ‘al zeker 30 jaar niet meer had meegemaakt’”, aldus Van der Biest.

In een update omstreeks 13.00 uur gaf zij aan aan dat de hevigheid van de regen ‘ietwat was afgenomen’. De inwoners van het vissersdorpje Boca Samí moesten zich vanochtend al wadend door het regenwater een weg banen. De Meteo waarschuwde in de ochtenduren dan ook voor ‘zware regenval, die plaatselijk tot overstromingen en/of kleine aardverschuivingen kan leiden, krachtige winden die voor significante schade langs hun pad kunnen zorgen en frequente bliksem’.

Voorzorgsmaatregelen

De Meteo raadt bewoners aan om voorzorgsmaatregelen te nemen. “Bescherm uw huisdieren, blijf binnenshuis en vermijd kleine schuren en vrijstaande bomen. Vermijd het gebruik van elektrische apparatuur tijdens een onweersbui en haal de stekker ervan uit het stopcontact. Gebruik de (vaste) telefoon alleen in noodgevallen. Vermijd ondergelopen wegen. Ga niet buitengaats in boten varen en maak uw vaartuig goed vast.”

De prognose voor vandaag is dat er sprake zal zijn van ‘zwaar tot geheel bewolkte omstandigheden met enkele verspreide buien’. “Voornamelijk vanmiddag is er nog kans op een plaatselijk zware bui met onweer. De wind zal matig zijn en uit oostelijke richting komen met windkracht 3 tot 4 (12 tot 30 km/uur).

Voornamelijk overdag en gedurende een bui kan de wind af en toe vrij krachtig tot mogelijk krachtig zijn en windkracht 5 tot 6 (31 tot 50 km/uur) bereiken.” De zeecondities voor vandaag worden door de Meteo over het algemeen als matig omschreven, met golfhoogtes tussen de 1 en 2 meter.

Het goot op Bándabou.
Het regenwater reikt tot aan de voordeur in Boca Samí.
Op bepaalde plekken in Boca Sami was er letterlijk sprake van waden.
Het zicht werd tijdens de hevige onweersbuien aanzienlijk beperkt.
De regenval nam omstreeks 13.00 uur ietwat in hevigheid af.
Een passerende automobilist op de Julianabrug, nam vanochtend om 9.30 uur een foto toen het alarm bij de BOO doorklonk.
Het komt niet vaak voor dat het zo windstil is dat de vlammen van de schoorstenen kaarsrecht de lucht in gaan. Deze foto werd omstreeks 11.00 uur genomen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Een bewoonster van dit gebied gaf aan dat zij dit in 30 jaar niet had mee gemaakt?. Neem aan dat ik nog geen verstandverbijstering heb, maar bij mijn weten heb ik deze waterval ( zelfde foto) ook gezien in de krant na het gekozen en afgestrafte déébaakel Gerrit de Raaf & maffia 02-11-2010.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties