27 C
Willemstad
• dinsdag 27 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Maak gebruik van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid’

HomeMediaAmigoe | ‘Maak gebruik van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid’

door Amigoe verslaggever Anke Brunswijk-Vellenga

‘Maak gebruik van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid’
Franse consulaat op Curaçao: ‘Maak gebruik van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid’

WILLEMSTAD — Ook het Franse consulaat op Curaçao staat stil bij de terreuraanslag in Parijs op de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo. Onder de slachtoffers waren acht journalisten. Volgens waarnemend honorair consul Paul Pradin zouden Curaçaose journalisten inspiratie moeten putten uit de gebeurtenis en meer gebruik moeten maken van hun recht op persvrijheid.

Waarnemend consul Paul Pradin, assistente Annie Balduck en honorair consul Jean Marie Pradin voor het Franse consulaat waar de vlag halfstok hangt ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo.
Waarnemend consul Paul Pradin, assistente Annie Balduck en honorair consul Jean Marie Pradin voor het Franse consulaat waar de vlag halfstok hangt ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo.

Vooralsnog stelt het Franse consulaat zich terughoudend op met betrekking tot de ontwikkelingen in Frankrijk na de aanslag.

“In Frankrijk houdt men sterk vast aan de gedachte dat iemand onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Wij willen eerst afwachten tot er meer bekend wordt over de situatie, voordat we met uitspraken naar buiten komen”,

zegt Paul Pradin. Hij neemt waar voor zijn vader Jean Marie Pradin, die herstellende is van een beroerte en sinds 1997 de bewoners van Franse nationaliteit op Curaçao en Bonaire vertegenwoordigt als honorair consul.

“Dat neemt niet weg dat de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid is aangetast, daar is geen discussie over”, vervolgt Pradin.

Volgens hem zouden Curaçaose journalisten meer gebruik moeten maken van persvrijheid.

“Omdat Curaçao een klein eiland is, kom je vaak dezelfde verhalen tegen in de lokale media. Maar soms moet je ook dingen publiceren die mensen boos maken. Op die manier kun je juist veranderingen aanbrengen.”

Journalisten zouden daarom meer moeten berichten over dingen die niet deugen. Als voorbeeld haalt Pradin de moord op Helmin Wiels aan.

“Niet iedereen die daarachter zit, is berecht. Daar hoor je bijna niets over in de lokale journalistiek.”

Pradin moedigt niet alleen de lokale journalisten aan, ook de bevolking van Curaçao zou gebruik moeten maken van vrijheid van meningsuiting.

“Je merkt dat mensen bang zijn om te praten. Zelfs een politieagent is bang om mensen te beboeten omdat hij ze kent.”

Hij benadrukt dat het niet altijd om tragische onderwerpen hoeft te gaan.

“Het is ook belangrijk dat mensen over hun ervaringen in bijvoorbeeld het onderwijs en de gezondheid durven te praten.”

De Franse waarnemend consul hoopt dat journalisten zich laten inspireren door gebeurtenissen in het buitenland, zoals de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

“Journalisten moeten de moed en de wil hebben om zaken aan de kaak te stellen. Het is makkelijk om op een bepaald niveau te blijven hangen, maar journalistiek is bij uitstek een manier om verandering te brengen op het gebied van politie, veiligheid en gezondheid.”

De Franse gemeenschap van Curaçao, die uit ongeveer honderd mensen bestaat, heeft tot op heden nog geen contact gezocht met het consulaat over de aanslag in Parijs. Ook heeft het consulaat nog geen contact gelegd met Frankrijk. Wel betuigen ze hun medeleven aan de familieleden en vrienden van de slachtoffers. Op het consulaat is een condoleanceregister geopend en morgenavond zal er een minuut stilte worden gehouden .

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Goed advies van de consul. Jammer dat kunstenaar Joes Wanders , die vlijmscherpe karikaturen maakt, specifiek over de situaties op dit eiland, door AD aan de kant werd gezet. Wellicht is de knipselkrant een geschikter medium , als Joes tenminste op het eiland is gebleven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties