32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Leids onderzoek: Marechaussee rekt taken te ver op

HomeMediaAmigoe | Leids onderzoek: Marechaussee rekt taken te ver op
Marechaussee
Marechaussee

AMSTERDAM/WILLEMSTAD — De Koninklijke Marechaussee (KMar) gaat bij het uitvoeren van controles in de grensstreek met enige regelmaat haar boekje te buiten. De KMar controleert niet alleen op het grensverkeer van personen, maar ook op zaken die horen tot het werkterrein van de politie.

Dat blijkt uit omvangrijk onderzoek van hoogleraar rechtssociologie Maartje van der Woude (Van Vollenhoven Instituut, Universiteit Leiden), meldt Trouw.

Er worden bijvoorbeeld auto’s op drugs gecontroleerd, terwijl daarvoor de bevoegdheid ontbreekt. Dat is onwenselijk omdat de burger zich beschermd moet weten tegen onwettig overheidsoptreden.

Het onderzoek is onder meer gebaseerd op gesprekken met medewerkers van de marechaussee en 800 uur meereizen met de teams van wat sinds 2008 het Mobiel Toezicht Veiligheid heet.

Van oudsher heeft de marechaussee de taak om illegale migratie tegen te gaan. De KMar, die qua beheer valt onder Defensie en wat actie betreft onder Veiligheid en Justitie, heeft de afgelopen jaren in Nederland identiteitsfraude en mensensmokkel erbij gekregen, aldus het onderzoek.

De KMar heeft inmiddels besloten geen nieuwe bevoegdheden te vragen, indien de huidige bevoegdheden inderdaad te veel zijn opgerekt zoals het Leidse onderzoek zegt. Een woordvoerder zei tegenover Trouw dat de hoop gevestigd is op een nieuwe werkwijze. Een direct antwoord op de beschuldiging dat de KMar momenteel ook strafbare zaken opspoort zonder daartoe bevoegd te zijn, gaf de woordvoerder niet. Wel dat de marechaussees bij redelijk vermoeden dat er sprake is van enig strafbaar feit, op grond van de regelgeving verder mogen onderzoeken en actie ondernemen.

Ook op het eiland maken leden van de KMar al enkele jaren deel uit van het Atrako-team, conform het inrichtingsplan van het Korps Politie Curaçao. Uit een onderzoek van de Raad voor de Rechtshandhaving in december vorig jaar blijkt dat de KMar ondersteuning biedt aan het KPC in het kader van de bestrijding van atrako’s. Het personeel van de KMar is hiervoor vanuit Nederland gekomen.

Na een interne evaluatie bleek echter dat het personeel niet getraind was voor dit soort werkzaamheden, waardoor de meesten weer naar Nederland vertrokken. Ten tijde van het onderzoek werd het Atrako-team voor onbepaalde periode ondersteund door drie medewerkers van de KMar.

Minister Etienne van der Horst, die Justitieminister Nelson Navarro tijdelijk vervangt, was niet bereikbaar voor commentaar over het Leidse onderzoek.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties