33 C
Willemstad
• maandag 16 september 2024

Extra | Journaal 13 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 12, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 12 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, September 11, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, September 10, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Kustwachters eisen afhandeling wapenbeleid

HomeMediaAmigoe | Kustwachters eisen afhandeling wapenbeleid
De medewerkers eisen veiligheid | Foto: Kustwacht Caribisch Gebied
De medewerkers eisen veiligheid | Foto: Kustwacht Caribisch Gebied

WILLEMSTAD — Ongeveer 25 medewerkers van de Kustwacht Caribisch Gebied op Curaçao legden vanochtend het werk neer en verzamelden zich bij het hoofdkwartier van hun vakbond Napb. Daar vergaderden zij over de stand van zaken ten aanzien van het wapenbeleid omtrent hun bescherming na werktijd.

Na een telefonisch gesprek met minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) besloten ze een brief bij hem in te dienen. De leden marcheerden van het vakbondshoofdkwartier naar het kantoor van Navarro. Ze willen niet langer wachten op de invoering van het beleid en stelden een ultimatum voor de minister tot vanmiddag vijf uur.

Om duidelijkheid te krijgen over de stand van zaken heeft de bond al op 6 januari jongstleden een brief naar minister Navarro gestuurd. De kustwachters vrezen voor hun leven. Zij worden regelmatig buiten werktijd bedreigd door individuen waartegen ze eerder hebben opgetreden.

“Het gaat niet slechts om het bewapenen van de medewerkers, de bedreigingen gaan ongestoord door. Men weet dat de kustwachters, anders dan de agenten van het Korps Politie Curaçao, na werktijd niet gewapend zijn. Dit brengt met zich mee dat ze veel eerder dan tegen politieagenten, bedreigingen durven te uiten jegens de kustwachtmedewerkers, omdat die toch niet in het bezit zijn van hun dienstwapen.”

Dat verklaarde bestuurslid van de bond, Soraida Cicilia aan de Amigoe. Ze benadrukte desgevraagd dat er geen sprake is van een staking. De leden zijn boos en bezorgd, aangezien zij geen ‘feedback’ krijgen van de minister over het wapenbeleid.

Zoals bekend is begin december 2014 een commissie opgericht, bestaande uit een jurist van het ministerie van Justitie, vertegenwoordigers van de kustwachttop, namelijk het hoofd Bureau Kustwacht, een vertegenwoordiger van het Korps Politie Curaçao en vertegenwoordigers van de (politie)vakbonden Abvo en NAPB, die zich toen al op verzoek van de minister over de veiligheid van het kustwachtpersoneel boog en een advies uitbracht.

Diverse documenten zijn ingediend en ook de vuurwapens zijn al beschikbaar, maar er gebeurt nog niets terwijl er al ruim een jaar voorbij is gegaan, aldus Cicilia. Niet alleen de 25 medewerkers die bij het hoofdkwartier aanwezig waren zijn ontevreden, maar niet iedereen verzamelde zich daar. Cicilia:

“De werkzaamheden moeten doorgaan, het is niet verantwoord om de kustwacht plat te leggen.”

Het is vooralsnog niet duidelijk hoelang het gaat duren voordat deze groep weer aan het werk gaat. “Wij hebben de minister telefonisch bereikt en die gaf aan vrijdag een antwoord te kunnen geven, maar de leden willen niet tot vrijdag wachten. Ze marcheerden naar het kantoor van de minister, waar zij een brief hebben ingediend met daarin onder meer de eis dat de minister vandaag om vijf uur duidelijkheid verschaft. De leden zullen straks moeten beslissen wat de volgende te nemen stappen moeten zijn.”

Onderzoeken

De beslissing dat bepaalde kustwachters voor eigen bescherming hun dienstwapen mee naar huis mogen nemen is al genomen, zoals deze krant begin 2015 bracht. De Amigoe heeft later in september bericht dat het wapenbeleid nog niet ingevoerd kan worden, in afwachting van een onderzoek naar de integriteit van de medewerkers van de Kustwacht.

“Ik kan de kustwachters niet bewapenen zolang ik niet heel goed ingelicht ben over hun persoon”,

zei minister Navarro toen. Inmiddels is bekend dat ook het onderzoek Baywatch toen liep. De Amigoe heeft vandaag van de minister begrepen dat dit onderzoek naar illegale praktijken door de kustwachters inmiddels gereed is, en dat zoals bekend een groep medewerkers is aangehouden, maar dat meer aanhoudingen niet worden uitgesloten.

“Het ministerie van Justitie moest zich ook over de aanschaf van de vuurwapens buigen. Dat is inmiddels ook gebeurd. De wapens van het merk Glock kunnen aangeschaft worden. Nu moet ik andere aspecten met de kustwacht afhandelen, zoals een opslagplaats voor de wapens bij de kazerne zelf en regels hoe men met de wapens om moet gaan bij de kazerne. Ik vergader deze week met de Kustwachtdirecteur”, aldus Navarro.

Cicilia zegt niet te begrijpen wat de minister bedoelt met ‘opslagplaats’, aangezien er nu sprake is van bescherming van de medewerkers buiten werktijd. De leden zouden hoe dan ook na vijf uur vanmiddag een beslissing nemen over wat ze morgen zullen doen.

De aanpassing van het wapenbeleid komt nadat de personeelsleden meerdere malen het werk gedeeltelijk hadden neergelegd in verband met hun veiligheid, aangezien zij regelmatig worden bedreigd. Het aantal agenten dat in aanmerking komt is onbekend. De kustwachters werkzaam op de andere eilanden, zoals Aruba en St. Maarten, worden niet bedreigd, dus zal het nieuwe wapenbeleid alleen betrekking hebben op de lokale kustwachters. Ondanks het feit dat de kustwacht een Koninkrijksaangelegenheid is, heeft Nederland geen zeggenschap over het wapenbeleid. De voorwaarden voor het extra beveiligen van de kustwachters na werktijd, door hen te bewapenen, zijn naar analogie van de douane en het politiekorps vastgesteld.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. liever een medewerker van de kustwacht, die een opleiding gehad heeft na werktijd met een wapen op straat dan een politicus met een strafblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties