Amigoe | KPMG DC betreurt suggesties Bosman en Van Raak

Raymond Begina (links, KPMG) , hier met Jan Peter Balkenende

KMPG managing partner Raymond Begina (links), hier met Jan Peter Balkenende

DEN HAAG — KPMG Dutch Caribbean vindt het jammer dat de Tweede Kamerleden André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP) twijfelen aan de integriteit van het accountantskantoor.

KPMG DC is accountant voor telecombedrijf UTS, maar er is geen verband met Robbies Lottery of Francesco Corallo, aldus Raymond Begina, managing partner van KPMG DC.

Begina schrijft dit naar aanleiding van de vragen die beide Kamerleden gisteren stelden aan de ministers Ronald Plasterk en Ard van der Steur. Bosman en Van Raak wilden opheldering over de relatie tussen KPMG en de illegale goksector op Curaçao en St. Maarten. Ze baseerden zich op een uitspraak van zakenman Corallo in de Volkskrant dat KPMG zijn boeken controleert. Daarnaast wordt in sommige media ook de rol van KPMG DC als boekhouder van UTS in twijfel getrokken, omdat het netwerk van het telecombedrijf gebruikt wordt bij sms-loterijen.

“Vanwege alle aandacht door deze Kamervragen voelen wij ons gedwongen met een openbare verklaring te komen”, schrijft Begina in een reactie. “KPMG DC is de controlerend accountant van het telecommunicatiebedrijf UTS. Het gesuggereerde verband tussen UTS en KPMG enerzijds en Robbies Lotteries en Francesco Corallo anderzijds bestaat niet.’’

KPMG DC was wel werkzaam voor een bedrijf van Corallo op St. Maarten, maar die werkzaamheden werden begin 2015 officieel beëindigd, dus maanden voor de uitspraak van Corallo dat KPMG zijn boeken controleerde. “Over de achtergrond van de beëindiging zullen wij geen mededelingen doen, anders dan dat deze beëindiging op ons initiatief tot stand is gekomen”, schrijft Begina.

In een telefonische toelichting zegt hij dat KPMG DC, licentiehouder voor KPMG International, ook voor 2015 nooit een controleverklaring heeft afgegeven voor bedrijven van Corallo op St. Maarten, maar dat het om standaardwerkzaamheden ging. “Het is jammer dat Bosman en Van Raak niet even contact met ons hebben opgenomen voor ze hun vragen stelden. We zullen geen vertrouwelijke informatie geven over onze klanten, maar we hadden wel duidelijk kunnen maken dat hun suggesties niet kloppen”, aldus Begina.

Van Raak

SP’er Van Raak geeft desgevraagd aan dat hij blij is met de reactie. “Ze bevestigen dat ze tot begin 2015 de controle van Corallo deden. Het onderzoek naar de verbondenheid tussen de onder- en bovenwereld zal duidelijk moeten maken wat er in die periode allemaal wel of niet is gebeurd”, aldus Van Raak. In een artikel op opiniesite The Post Online herhaalde hij vandaag dat hij twijfelt aan het accountantskantoor en verwees naar het onderzoek naar de relatie tussen de gokindustrie en de politiek, waar hij samen met Bosman om heeft gevraagd. “Bij onderzoek naar de (illegale) gokindustrie hoort ook onderzoek naar de controleurs. Ik wil graag geloven dat alles wat Corallo doet ook goed is, omdat KPMG het heeft gecontroleerd. Maar dan wil ik graag eerst wat meer weten over de betrouwbaarheid van KPMG.”

 

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | KPMG DC betreurt suggesties Bosman en Van Raak

  1. Last ze eens bekend maken wat ze aan SVB en APNA gefactureerd hebben.

    Het waren klanten waarop onbeperkt uren geschreven konden worden.

    Een onderzoek daarnaar zou goed zijn, ook naar de verantwoordelijken ervoor bij SVB en APNA die ongetwijfeld door dit RA(tten) kantoor op genante wijze in de watten zijn gelegd.

  2. accountants kantoren in Nederland de zo genaamde BIG four komen voortdurend in opspraak, waarom zal het ergens anders veel beter zijn.
    maar in nederland zijn de accountants kantoren wel verplicht om bij de bedrijven te roteren om de 5 jaar. gebeurt dat hier ook?

  3. Volgens mij betreuren ze nu heel wat anders, maar dat zullen ze intern proberen te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *