30 C
Willemstad
• maandag 20 mei 2024 19:11

Amigoe | KPC krijgt beter beveiligde politieportofoons

Imro Zwerwer-KPC
KPC krijgt beter beveiligde politieportofoons

WILLEMSTAD — Het Korps Politie Curaçao (KPC) is van plan om binnenkort de politieportofoons van het merk Chuchubi te vervangen door portofoons die beter beveiligd zijn tegen misbruik en die tevens misbruik makkelijker kunnen detecteren. Dat maakt het korps middels een persbericht bekend.

Politiewoordvoerder Imro Zwerwer gaf desgevraagd aan afgelopen maandag dat het politiekorps KPC al een tijdje bezig is met een intern onderzoek naar deze zaak en dat alle politieportofoons wederom geregistreerd zullen worden. Dat is inmiddels gebeurd, maakt het korps in het persbericht bekend.

De portofoons die niet door de controles zijn gegaan, zijn direct uitgeschakeld en zullen ook niet meer door het korps in gebruik genomen worden.

Bovendien heeft de politieleiding afspraken gemaakt met het bedrijf Zenitel, waar deze portofoons geleased worden, om te voorkomen dat derden wederom toegang krijgen tot de politiefrequenties.

“Het is belangrijk dat de agenten hun werk zonder belemmering doen en dus ook over portofoons beschikken die niet door derden worden afgeluisterd”,

staat verder in het persbericht. Terwijl het vervangingstraject loopt, zullen regelmatige controles uitgevoerd worden in de administratie van de portofoons, om het aantal beschikbare frequenties dat het politiekorps heeft met het aantal door Zenitel beschikbaar gestelde frequenties te vergelijken.

Deze beslissing is genomen naar aanleiding van het lopende onderzoek naar illegale afgifte van politieportofoons aan derden. De agent Xavier de W. zit inmiddels hiervoor vast en voor zijn betrokkenheid bij de fatale schietpartij bij vliegveld Hato op 15 juli jl., waarbij ook diverse gewonden zijn gevallen.

De W. zou drie politieportofoons aan derden hebben verschaft en zou tevens vluchtinformatie over de dodelijke slachtoffers bij Hato aan hun benderivalen, namelijk de ‘No Limit Soldiers’ hebben doorgegeven, informatie die hij van VDC-functionaris A.C. had gekregen.

Zaaksofficier Gert Rip is ervan overtuigd dat de dubbele moord bij Hato het gevolg is van de jarenlange vete tussen deze bende en de ‘Buena Vista City’.

In het persbericht meldt het politiekorps dat de optimalisering van de registratie en administratie van de politieportofoons dringend noodzakelijk is. Dit, naar aanleiding van wat De W. heeft gedaan en het feit dat een aantal politieportofoons al langer vermist wordt.

Hoe deze zaak aan het rollen kwam is vooralsnog vaag. Sinds maandag zijn de discussies veel intenser geworden, nu de namen van de fotografen die betrokken zouden zijn bij deze zaak en die zich schuldig hebben gemaakt aan heling, publiekelijk op de radiozenders Radio Mas en Radio Direct zijn genoemd.

De leiding van beide zenders, waar de fotografen Jason L.-A.-K. en Humbert ‘Umpi’ W. werkzaam zijn, beschuldigen elkaar publiekelijk tijdens hun nieuwsprogramma’s en ‘talkshows’ van heling.

Hoofdredacteur Dwight Rudolfina noemde afgelopen maandag de naam van K. tijdens zijn programma Enfoke. W. was te gast in dit programma en ontkende zijn betrokkenheid bij deze zaak.

Hij noemde tevens diverse lopende projecten van zijn werkgevers (Radio Mas en ochtendkrant Vigilante) om aan informatie/nieuws te komen en dat hij hiervoor dus geen politieportofoons nodig heeft.

K. opgenomen

Bovendien heeft Rudolfina vandaag geluidsopnamen laten horen in het nieuwsprogramma van een gesprek tussen K. en een ander persoon, waarin hij bedragen noemt die betaald moeten worden om toegang te krijgen tot de politiefrequenties, namelijk 350 gulden per week en 750 gulden per maand.

Verder legt hij in het onvolledig gepubliceerde gesprek uit aan die persoon, hoe omgegaan moet worden met de gekregen toegang tot de politiefrequenties om te voorkomen dat de politie deze illegale toegang ontdekt en uitschakelt.

Hierna liet Rudolfina een stukje horen, waarin gesprekken tussen de centrale meldkamer van de politie en een politiepatrouille te horen is.

Eigenaar van Radio Direct Jachmin Pinedo heeft hierop contact opgenomen met Zwerwer, om te vragen of die geluidsopnamen bij de politie zijn ingeleverd voor onderzoek. Dat wist Zwerwer niet. Hij gaf verder op vragen van Pinedo aan dat er geen aangiften zijn ingediend tegen K.

De fotograaf K. zelf en zijn andere collega’s uiten zich al een tijd op hun Facebook-pagina’s en ontkennen steeds betrokken te zijn bij deze zaak.

Bovendien liet Pinedo vanochtend een opgenomen uitleg van K. en collega Richeron Balentien horen over deze zaak, waarin K. de andere partij dringend oproept om de volledige en niet de ‘aangepaste’ geluidsopnamen bij de politie in te dienen.

Hoeveel politieportofoons vermist worden is vooralsnog onduidelijk. Dat moet uit het in- en externe onderzoek hiernaar blijken.

Bron: Amgoe

Gearchiveerd als

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties