28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Jardim: onvoldoende inspanningen kabinet-Schotte om Curaçao van ‘witwaslijst’ te halen

HomeNieuwsAmigoe | Jardim: onvoldoende inspanningen kabinet-Schotte om Curaçao van ‘witwaslijst’ te halen
Cooper heeft premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) in een brief ‘gefeliciteerd’ met de plaats op de Amerikaanse lijst als één van de grootste witwaslanden
MAN lid Charlies Cooper feliciteerde premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) in een brieff met de plaats op de Amerikaanse lijst als één van de grootste witwaslanden

WILLEMSTAD — Dat Curaçao een plaats kreeg op de Amerikaanse ‘witwaslijst’ door het slechte optreden van het kabinet-Whiteman de laatste drieënhalf jaar, klopt niet. De overheid constateert dat juist in de regeerperiode 2010-2012 geen c.q. onvoldoende inspanningen zijn verricht om de structuren te versterken en dat sinds eind 2012 de regering intensief de nodige stappen onderneemt om te voorkomen dat Curaçao gebruikt wordt voor witwasdoeleinden.

Dat antwoordde minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) op vragen van Statenlid Charles Cooper (MAN) begin maart dit jaar, over het Amerikaans financieel- en drugsrapport.

Cooper heeft premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) in een brief ‘gefeliciteerd’ met de plaats op de Amerikaanse lijst als één van de grootste witwaslanden, omdat dit volgens hem aan diens kabinet te wijten is. Tevens wilde hij een reactie van de overheid op het rapport en of de overheid van plan is een bezwaar in te dienen bij de Amerikaanse overheid tegen het rapport, indien de overheid het niet eens is met de bevindingen.

De lijst wordt elk jaar samengesteld na een onderzoek door International Narcotics Control Strategy Report (INCSR). Zoals de Amigoe eerder berichtte, heeft Curaçao al sinds 2012 een plaats op deze lijst. Minister Jardim corrigeert Cooper in zijn brief.

“Het betreft geen lijst van veertien landen zoals Cooper stelt, maar van 67 landen die als zodanig worden aangemerkt. Ook landen als de VS zelf, de VN, alsmede Nederland worden genoemd.”

Verder verduidelijkt hij aan het Statenlid dat de definitie van ‘major money laundering jurisdiction’ niet per se inhoudt dat deze landen witwassen ‘het meest toestaan’, zoals Cooper in zijn brief stelt.

De overheid kon op verzoek van Cooper verder niet echt aangeven hoe zij over de conclusie van het rapport denkt, omdat hij niet gespecificeerd heeft op welke conclusie hij duidt. Cooper was kennelijk niet goed geïnformeerd, concludeert Jardim, aangezien hij in zijn vragenbrief naar een incompleet Amerikaans nieuwsbericht verwijst. De minister verwijst vervolgens naar de inspanningen die de overheid heeft gedaan om Curaçao van deze lijst af te halen.

Zoals de Amigoe berichtte, meldt het rapport dat Curaçao overeenkomsten blijft sluiten met andere rechtsgebieden met betrekking tot belastinginformatie-uitwisseling en dubbele belastingheffing, om belastingfraude, financiering van terrorisme en het witwassen van geld te voorkomen. Ook zijn lokale autoriteiten samen met Nederland met een driejarig programma gestart, bedoeld om economische en financiële criminaliteit te bestrijden.

Dit programma resulteerde in diverse huiszoekingen en arrestaties. In maart en november vorig jaar heeft Curaçao tevens een nieuwe wet aangenomen inzake witwaspraktijken, alsmede kwetsbaarheden in geldtransactiediensten en de geldwisselsector.

Ook de lijst van normatieve indicatoren is vervangen door een categorie van subjectieve indicatoren die flexibel genoeg zijn om aan rapporterende entiteiten voor te leggen, wat als een verdachte of ongebruikelijke transactie kan worden beschouwd, namelijk transacties waarbij sprake is van een reden om te veronderstellen dat ze verband houden met witwassen of het financieren van terrorisme.

Op de vraag of de overheid bezwaar zal indienen, zegt Jardim dat de aanwezigheid van Curaçao op de lijst niet per se betekent dat geen (effectief) beleid wordt gevoerd, doch dat het land kwetsbaar is.

“Het betreft een inschatting van het State Department, die onder verantwoordelijkheid van dat departement wordt uitgevoerd.”

De geëigende kanalen zullen bewandeld worden om in overleg – mede gezien hetgeen gesteld is in het rapport – Curaçao van de lijst van ‘countries of primary concern’ verwijderd te krijgen.

Bron: Amigoe

5 reacties

 1. Is Jardim vergeten dat 2012 alweer 4 jaar geleden is en hij dus al jaren alles had kunnen doen om witwassen tegen te gaan?
  Slap excuus, valt me van hem tegen.

 2. Zo als al eerder gezegt, dit vol gevrete mest varken opgebouwd op kosten van de mondy bewoners van Curacrim kan alleen nog in de media komen/ reclame maken voor zijn MAN partij, door oude koeien verhalen naar boven halen, gesteund door zijn pathologische leugenaar en psychopaat zieke Gerrit de Raaf. Er komt alleen strond uit hun hoofd om mee in de media te komen eits normaals waar de gemeenschap mee vooruit kan komen komt niet uit hun strot, alleen schreeuwen wat een ander verkeerd doet maar zelf nog steeds de boel leeg roven, ( als veroordeelde toch 15000 elke maand in de achter kontzak steken met niks doen) Wat verdient die schooier van een Cooper eigenlijk bij de ISLA , ik dacht 20.000,00 per maand en dat al ruim 10 jaar lang. En nu zogenaamd doen of dat hij leeg is met zijn rotzooi op telecuracrim.
  EN DE POLITIEKE SCHOOIERS BLIJVEN HUN EIGEN VOLK BELAZEREN, BEDRIEGEN EN BELIEGEN. VEEL BELOVEN EN WEINIG GEVEN DOET EEN GEK IN VREUGDE LEVEN. OF NIET DAN GERRIT!.
  Oja, de Doctorrandes Antony Godett is benaderd door twee politieke partijen om samen te werken, hij staat er helemaal open voor, lache he.

 3. Hoor Cooper, samen met Schotte en Wilsoe de grootste drie criminelen in de Staten.

  Kwam niet eens door de screening in 2010.

  En natuurlijk deed Schotte niets tegen witwassen. Met zijn eigen MOT meldingen kun je de weg naar Westpunt bedekken.

  Als mislukte MAVO scholier zou Schotte het niet eens kunnen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties