28 C
Willemstad
• woensdag 1 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Harde woorden eilanden richting ‘arrogant’ Nederland

HomeMediaAmigoe | Harde woorden eilanden richting ‘arrogant’ Nederland

door Favell Maduro

Harde woorden eilanden richting ‘arrogant’ Nederland
Harde woorden eilanden richting ‘arrogant’ Nederland | Favell Maduro

WILLEMSTAD — Aruba, St. Maarten en Curaçao hebben zich vandaag hard gemaakt voor de komst van een geschillencommissie in het Koninkrijk. Dat hebben de premiers van de landen duidelijk gemaakt bij de opening van de derde Koninkrijksconferentie. Nederland op zijn beurt wil daar niet over praten.

Bij de opening van de conferentie in het Santa Barbara Resort zette Ivar Asjes, die nu als voorzitter optrad, meteen de toon. De manier waarop vanuit Nederland de aanwijzing voor Aruba en St. Maarten is toegepast, heeft de relaties binnen het Koninkrijk danig onder druk gezet. Asjes verwees nog naar de Staatsregeling waarin regels staan die voor iedereen gelden. Voor hem zaten gouverneur Lucille George-Wout, de Arubaanse en Sintmaartense ministers-presidenten Mike Eman en Marcel Gumbs, bijna alle ministers van het kabinet-Asjes en minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk. Justitie-minister Nelson Navarro was afwezig vanwege een spoedoverleg.

“Niemand staat boven de wet”, hield een zichtbaar geïrriteerde Asjes de delegaties voor. “Elke handelwijze die daar afbreuk aan doet is afkeurenswaardig.” Ondanks de harde woorden richting met name Nederland hoopte hij wel op een openhartige conferentie, waarop met vertrouwen en respect voor elkaar zou worden gesproken. Hij wees erop dat de parlementariërs zich desondanks op verschillende punten hebben gevonden tijdens het onlangs gehouden overleg. Het is dus nu aan hen om op ministerieel niveau ook tot een akkoord te komen over de te behandelen punten.

Asjes pleitte ervoor dat de relatie binnen het Koninkrijk niet door de kaders van Den Haag worden bepaald, maar door de landen zelf. In het Koninkrijk moet men kansen creëren om zich te ontwikkelen tot volwaardige burgers. Die moeten een menswaardig bestaan hebben. Daarbij moet het niet uitmaken in welk deel van het Koninkrijk ze leven.

De verstoorde relatie binnen het Koninkrijk was een punt waar Mike Eman als minister-president van Aruba ook op inhaakte. “We zijn door een historisch toeval samen. Sindsdien zoeken we naar een manier om met elkaar samen te zijn.” Eman, die vorig jaar te maken kreeg met een aanwijzing refereerde in zijn openingstoespraak ook aan de hongerstaking die hij hield omdat vanuit Den Haag op Aruba was ingegrepen. In Den Haag vond men de begroting van het eiland niet geloofwaardig. Dus hebben ze ingegrepen en de Arubaanse regering onder een vorm van toezicht gesteld.

Eman die naar eigen zeggen een voorstanders is van het Koninkrijk, vertelde dat hij er op een gegeven moment niet meer in geloofde. Hij wees erop dat Nederland verkeerd handelt als men bij onenigheid ingrijpt in een land binnen het Koninkrijk. De Arubaanse premier stelde dat men vanuit Den Haag rekening moet houden met de gevoeligheden van de andere delen van het Koninkrijk. Hij pleitte voor de geschillencommissie omdat er een andere manier moet komen om elkaar te vinden. “Het gaat erom elkaar te vertrouwen en verantwoordelijkheid te delen. We moeten geloven in het Koninkrijk en het een tweede kans geven.”

Harde worden richting Nederland kwamen ook van de Curaçaose vicepremier Etienne van der Horst. “Ik wil hier volstaan met de opmerking dat door die wijze van handelen, indien geopteerd wordt om die onverminderd voort te zetten, aan de verhoudingen tussen de landen schade wordt toegebracht, waardoor concrete samenwerking op relevante gebieden wordt bemoeilijkt.”

Dat de partijen die aan het onderhandelen zijn elkaar nog niet hebben gevonden op het punt van de geschillencommissie, werd ook duidelijk uit de toespraak van Van der Horst. “Nu ziet het ernaar uit dat er een geschil bestaat over de invulling van de geschillenregeling en dat dit geschil, dat nu reeds enige jaren voortduurt, een effectieve behartiging van de gemeenschappelijke aangelegenheden in de weg dreigt te gaan staan. Dit zal zeker zo zijn nu wij kennis hebben mogen nemen van de boodschap op ambtelijk niveau dat de invulling van de geschillenregeling voor de Nederlandse delegatie onbespreekbaar is.”

De Sintmaartense minister-president Marcel Gumbs probeerde het vriendelijk te houden. Hij wees in zijn toespraak erop dat het het streven is om een juist politiek klimaat te scheppen. “Indien dit inderdaad ons streven is, kan ik haast zeggen dat een geschillenregeling niet nodig is. De werkelijkheid is echter anders. Het op regelmatige wijze beschuldigen van het bestuur van St. Maarten van corruptie, en het te prematuur en derhalve ten onrechte bezigen van het instrument van aanwijzing, dan wel hoger toezicht, creëert niet echt het juiste klimaat.” Gumbs wees erop dat een onafhankelijke instantie die de bevoegdheden van de Rijksministerraad toetst daarom dringend nodig is.

Minister Plasterk liet zich niet in de hoek drukken door de harde woorden van de eilanden. Hij zegde toe graag met de resultaten naar Den Haag af te willen reizen om die te bespreken in de Rijksministerraad. Maar dat ze het vandaag eerst eens met elkaar moeten worden tijdens de Koninkrijksconferentie.

Er was veel kritiek op hoe Nederland in het Koninrkijk handelt.
Minister Ronald Plasterk
De Curaçaose delegatie op een rij. Vanmiddag volgt de slotverklaring van de Koninkrijksconferentie.

Bron: Amigoe

10 reacties

  1. Wat een mooie foto’s. Je kan zien wie de beste job heeft en wie het meeste reisjes maakt, dat zijn diegene met de dikste pens .

  2. Ik kan me voorstellen dat je het als “moederland” een keer zat wordt al dat gezeik. en bij te springen als het weer een keer nodig is.
    Die lafaards zullen dan ook als eerste naar Ned. vluchten om hun nationaliteit veilig te stellen. Van mij mag het onafhankelijkheidsprooces ingang worden gezet, hou er nog maar een keer een referendum over, ik ben “gezegend” met een US paspoort , o/h eiland geboren dankzij mijn vader en een Ned. paspoort dankzij mijn moeder.

  3. Wat zegt Asjes; “In het Koninkrijk moet men kansen creëren om zich te ontwikkelen tot volwaardige burgers. Die moeten een menswaardig bestaan hebben. Daarbij moet het niet uitmaken in welk deel van het Koninkrijk ze leven.”.

    Krijgen de mensen onder de rook van Isla een menswaardig bestaan? Nee, ze mogen van de huidige regering (enkelen uitgezonderd) barsten en in het gif van de Isla blijven wonen. Asjes je spreekt met een dubbele tong en daar is een gezegde op.

    “zij die spreken met een dubbele tong zijn gelijk aan slangen”.

  4. Totale onfhankelijkeheid is zonder instemming niet mogelijk. Die gewenste oplossing was onlangs al in de tweede kamer door de PVV gesteld. Door het kabinet met name de VVD heeft toen een duidelijk uitleg gegeven. Nogmaals, meen dat ik dit ooit heb uitgelegd. Gewoon geschiedenis met alle gevolgen van dien. Toen Nederland in 1948 huis had gehouden in Indonesië, dus poltietionele acties had gehouden, waar er veel onschuldige burgers het leven lieten, heeft de Verenigde Naties, onder druk van de USA, Nederland verzocht om Indonesië haar onafhankelijkheid te geven. Daarnaast heeft men Nederland verzocht enigszins met zachte druk ook de Antillen. In dat verdrag staat letterlijk dat alleen op verzoek van de Antillen om onfhankelijk te worden het kan worden ingewilligd. Eenzijdig kan en mag Nederland het niet doen. Lees het verdrag. Lees uw statuut. Als ziet wat er twee jaar geleden had plaatsgevonden begrijpt de herhaling van de geschiedenis. De bewoners of nabestaanden van het desbetreffende dorp in Indonesië, hebben na zoveel jaren een zaak aangespannen tegen de Nederlandse staat. Wat denkt u? Ze hebben de zaak gewonnen. Nederland heeft aan de nabestaanden een geldbedrag moete uitkeren. Kretenals geef ze oonfhankelijkeheid hebben hier geen zin. Tip, als Antilliaan zou ik het nooit doen. Vandaar dat het sedert 15 december 1954, het tot nu zo is.

  5. Hebben de eilanden , ieder voor zich of gezamenlijk , wel eens een
    verhaal geproduceerd waarin zij hun eigen gewenste verantwoordelijkheden en bevoegdheden hebben beschreven alsmede
    de rol die zij zien voor Nederland.
    De eilanden zijn wel tegen inmenging van Nederland maar hoe dan wel blijft onduidelijk. Ik denk wanneer zo’n overzicht het licht ziet, ons de schellen van de ogen vallen.
    ( maar bewaar me – en de eilandbevolking-als mensen als Heyliger, Schotte, Cooper, Dos Santos, Eman ,Asjes, etc etc etc etc etc ongecontroleerd de macht kunnen uitoefenen)h.

  6. Nooit gehoord van het Handboek der voorzichtigheid van onze Jezuïet, Baltasar Gracian en de handboeken over oorlogvoeren? Er worden meer vliegen met stroop gevangen (en met misleiding) dan met azijn. De Nederlandse aanpak is niet altijd de juiste. Iedereen heeft zijn eigen kijk op de werkelijkheid en vindt zichzelf beter dan de rest. De Nederlandse overheid leeft op kosten van de burger en maakt zichzelf overbodig, maar houdt zichzelf desondanks in stand in een keurslijfeconomie. De eisen die Nederland de eilanden oplegt in verband met de financiële situatie dienen rekening te houden met de mogelijke economische bedrijvigheid. Kennelijk is de conferentie bedoeld om het eigen gelijk nog eens ferm te onderstrepen. Afspraken maken en nakomen lijkt er niet in te zitten. Renée van Aller&John de Vries

  7. Eilanden met mega begrotingstekorten waaraan men zelf schuld is door excessieve uitgaven, herhaaldelijk aangevuld door Nederland.

    Massale uitvoer van criminelen naar Nederland die daar inmiddels 20% van het aantal gedetineerden uitmaken.

    Drugscriminelen die op Hato geen strobreed in de weg worden gelegd waardoor andere luchthavens (Amsterdam, Dusseldorf) er mee opgescheept zitten en Eindhoven zelfs overweegt om een vliegverbindingen met de eilanden te verbieden.

    Genoeg reden dus voor de heren politic om zich stil te houden en flink te schamen, maar o nee, dat gebeurt niet. Nederland is weer de boosdoener.

  8. Conclusie wederom : totale onafhankelijkheid van ALLE eilanden van voormalige Nederlandse Antillen. Klaar uit, voor eens en altijd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties