31 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Directie ABC Busbedrijf ontkent stuurloos te zijn

HomeMediaAmigoe | Directie ABC Busbedrijf ontkent stuurloos te zijn
Directie ABC Busbedrijf ontkent stuurloos te zijn
Directie ABC Busbedrijf ontkent stuurloos te zijn

WILLEMSTAD — Auto Busbedrijf Curaçao (ABC) heeft nog steeds geen nieuwe directeur sinds de vorige, Riles Paulina, in januari van dit jaar overleed. Toch is er geen sprake van bestuurloosheid.

Dat laat de interim-directeur van het busbedrijf deze week in een persbericht weten. “Er zijn veel positieve ontwikkelingen gaande.”

Het enige, overgebleven lid van de Raad van Commissarissen, te weten Kenneth Bremer, fungeert momenteel als interim-directeur. Het hoofd van Human Resources heeft kort geleden zijn ontslag ingediend. De twee andere commissarissen, voorzitter Edmiro Anita en Eduard Melfor, zouden niet meer aanwezig zijn sinds in juni van dit jaar huidig minister van Verkeer & Vervoer, Suzy Camelia-Römer (PNP) besloot dat ze hun te veel geïnde compensatie moesten terugbetalen.

Vanuit ABC zelf wordt gemeld dat het hoofd van de afdeling Human Resources een nieuwe uitdaging aangegaat, wat volgens de directie duidt op de dynamiek binnen het overheidsbedrijf. “Hij kan rekenen op onze steun om zijn toekomstige doel te bereiken.”

ABC verwacht volgend jaar negen nieuwe bussen aan te schaffen en is hierover in overleg met Camelia-Römer. Vorig jaar kwam naar voren dat de buschauffeurs veel klachten hebben over de middelgrote bussen, die te heet zouden zijn omdat de chauffeurs vlak achter de motor zitten. Verder is de directie ook in gesprek met andere overheidsinstanties om samenwerkingsovereenkomsten te sluiten die meer faciliteiten voor de passagiers moeten bewerkstelligen, zonder dat het busbedrijf daar grote investeringen voor moet doen.

App, pin en wifi

Binnenkort wordt een App in gebruik genomen waarmee de buspassagier kan zien waar de bus is en hoe laat hij of zij deze kan verwachten bij de halte. Het experiment om met pinbetaling de rit af te rekenen verloopt goed en zal naar verwachting binnenkort ook geïntroduceerd worden. Het gebruik van Wifi in de bussen kan volgens de directie rekenen op grote tevredenheid onder de passagiers. Er zitten nog een paar veranderingen in de pijplijn, maar daarvoor is ABC afhankelijk van het ministerie van Verkeer & Vervoer, Openbare Werken en UTS.

De interim-directie wijst erop dat ze oor heeft voor haar werknemers. “Ook al lijken het kleine zaken, ze kunnen een grote impact hebben op het resultaat en de animo van de werknemers. De werksituatie zal verbeteren zodat de werknemers hun werk in een aangenamere omgeving kunnen uitvoeren. Zij zijn immers de spil waar het bedrijf om draait.”

Nieuwe directeur

ABC werd na het overlijden van Paulina geleid door het managementteam en een lid van de Raad van Commissarissen (RvC), in dit geval voorzitter Edmiro Anita. Maar die is er inmiddels niet meer. In maart van dit jaar meldde deze krant dat toezichthouder Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheids-entiteiten (SBTNO) niet akkoord ging met de voordracht van Fanny Alberto als interim-manager van ABC. Haar voordracht door de regering zou onvoldoende gemotiveerd en transparant zijn, terwijl ook de profielschets voor de vacante functie ontbreekt. Alberto was voorgedragen door de inmiddels vervangen minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Earl Balborda (PNP).

Vergoeding

In juni van dit jaar vond een actie plaats van vakbond UGTK/Cadmu die van de minister eiste dat de Raad van Commissarissen de genoten extra compensatie van 3000 gulden per maand terugbetaalde. Dat is onder druk van Camelia-Römer ook gebeurd en een staking door de buschauffeurs werd afgewend. De commissarissen Anita en Edward Melfor dienden respectievelijk 9000 en 3000 gulden terug te betalen. Alleen commissaris Kenneth Bremer zou de compensatie niet hebben ontvangen. De RvC had volgens de minister deze regeling niet voor zichzelf mogen invoeren. Verder beloofde ze de werving- en selectieprocedure voor een nieuwe directeur zo snel mogelijk af te ronden.

Bron: Amigoe

1 reactie

  1. Gaat het goed al zo lang zonder directeur? Mooi, dan kan er dus een vacature worden gesloten want echt nodig is die kostenpost dus ook niet echt. En die overal zichzelf uitkeringen bedelende raden van commissarissen die kunnen ook wel weg, aangezien het ook hier maar weer eens bewezen wordt dat als ze er niet zijn dat de toko gewoon, en zelfs beter functioneert. Een aanrader voor ander overheidsNV`s ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties