30 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Dierenbescherming dreigt asiel te sluiten

HomeMediaAmigoe | Dierenbescherming dreigt asiel te sluiten
Bestuur Dierenbescherming 2015 | Foto Edsel Sambo
Bestuur Dierenbescherming 2015 | Foto Edsel Sambo

WILLEMSTAD — De Stichting Dierenbescherming Curaçao (SDBC) krijgt geen subsidie voor het jaar 2016. Dat heeft de secretaris-generaal (SG) van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur gisteravond aan SDBC-voorzitter Gregory Berry meegedeeld.

De stichting ziet hierdoor geen andere mogelijkheid dan het asiel te sluiten.

Naar aanleiding van de kritiek van het Cft dat de begroting van 2016 van het land Curaçao niet realistisch zou zijn, nam Berry contact op met het ministerie. “Ervaring leert dat de stichtingen het eerst sneuvelen als er bezuinigd moet worden”, aldus Berry. Zijn vermoeden werd bevestigd door de SG.

SDBC ontvangt al enkele jaren geen subsidie meer en heeft zich tot nu toe staande weten te houden door de reserves aan te spreken. De bodem is in zicht en zonder subsidie kan de stichting het asiel niet in stand houden. Alleen het salaris van de klachteninspecteur van de Dierenbescherming wordt door de overheid betaald. Alle overige diensten van de stichting worden uit fondsenwerving bekostigd.

De exploitatie van het asiel kost jaarlijks 250.000 gulden. Berry: “Dat is ‘sec’, dus zonder enige luxe, zonder personeelskosten, alleen de verzorging die de dieren nodig hebben.” De stichting vroeg voor volgend jaar vier ton subsidie aan. Behalve de exploitatie van het asiel zouden daar educatieprojecten van bekostigd moeten worden. Daarnaast was het geld bedoeld om twee personen zwerfdieren van straat te laten halen.

Het bericht kon niet op een slechter moment komen. De stichting is volop bezig met de voorbereidingen voor haar traditionele collectemaand oktober. Naast de collecte worden er dit jaar drie evenementen georganiseerd: de Walk for the Animals, een benefietconcert en een galadiner met Marianne Thieme, politiek leider van de Partij voor de Dieren. Hiermee probeert SDBC een gat van bijna één ton op haar begroting van dit jaar te dichten. Mocht dat niet lukken, gaat het Dierenasiel dicht, aldus Berry.

De voorzitter zegt nu zo spoedig mogelijk een vergadering met het bestuur te beleggen om een strategie te bepalen. “Waarschijnlijk moeten wij het asiel sluiten tot nader order”, verklaart hij. “Heel jammer dat de dieren hieronder moeten lijden.”

Naast het runnen van het asiel wil SDBC, die sinds begin dit jaar een nieuw bestuur heeft, zich toeleggen op activiteiten als educatie op scholen en in de wijken, het uitvoeren van sterilisatieprojecten en het openen van een ‘dog sanctuary’ voor niet-adopteerbare zwerf- en straathonden.

In 2013 ontfermde de Dierenbescherming zich in totaal over 533 dieren. De klachteninspecteur behandelt circa 100 klachten per maand. Het totaal aantal zwerf- en straathonden op Curaçao bedraagt naar schatting 10.000. Het aantal zwerfkatten is onbekend, maar is eveneens aanzienlijk.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. @Bartje
  “Wordt het nieuwe Koninkrijkslied”

  Strak plan! Kijk, we zullen dan wel niet de miljoenen kunnen opstrijken die de bedenkers van “het Koningslied” geïncasseerd hebben. De helft is ook voldoende.

  We kunnen Sam-Sam doen. Pakken allebeide een leuk zakcentje.

  De man die de inspiratie was voor het Koninkrijkslied: Stanley Held geven we een nieuwe goudentand en een mooi zwaar vergulde goudketting met dito kruis. Hopelijk gaat hij dan nog meer piepen. Dan krijgen we weer meer inspiratie, om nog meer liedteksten te bedenken. Helemaal toppie Bartje?

 2. Altijd wéér het zelfde liedje,
  Tis de schuld van Nederland .

  Altijd weer kolonialen,
  Die ons door het slijk gaan halen.
  Tis de schuld van Nederland.
  Altijd blijven we verhalen,
  laat Macamba’s maar betalen.
  Tis de schuld van Nederland.
  Wij zijn slim en echt niet dom,
  wat récht is praten wij wel krom.

  Altijd weer het zelfde liedje,
  Tis de schuld van Nederland.

 3. Nee Sander, een volk die honger heeft gaat altijd tenkoste van hun eigen dieren. in ergste geval gaat men over naar ongedierte. Het gekke van is dat de politiek wereldwijd hierop inspeelt. Het is een gegeven. Weet u, Ik meen dat de politici zich altijd afvraagt:” Hoe hou ik mijn bevolking dom. Met uitzondering van mijn familie en netwerk”. Hoelang kunnen ze dit volhouden? Komt een dag des oordeel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties