33 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Davelaar: Het systeem deugt niet

HomeMediaAmigoe | Davelaar: Het systeem deugt niet
Humprey Davelaar
Humprey Davelaar (PNP): Het systeem deugt niet

WILLEMSTAD — PNP-leider Humphrey Davelaar heeft om onderzoeken gevraagd bij de ministeries van Financiën, Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en Economische Ontwikkeling (MEO). Het Statenlid wil van ieder ministerie in kaart hebben gebracht hoeveel documenten in de periode van 1 januari 2013 tot en met 1 januari 2015 er binnen zijn gekomen en weer zijn uitgegaan.

Met dit onderzoek wil Davelaar inzage krijgen in hoe documenten, maar ook vergunningsaanvragen bij deze ministeries worden afgehandeld. Volgens hem functioneert het huidige systeem niet. “Er blijven te veel stukken liggen. Verzoeken voor advies, vergunningsverzoeken en andere documenten die conform afspraak binnen korte tijd moeten worden afgehandeld, blijven te lang liggen. Het systeem functioneert dan niet. Beslissingen in het voordeel van burgers en van potentiële investeerders blijven liggen. Dat is niet goed voor onze economie en ook niet voor onze samenleving.”

Davelaar stelt legio voorbeelden te hebben van stukken die vanwege tal van redenen niet of niet tijdig genoeg worden afgehandeld. Hij haalde vanochtend een voorbeeld aan van een bedrijf dat nog geld tegoed heeft van de regering. Het gaat hier om een factuur die teruggaat naar de periode van het kabinet-Schotte. “Dat is meer dan twee jaar terug. Het wordt niet tijdig afgehandeld en je wordt als burger van het kastje naar de muur en weer terug gestuurd. Bedragen die wij in de begroting accorderen worden niet conform afspraak uitgegeven.”

Als voorbeeld noemt de PNP-leider dat vorig jaar in totaal 54 miljoen gulden zou worden besteed aan de renovatie van snelwegen. “Maar aan het eind van het jaar blijkt dat nadat alle aanbestedingen zijn uitgevoerd, nog 40 miljoen niet is uitgegeven, terwijl dit wel op de begroting van 2014 staat geboekt.”

Met het door hem aangevraagde onderzoek, de zogenaamde audit trail, wil de PNP’er te weten komen waar en vooral waardoor relevante stukken blijven liggen. “Er zijn veel oorzaken voor dit probleem. Het voert terug naar het feit dat bepaalde overheidsdiensten nog uitgaan van richtlijnen vastgesteld ten tijde van het eilandgebied Curaçao, terwijl andere ministeries uitgaan van richtlijnen van het Land. Dit zorgt alleen voor meer verwarring, onduidelijkheid en vertraging.”

Hoe langer stukken blijven liggen, hoe groter de kans dat er fraude en corruptie optreden, aldus Davelaar. “Dit creëert de mogelijkheid voor lobbyisten die ervoor moeten zorgen dat stukken sneller worden afgehandeld. Dit zijn allemaal praktijken die voorkomen moeten worden.

Davelaar staat een evaluatie voor om na te gaan waardoor stukken onnodig vertraging oplopen. “De overheid moet efficiënter en effectiever gaan functioneren. Nu is dit niet zo en dat draagt niet bij de ontwikkeling van dit eiland. Wij Statenleden worden continu geconfronteerd met deze problematiek. Mensen en bedrijven wier vergunningen te lang op zich laten wachten stappen naar de fractieleiders van de coalitiepartijen om deze zaak te kunnen regelen. Ik kom mensen tegen die thuis bij mijn tuinhek staan en op de parkeerplaats van het parlement. Zij hebben vooral klachten over zaken die niet tijdig worden afgehandeld.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Geen enkel systeem deugt, helaas. Davelaar kan alle ministeries bekijken maar vooral die van Volksgezondheid.
    Mijn ouders kregen gisteren de rekening gepresenteerd van de BVZ over 2013, tezamen 14.350 NAF.
    Gelukkig hebben ze iedere mnd het bedrag weggezet maar niettemin vind ik het onevenredig hoog. Het is a shame dat je als burger niet zelf mag kiezen voor een ziektekostenverzekering. Het komt er gewoon op neer dat door het ‘solidariteitssysteem’ gezonde ouderen dokken voor de piepschuimen bak eters.
    Ik heb ze dan ook echt geadviseerd om nu eindelijk de stap te nemen en het eiland te verlaten.

  2. Het is verworden tot een cultuur van buta sen riba mesa; no tin nodi di dunami bow di mesa als je iets gedaan wil hebben en het vergunningentraject netjes afloopt. Tristu maar waar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties