31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Curaçao Clean Up 2015

HomeNieuwsAmigoe | Curaçao Clean Up 2015
Curaçao Clean Up 2015
Curaçao Clean Up 2015

WILLEMSTAD — Naast de ongeveer 2500 vrijwilligers die zich hadden aangemeld om deel te nemen aan de grootschalige opruimactie van de stichting Curaçao Clean Up (CCU), op meer dan veertig locaties op het eiland, was er vandaag ook sprake van tal van spontane initiatieven.

Zo heeft een grote groep bewoners van Brievengat ook gehoor gegeven aan de oproep van het buurtcentrum om mee te helpen, zo laat Maarten Schakel, CCU-bestuursvoorzitter opgewekt weten.

“Na ongeveer vierenhalve maand voorbereiding, is deze derde editie van de Clean Up soepel verlopen. Tja, inmiddels is het een herhalingsoefening, we hebben natuurlijk veel van de afgelopen edities geleerd. Wat opviel, is dat dit jaar ook veel jongeren betrokkenheid hebben getoond door zich voor de opruimwerkzaamheden aan te melden. Ik heb vele positieve reacties gehoord waarbij men zegt dat het voldoening geeft om een steentje bij te dragen aan de gezamenlijke inspanning om het eiland schoon te krijgen”, aldus Schakel vanochtend. Het archief van de Amigoe wijst uit dat zich voor de eerste editie 1800 vrijwilligers hadden aangemeld en dat er vorig jaar evenveel aanmeldingen waren als dit jaar. Zo is er vorig jaar een half miljoen kilo aan afval opgeruimd en door Selikor naar de Landfill getransporteerd. Voor het te perse gaan van deze krant kon Schakel nog geen schatting geven van de hoeveelheid ingezameld afval. De opruimwerkzaamheden die voor de organisatie rond 06.00 uur van start gingen en voor de vrijwilligers om 07.30 uur, werden tegen het middaguur afgerond, waarop Selikor met het transport van het afval kon starten. De organisatie benadrukte het belang van de schoonmaak door aan te halen dat Curaçao meer dan 145.000 inwoners heeft, waarbij ieder ongeveer 2,5 kilo aan afval per dag produceert dat veelal ook als zwerfafval langs de kant van de weg, op het strand en in de zee belandt. Gewezen wordt op de medeverantwoordelijkheid van burgers om het eiland schoon te houden.


GreenKid
z

Zoals bekend is het initiatief Curaçao Clean Up ontstaan uit een groep bezorgde burgers en een aantal bedrijven en stichtingen, die zich als doel stelden om het eiland schoon te maken en te houden waarbij bewustwording wordt nagestreefd om zuiniger met het milieu om te gaan. In het creëren van bewustzijn haalt Schakel ook een nieuw initiatief aan dat vanuit de stichting is ingegeven, namelijk GreenKidz. “Dit jaar zijn we ook bijzonder trots dat er 160 leerlingen van maar liefst vijf fo-scholen van het GreenKidz-project, Boka Ascencion mee hebben helpen opruimen. Uiteindelijk begint het toch allemaal bij de jeugd en vandaar dat dit project bijzonder van belang is qua vorming.”

 

Binnen het GreenKidz project krijgen kinderen gastlessen op school met daarvoor speciaal ontwikkeld lesmateriaal over het belang van recycling. Middels ‘doe het zelf’ recycle-opdrachten in de klas, leren kinderen onder andere hoe lang het duurt voordat afval in de natuur wordt afgebroken en behoud van het milieu waarderen.


Record gebroke
n

Duikinstructeur Hans Pleij, bestuurslid van de stichting en coördinator van de onderwater opruimwerkzaamheden, meldt trots dat het record van vorig jaar is gebroken met 125 duiken naar 131 afdalingen. Zo hebben vandaag drie groepen in de wateren van het Carcasbaai-schiereiland gedoken. Bij Directeursbaai zijn er twee gestripte motorgeraamtes opgedoken en zijn er tal van vislijnen doorgeknipt en verzameld. “Mijn schatting is dat we ditmaal bij het schiereiland, onderwater, ongeveer 3 kuub afval hebben verzameld, wat veel minder is dan de 7 kuub van vorig jaar. Verder is er aan wal ook hard gewerkt. Zo heeft de groep die aan de kerk is verbonden die in het oude koetshuis gevestigd is (de oude Baya Beach Club), met inzet van veel vrijwilligers en materieel, behoorlijk wat afval verzameld. Even sloeg de fantasie op hol toen een groep op land, geschrokken een vondst van botten had gedaan. Bij nadere inspectie bleken het hondenresten te zijn. In totaal zijn er toch ook weer acht hondenresten aangetroffen op het Carcasbaai-schiereiland”, aldus Pleij.

De stranden waar de opruimwerkzaamheden plaatsvonden, zijn: Caracasbaai, Directeursbaai, Jeremi, Klein Curaçao, Lagun, Marie Pampoen. De opruimwerkzaamheden op land werden bij Brievengat (omgeving Sentro Deportivo Kòrsou), Boca St. Michiel (omgeving Kaya Virtut), Hato (omgeving Grotten van Hato), Jan Thiel (Mirador), Matancia (omgeving Kaya Akoerio), Otrobanda (omgeving Megapier en Curom), Piscadera (ingang van de haven), Weg naar Playa Kanoa, Saliña (mangroven, omgeving Fokkerweg, Albert Schweitzer College en omgeving Kaminda Saliña), Scherpenheuvel (Kaya Mila, Kaya Cinthia) en Vredenberg (omgeving SUBT-stadion). In zee werd het afval opgedoken bij: Boca St. Michiel, Caracasbaai-schiereiland (Tug Boat), Directeursbaai, Jeremi, Lagun, Marie Pampoen, Pietermaai en het binnenwater van Sea Aquarium.

De vrijwilligers nemen even een pauze voor de groepsfoto.
Bij Directeursbaai zijn twee gestripte motorgeraamtes opgedoken.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties