27.7 C
Willemstad
• maandag 11 november 2024

Extra | Journaal 1 november 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursdayday, October 31, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 31 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, October 30, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, October 29, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Conclusies advocaten rectificatiezaak Rozier in zicht

HomeMediaAmigoe | Conclusies advocaten rectificatiezaak Rozier in zicht
Conclusies advocaten rectificatiezaak Rozier in zicht
Conclusies advocaten rectificatiezaak Rozier in zicht

WILLEMSTAD — Voormalig Statenvoorzitter Dean Rozier denkt alle nodige getuigen te hebben gehoord in de rectificatiezaak die hij tegen zijn ex-partijgenoten Monique Koeyers-Felida en Gilmar Pisas (beiden MFK-Statenlid) en Rudney Garmes (oud politicus en MFK-medeoprichter) heeft aangespannen. Rozier zal hoe dan ook nog een keer met zijn advocaat, Michael Bonapart, overleggen voordat hij de mogelijkheid van het horen van meer getuigen voorbij laat gaan.

Dan zullen Bonapart en advocaat Chester Peterson van de wederpartij hun schriftelijke conclusies bij de rechter indienen, die zich hierover zal buigen om later een beslissing te nemen in deze zaak. De rechter heeft hiervoor nog geen datum geprikt, aldus Rozier.

Alle getuigen die op verzoek van Rozier zijn gehoord, gaven een uitgebreid beeld van hun belevenis ten tijde van het kabinet-Schotte en na de val hiervan. Ook ontkenden allen ooit benaderd te zijn geweest met een poging tot omkoping (ook niet door Rozier) en benadrukten dat indien dat zou hebben plaatsgevonden, zij direct naar het Openbaar Ministerie zouden zijn gestapt. De laatste getuige in deze zaak was oud-minister van Justitie David Dick, die stelde dat het juist Pisas was die bereid was om het kabinet-Schotte te laten vallen. Dick gaf een uitgebreide uitleg van de gesprekken tussen hem en wijlen advocaat Gelmer Pieter in een café bij Goisco, over Pieters gesprekken met Pisas. Dick gaf ook toe zelf betrokken te zijn geweest (via Frente Sivil) bij inspanningen om het kabinet te laten vallen. “Oh, zo gaat dat dus?”, vroeg de rechter toen aan hem.

De MFK-politici gaven bij het begin van deze zaak zelf een uitgebreide verklaring over de benadering van Rozier. De oud-Statenvoorzitter zou hen in 2012, in opdracht van een anonieme groep en toenmalig gouverneur Frits Goedgedrag, elk een half miljoen gulden hebben aangeboden, als ze de stekker uit de coalitie zouden trekken. Verder zouden zij een goede baan krijgen. Goedgedrag zou niet blij zijn met de uitlatingen van coalitiegenoot en Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels. De gouverneur stuurde aan op de vorming van een zakenkabinet, aldus de MFK-leden. Als dat zakenkabinet er zou komen, dan zou hij met Nederland praten om de aanwijzing van de Rijksministerraad ongedaan te maken. Ook zou het nieuwe hospitaal een schenking worden aan Curaçao. Oud-premier van de Nederlandse Antillen Etiënne Ys zou de aangewezen man zijn om voorstellen te doen voor de personen voor het zakenkabinet. Goedgedrag zou met klem hebben gezegd dat hij Emily de Jongh-Elhage niet zag zitten omdat zij het land naar de filistijnen zou hebben geholpen.

Bij één van de gesprekken met de MFK-leden, waarvan de datum niet bekend is, zou ook Eugène Cleopa gepresenteerd zijn als persoon die wel bereid was om zijn partij MAN te verlaten en die als eenmansfractie verder zou gaan. Dit is later ook gebeurd. Of hij hiervoor is omgekocht heeft Cleopa altijd ontkend. De op verzoek van Rozier gehoorde getuigen/politici gaven tijdens de enquête aan dat het beschuldigen van politici van omkoping bijna normaal is geworden op het eiland. Ook kwam meerdere malen naar voren dat het vertrek van Rozier geen invloed had op de val van het kabinet-Schotte. De coalitie had toen al de meerderheid in de Staten verloren, na het vertrek van Cleopa uit de MAN.


Onderzoe
k

Pisas heeft de verdachtmakingen ook bij het Openbaar Ministerie gedeponeerd, maar het OM heeft volgens hem niets met zijn aangifte gedaan. Dit was ook voor hem de reden om een beklag (artikel 15 van het Wetboek van Strafvordering) in te dienen bij het hof om het OM te dwingen Rozier te vervolgen in deze zaak. Hij heeft dat later weer ingetrokken omdat hij ‘genegen is om het OM het voordeel van de twijfel te geven, zodat het OM de opsporingsonderzoeken kan afronden en een beslissing kan nemen over de al dan niet vervolging van Rozier’.

Het OM is nog niet tot vervolging van Rozier overgegaan. Het dient eerst het onderzoek naar de poging tot omkoping door Rozier af te ronden. Dat onderzoek, zowel op het eiland als in het buitenland, loopt nog. Dat zegt woordvoerder Norman Serphos, die verder niet in details wilde treden. “Het OM volgt de ontwikkelingen in de civiele zaak ook heel goed, aangezien diverse personen als getuigen zijn gehoord. Bepaalde informatie die tijdens de rectificatiezaak naar voren is gekomen, kan ook relevant zijn voor het strafrechtelijk onderzoek”, voegt Serphos toe.

Eerder maakte het OM bekend dat Canada tot twee keer toe is gevraagd om de berichten van Rozier, verzonden via BlackBerry-messenger, veilig te stellen en aan Justitie hier over te dragen. Of Canada al op het verzoek heeft gereageerd en of de resultaten uit dat rechtshulpverzoek inmiddels bij het OM binnen zijn gekomen, is onbekend. “In dit stadium kunnen wij niets kwijt”, aldus Serphos.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties