Amigoe | Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker start 1 juni

WILLEMSTAD — Fundashon Prevenshon start 1 juni met een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Dat schrijft medisch centrum Sorsaka op zijn Facebook-pagina. De stichting heeft zelf nog geen uitspraken hierover gedaan en was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Baarmoederhalskanker is wereldwijd de vierde meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Bij 99 procent van de gevallen is er sprake van het Humane Papillomavirus (HPV), dat seksueel overdraagbaar is. Fundashon Prevenshon doet onderzoek naar de kanker door het toepassen van een HPV-test, laat Sorsaka weten. De onderzoeksdoelgroep zijn vrouwen tussen 25 en 65 jaar. Zij komen in aanmerking om een gratis HPV-test te doen. Om aan te melden kan men Fundashon Prevenshon bellen op telefoonnummer 462-3380, stelt het medisch centrum.

Fundashon Prevenshon doet onderzoek naar borst- en baarmoederhalskanker. Directeur Louise Elstak stelde vorig jaar in de Amigoe dat baarmoederhalskanker naast borstkanker ook veel voorkomt op Curaçao. Baarmoederhalskankeronderzoek kan worden gedaan door middel van een PAP-test, hierbij wordt gezocht naar afwijkende cellen in de baarmoederhals. Volgens Elstak is het echter bewezen dat men beter kan kijken naar het virus dat de kanker veroorzaakt: namelijk HPV.

Het virus verdwijnt na ongeveer twee jaar uit het lichaam vanwege de werking van het immuunsysteem. “Als er echter een bodem blijft bestaan, kan het zich wel ontwikkelen tot kanker. Bij ongeveer 2 tot 3 procent van de vrouwen kan het virus een prestadium van baarmoederhalskanker bereiken”, stelde Elstak toen aan deze krant.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *