33 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Samenwerking tussen CPA en N.V. Havenbeheer Suriname

Curaçao Ports Authority en N.V. Havenbeheer Suriname gaan samenwerken in de havenbusiness. Ze willen samenwerken op het gebied van vrachtvervoer, infrastructuur, cruiseschepen en scheepvaartdiensten, vooral voor olie-...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Bankgarantie vervangt beslag op luxe jacht

HomeMediaAmigoe | Bankgarantie vervangt beslag op luxe jacht
Bankgarantie vervangt beslag op luxe jacht
Bankgarantie vervangt beslag op luxe jacht

WILLEMSTAD — Enkele uren na het opheffen van het conservatoir beslag kon de overgebleven bemanning van het luxe, 38 meter lange motorjacht Freedom afmeren van de Kleine Werf om verder door te varen in het Caribisch gebied.

De afgegeven bankgarantie door de eigenaren was volgens de rechter voldoende om het beslag, dat door twee bemanningsleden was gelegd, te vervangen.

Op het eerste gezicht lijkt dit vonnis van half november vorig jaar, dat begin deze week werd gepubliceerd op rechtspraak.nl, er een van duizenden in een dozijn.

Maar volgens maritiem advocaat Jan Burgers, die optrad namens de eigenaren van het zeiljacht, is het voor de branche wel een belangrijke uitspraak.

“Beslagen kunnen heel snel worden opgelegd. Ze kosten veel geld, je kunt niet uitvaren, moet het liggeld betalen en loopt vertraging op. Met een bankgarantie als deze kan er weer doorgevaren worden.”

In dit kort geding draaide het om de rechtspersoon naar het recht van de Cookeilanden, Freedom International PLC, gevestigd te Avarua, Rarotonga, Cookeilanden (Pacific). Het jacht had twee voormalige bemanningsleden, afkomstig uit Californië en Australië, die met de werkgever een arbeidsgeschil hebben over onder andere de betaling van hun loon. Het draait om een bedrag van 15.500 gulden.

Om er zeker van te zijn dat ze dit geld ook krijgen, lieten ze beslag leggen op het jacht, dat aangemeerd moest blijven liggen. De eigenaar bood daarop de beslagleggers aan om zekerheid te stellen in de vorm van beslaggaranties.

Het betreft bankgaranties van Maduro & Curiel’s Bank (MCB) naar model van het Rotterdams Garantieformulier 2008. Zekerheid Tussen partijen is vervolgens gediscussieerd over de inhoud van de garanties, maar ze hebben daarover geen overeenstemming bereikt.

Vervolgens startte de eigenaar een kort geding om de beslagen op te heffen. Hierin draaide het om de vraag of de aangeboden beslaggarantie voldoende zekerheid bood. De bemanningsleden stelden echter de eis dat in de garanties wordt opgenomen dat de bank ook tot uitbetaling overgaat in geval van een toewijzende uitspraak die uitvoerbaar bij voorraad is verklaard.

Voordelen

De rechter nam het Rotterdamse garantieformulier als uitgangspunt voor de verdere beoordeling en kwam uiteindelijk tot de beslissing dat er voordelen voor beide partijen zijn bij vervanging van de beslagen door bankgaranties. In de eerste plaats hoeft de bemanning bij bankgaranties niet te vrezen voor andere schuldeisers/beslagleggers of voor een formeel faillissement van de eigenaar, welke vrees bij handhaving van het beslag en daarmee het stilliggen van het schip bepaald gegrond zou zijn.

Voorts beperken de garanties voor gedaagden de voor henzelf aan de beslaglegging verbonden risico’s van aansprakelijkheid, mocht ooit geoordeeld worden dat die beslaglegging onrechtmatig was.

Ten slotte geldt dat de bankgaranties op zichzelf niet in de weg staan van de bevoegdheid een uitvoerbaar bij voorraad verklaard vonnis ten uitvoer te leggen. Niet voorbij Beide partijen kregen dus gelijk en de proceskosten werden verdeeld.

Maar daarmee is de zaak nog lang niet voorbij. Het geschil over het wel of niet betalen van het loon moet nog verder beslecht worden tussen partijen. Daarvoor moet onder andere worden bekeken wat is afgesproken toen deze twee crewleden begonnen met werken.

In de wereld van de jachten kan iemand als bemanningslid ook mee de wereld rondvaren tegen kost en inwoning, maar zonder loon, om ervaring op te doen. Dat dit vonnis zo snel is gepubliceerd door de Curaçaose rechtbank op rechtspraak. nl vindt advocaat Burgers heel goed.

“Dat bevordert de toegankelijkheid van de rechtspraak.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties