Amigoe | ATA onderzoekt ‘geluksgevoel’ Arubanen

Het doel is om te komen tot een zogenaamde ‘Happiness Index’.

Het doel is om te komen tot een zogenaamde ‘Happiness Index’.

ORANJESTAD — Toerismebureau ATA doet deze en volgende maand onderzoek naar het geluksgevoel van Arubaanse burgers. In samenwerking met de University of Central Florida houdt ATA in diverse buurten een enquête om antwoordt te krijgen op de vraag hoe de Arubaan denkt over zijn of haar ‘kwaliteit van leven’.

Het doel is om te komen tot een zogenaamde ‘Happiness Index’.

Nadruk van het onderzoek ligt op de impact van het toerisme op het dagelijks leven in de woonwijk en hoe het toerisme van invloed is op het milieu. ATA stelt dat deze informatie ‘uitermate belangrijk’ is en een beter beeld geeft hoe het toerisme in Aruba het dagelijkse leven beïnvloed. De toerismeorganisatie vraagt dan ook medewerking aan iedereen die voor de enquête benaderd wordt. Het beantwoorden van de vragen duurt hooguit 15 minuten en is volstrekt anoniem, benadrukt ATA. De enquêteurs zijn ervaren in het afnemen van vragenlijsten en zullen zich bij aanvang identificeren.

De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting tijdens de ‘Happiness 360 Conference’ op 13 en 14 september gepresenteerd. Deze conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met de United Nations World Tourism Organization (UNWTO) en focust op de vraag hoe het thema ‘geluk’ geïntegreerd kan worden in de toeristische en culturele sector.

Welzijn

Geluk wordt wereldwijd door steeds meer overheden gezien als een belangrijke factor om het welzijn van de bevolking en de effecten van overheidsbeleid te meten. Sinds 2012 wordt regelmatig door onafhankelijke experts de World Happiness Report gepubliceerd. Hierin worden 156 landen op gelukniveau gerangschikt. Uit het meest recente rapport, gepubliceerd in maart van dit jaar, blijkt Denemarken het gelukkigste land ter wereld, door Zwitserland, IJsland en Noorwegen. In de top-10 verder Finland, Canada, Nederland, Nieuw-Zeeland, Australië en Zweden. Volgens de Britse top-econoom Richard Layard, een van de schrijvers van het rapport, is inkomen een slechte maatstaf voor geluk. Verhoging van het inkomen kan leiden tot hogere welvaart maar als dat ten koste gaat van het privé- en gezinsleven, dan daalt het gelukgevoel, aldus Layard.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | ATA onderzoekt ‘geluksgevoel’ Arubanen

  1. Oduber wil óók een award, applaus en een lintje. Bovendien geeft hij 118 vriendjes een leuke bijverdienste. Is ook weer een goede investering voor de verkiezingen van 2017

  2. Renée van Aller

    De ATA houdt zich nooit bezig met het geluk van de Arubaan, maar met de versterking van het toerisme. Hotelkamerbezetting en aantallen overnachtingen en aardigheid in cruisetoeristen. Uitgedrukt in fraaie en positieve tabellen. Dat is de ATA core business. Nooit geweten dat het Arubaanse geluk een speerpunt in het toerismebeleid van minister Oduber was. U wel? Het milieu heeft geen enkele regering feitelijk ooit beziggehouden. Wel in de theorie, maar dat leidde niet tot verbetering. Veel werknemers hebben nauwelijks een gezinsleven, omdat ze twee slecht betaalde banen moeten hebben om te kunnen overleven. Geluk? Wellicht is er een samenhang met dreigend minder overheidsinkomsten? Gezien de slechte economische situatie kan de misdaad toenemen, burgerlijke ongehoorzaamheid groeien, zwartwerken angstig stijgen en dat is voor het overheidsgeluk slecht. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *