28 C
Willemstad
• dinsdag 30 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ADC werkt aan nieuwe zika-test

HomeMediaAmigoe | ADC werkt aan nieuwe zika-test
ADC werkt aan nieuwe zika-test
Teller besmettingen inmiddels op 15

WILLEMSTAD — Het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) werkt aan een zika-test waarbij het virus langer kan worden aangetoond in bloed of urine. Dit in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

“De reële verwachting is dat we de test medio 2016 in kunnen voeren”, zo meldt arts-microbioloog Radjin Steingrover.

Het ADC heeft eind vorig jaar een ontwikkeltraject afgerond om zika-testen lokaal te kunnen verrichten. Monsters hoeven daardoor niet meer naar Nederland te worden gestuurd voor onderzoek. Datzelfde traject is ook door internationale instituten voor de volksgezondheid doorlopen, waaronder het RIVM, het Amerikaanse CDC en de Caribbean Public Health Agency (Carpha), meldt Steingrover.


Huidige test

Sinds de berichtgeving over het eerste zika-geval op Curaçao voert het laboratorium zo’n 25 à 30 testen per week uit. De testen worden verricht op basis van een polymerase chain reaction (pcr), oftewel het genetisch materiaal van het virus kan dan door een bloed- of urinemonster worden aangetoond. Dit kan tot een dag of vijf in het bloed worden geconstateerd en in urine tot tien dagen. Als iemand duidelijk buiten die tien dagen valt, wordt er zodoende geen test aangevraagd, omdat dit dan niet zinvol is.

“Tijdens de uitbraak van chikungunya en in het verleden ook bij dengue, waren we gewend om te kijken naar de antistoffen in het bloed. Dit kan een jaar later nog”, vertelt Steingrover. Voor zika bestaat zo’n test nog niet.

Het ADC is daarnaast in afwachting van de resultaten die laten zien of de huidige zika-testen geen kruisreactie hebben op dengue. De test kost 185 gulden per persoon en wordt deels vergoed vanuit de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het overige gedeelte wordt bekostigd vanuit het ministerie van Gezondheid.


Opgelopen

Steingrover bevestigt dat het aantal zika-gevallen is opgelopen. “In de afgelopen week zijn er 29 lokale testen uitgevoerd, waarvan zeven mensen zika bleken te hebben.” In totaal schat hij dat er vanaf begin januari zo’n vijftien mensen positief zijn getest op zika. “In iedere run hebben we enkele positieve monsters”, aldus de arts-microbioloog.

Hij benadrukt dat het aantal mensen dat hij opnoemt, verschilt van het aantal dat er bekend is bij Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz), daar dit slechts de gevallen betreft die het ADC heeft getest. Mensen die bijvoorbeeld zika in het buitenland hebben opgelopen en daar zijn getest vallen niet onder de cijfers van het ADC. Het laboratorium voert ook testen uit voor de BES-eilanden en St. Maarten.


Samenwerking

Hij vertelt dat het ADC onder andere samenwerkt met het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) op het gebied van vectorbestrijding in en rondom het ziekenhuis. Een noemenswaardig onderdeel van die samenwerking is de wijze waarop er wordt omgegaan met de verkregen data. Wanneer het ADC een positief testresultaat heeft, wordt die informatie namelijk doorgegeven aan G&Gz, waarna er controles worden verricht in de woon-, school- en/of werkomgeving van de desbetreffende persoon om broedplaatsen te elimineren.


Onbeantwoord

Steingrover beaamt dat we nog niet heel veel weten van zika. “Er zijn vragen over het verband tussen zika en andere aandoeningen waaronder, microcefalie en het Guillain–Barré syndroom, die grotendeels onbeantwoord zijn. We hebben echter van chikungunya geleerd dat er naderhand meer aan de hand kan zijn (chronische gewrichtsklachten).”

Ook is er nog geen vaccin voor zika. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat het nog achttien maanden kan duren voordat mogelijk werkzame vaccins tegen het zika-virus op mensen kunnen worden getest. Dat zei assistent-directeur-generaal Marie-Paule Kieny vandaag.

Op het moment dat we niet heel veel weten, moeten we volgens Steingrover toch kijken of we als klein land dingen wel in de gaten kunnen houden, waaronder het effect op zwangere vrouwen. “We hebben geen definitief antwoord, maar het is wel de vraag van het moment. We moeten zodoende bespreken hoe we omgaan met mensen die zich zorgen maken. Moeten ze getest worden of niet? Financieel gezien is het niet mogelijk om iedereen te testen, maar het is wel een vraagstuk waar rationeel aan vorm moet worden gegeven”, aldus Steingrover.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties