32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 15:48

Laatste reacties

- Advertentie -

Alarmbellen rinkelen na jihadvideo

"Desnoods verricht je een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid" zei de Nederlandse jihadist in de video | NOS.
“Desnoods verricht je een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid” zei de Nederlandse jihadist in de video | NOS .

“Het dreigingsniveau in Nederland blijft substantieel”, zegt Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Volgens hem is er geen reden om het dreigingsniveau te verhogen, omdat er geen aanwijzingen zijn dat er op korte termijn in Nederland een aanslag zal worden gepleegd.

“We moeten nu kijken of onze weerbaarheid voldoende is.”

Schoof is niet verrast door de video [ zie onder ] die gisteren verscheen, waarin een Nederlandse jihadist in Syrië oproept tot “een sterke en stevige daad“. Maar volgens justitieverslaggever Robert Bas zijn door het filmpje wel alle alarmbellen gaan rinkelen bij de Nederlandse inlichtingendiensten.

- Advertentie -

Muhajiri Shaam plaatste deze videoboodschap op Facebook. Daarin roept hij “broeders in Nederland en België” op om in te grijpen. “Desnoods verricht je een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid”, zegt hij. Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in tegen een Nederlandse jihadstrijder.

Wat gebeurt er op dit moment achter de schermen?

“Reken maar dat de inlichtingendiensten in opperste staat van paraatheid zijn. Er werd gisteren meteen met het Openbaar Ministerie samengewerkt. Ze verzamelen continu informatie over de Nederlandse jihadisten die in Syrië zijn omgekomen, over degene die het filmpje op internet heeft gezet, over zijn contacten en over andere teruggekeerde jihadstrijders in Nederland. Er wordt vooral gekeken of deze mensen zich anders gedragen en of er plannen zijn om een aanslag in Nederland te plegen.”

Weet men al wie de jongen uit de video is?

“Wij weten het niet. Het Openbaar Ministerie maakte gisteren  wel meteen bekend dat er een strafrechtelijk onderzoek naar hem gestart wordt. Dat is lastig, aangezien hij in Syrië zit en niet zomaar verhoord kan worden. We kunnen er vanuit gaan dat zodra zijn identiteit bekend is en hij ooit weer voet op Nederlandse bodem zet, hij direct aangehouden zal worden.”

- Advertisement -

Het strafrechtelijk onderzoek kan dus wel gestart worden ondanks dat hij in Syrië zit?

“Ja, want hij roept expliciet op om in Nederland een aanslag te plegen en dat is strafbaar. Hij zou zelfs bij verstek veroordeeld kunnen worden als hij in Syrië blijft. Maar ik denk dat de inlichtingendiensten hem vooral in de gaten houden voor het geval hij terugkomt naar Nederland. Het Openbaar Ministerie wil met het onderzoek ook waarschuwen dat ‘als je dit soort oproepen doet, je ons achter je aan krijgt’.”

De jongen in het filmpje wist dat er minstens één Nederlandse jihadstrijder is omgekomen. Wat weet jij van de andere twee?

“We weten dat het gaat om mensen die zich ergens in het afgelopen anderhalf jaar hebben aangesloten bij de terreurbeweging al-Nusra, niet bij Islamitische Staat. Gisteren werd de dood van de drie jihadisten vrij snel bevestigd, dus waarschijnlijk is er bij de inlichtingendiensten wel meer informatie over deze mensen bekend.”

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -