30 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

AD | Werk moet hervat

HomeMediaAD | Werk moet hervat

Met vonnis

Binnen 2 uur | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Alle ambtenaren die de afgelopen vier dagen volop hebben gestaakt, moeten weer aan het werk. Zo heeft het Gerecht in Eerste Aanleg gistermiddag gevonnist.

De vakbonden moesten gisteren binnen twee uur na uitspraak hun leden via radio, televisie of sociale media oproepen om de werkzaamheden volgens het geldende dienstrooster te hervatten.

Tegelijkertijd heeft de rechter aangegeven dat het Land bij gelegenheid van het CGOA-overleg van 28 februari 2019 en een eventueel vervolgoverleg met de vakbonden in overleg moet treden over de betaling van de indexering, de toekenning van de bezoldigingstrede per 1 januari 2019 en de 3%-regeling.

Sinds begin deze week hebben leden aangesloten bij de Abvo, NAPB, Sitek, STrAF en SAP actie gevoerd. Zij eisen de betaling van de loontrede, de 3%-regeling en de indexering of in elk geval dat de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Armin Konket (MAN) met de bonden in overleg treedt tijdens het Centraal Georganiseerd Overleg Ambtenarenzaken (CGOA).
Materieel spelen in deze zaak drie kwesties: de verhoging van de salarissen per 1 januari 2019 van de ambtenaren die in een hogere loontrede zijn gekomen; de 3%-regeling, die voorziet in een uitkering om de twee jaar aan ambtenaren gelijk aan 3 procent van het salaris, voor hen die de hoogste salarisschaal en -trede al hebben bereikt; en de indexering volgens het TAPI-systeem, waarop aanspraak bestaat in geval de inflatie hoger is dan 2 procent.
In zijn oordeel wijst het gerecht op artikel 6, lid 4 van het Europees Sociaal Handvest waarin het recht van werknemers op collectief optreden in geval van belangengeschillen, inclusief het stakingsrecht, wordt erkend. Dit recht – zo stelt de rechter – wordt echter begrensd door het beginsel van proportionaliteit, ‘in welk kader beoordeeld dient te worden of het belang van het inzetten van het stakingsrecht opweegt tegen de nadelen die de staking meebrengt voor derden en voor de openbare orde, de nationale veiligheid, de volksgezondheid of de goede zeden’. ,,Het Land heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat door de staking – waaronder die van ambtenaren werkzaam bij cruciale diensten als politie, brandweer en gevangeniswezen – de openbare orde, de veiligheid en de belangen van derden in het gedrang komen”, aldus het gerecht.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

2019 02 22 – VONNIS KGCUR20… by on Scribd

2 reacties

  1. Na het lezen van dit vonnis ben ik diep en diep teleurgesteld, ik heb iets heel anders verwacht.

    Ik had verwacht dat de rechter de bonden streng had toegesproken, zoiets van, jullie volgevreten parasieten, hebben jullie geen schaamte? In een tijd dat de meesten de buikriem moeten aanhalen staan jullie hier voor meer geld? Verdwijn uit mijn rechtzaal ik wordt kotsmisselijk van jullie en zorg binnen 24 uur voor een nieuwe CAO waarbij de loontrede, indexering, bonus en vakantie geld van ambtenaren naar de minst bedeelden in de samenleving gaat.

    Maar nee, met deze Nederlandse rechters wordt het nooit wat hier, het wordt tijd dat wij hier onze eigen rechters gaan opleiden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties