29 C
Willemstad
• dinsdag 20 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

AD | Vier papers gewijd aan de media

HomeMediaAD | Vier papers gewijd aan de media
Vlnr: Sanne Rotmeijer, MA, Dr. Renske Pin, Drs. Birgit Kreykenbohm en Prof. dr. Gert Oostindie | Foto Borjan Furst

Willemstad – Tijdens de 16e Isisa Islands of the World Conference 2018 op Terschelling presenteerden mediaonderzoekers Renske Pin uit Curaçao en Birgit Kreykenbohm uit Aruba hun werk over journalistiek in kleine eilandstaten.

In de sessie ‘Media in the Caribbean: Journalism in small (post)colonial societies’ werden vier papers gewijd aan journalistiek op de autonome eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten binnen het Koninkrijk.
Kreykenbohm is verbonden aan de Universiteit van Aruba en Pin was hoofdonderzoeker van Unesco’s Media Assessment op Curaçao. Samen organiseerden ze in 2017 de Unesco Media Pressure Cooker Marathon op Aruba.

Kreykenbohm presenteerde haar paper ‘Media perspectives on changing (post)colonial relations in the Kingdom of the Netherlands’ en ging in op beeldvorming van Koninkrijksrelaties en de rol van media in de periode 2005-2011.

Terwijl Arubaanse en Curaçaose media regelmatig over gebeurtenissen in Nederland berichten, hebben Nederlandse media amper aandacht voor de eilanden en berichten ze vooral over incidenten en conflicten, aldus Kreykenbohm.

,,Deze studie laat zien dat media een rol spelen in het bevestigen of creëren van beeldvorming rond Koninkrijksrelaties en toont de verschillen in journalistieke cultuur van de landen”, aldus de mediaonderzoeker. Vervolgens presenteerde Pin de paper ‘Journalism challenges in a small scale society – the case of Curacao’. Hierin werd de focus gelegd op de resultaten van mediaonderzoek op Curaçao door Unesco en de Media Master Classes tijdens het Unesco Media Development Programme.

Gezamenlijk presenteerden Pin en Kreykenbohm ‘Capacity building while assessing the media landscape in SIDS’, over de driedaagse Unesco Pressure Cooker Marathon, georganiseerd in 2017, waarbij het medialandschap door 20 journalisten en 10 academici in kaart werd gebracht.

De resultaten van het Unesco mediaonderzoek op Curaçao en de Unesco Pressure Cooker op Aruba lieten volgens de onderzoekers zien dat onafhankelijke journalistiek onder druk staat op kleinschalige eilanden. ,,De Nederlands-Caribische eilanden kennen alleen maar commerciële media, vaak onderhevig aan politieke en financiële invloed en afhankelijkheid van goede relaties, wat leidt tot zelfcensuur”, aldus het rapport.

Multidisciplinaire samenwerkingen tussen bijvoorbeeld journalisten, academici en kunstenaars of samenwerking tussen de eilanden werden benoemd als mogelijkheden om lokale journalistiek te versterken. Ook het uitwisselen van ervaring en expertise op Koninkrijksniveau is volgens de onderzoekers van belang.

Een stimuleringsfonds voor de journalistiek voor de zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk zou volgens het onderzoek een opstap zijn om te kunnen werken aan educatie voor huidige professionals, studiebeurzen voor aanstormend journalistiek talent, een jeugdjournaal, persinnovatie en het bevorderen van mediawijsheid bij het publiek.

Presentatie Sanne Rotmeijer

Mediaonderzoeker Sanne Rotmeijer (KITLV/Universiteit Leiden) sloot de sessie af met haar presentatie ‘News on its ‘own’ terms: Dutch Caribbean perspectives on journalism’. Zij presenteerde verschillende en veranderende nieuwsculturen op Sint Maarten en Curaçao en reageerde daarmee op het wetenschappelijke debat rond het ‘Westerse’ watchdog-model van de journalistiek.

De sessie werd voorgezeten door Gert Oostindie, professor koloniale en postkoloniale geschiedenis. De conferentie vond voor de 16e keer plaats, dit keer met het thema: The Changing Futures of Islands. Wetenschappers uit alle hoeken van de wereld en vanuit diverse disciplines presenteerden onderzoek op het gebied van eilanden.

Op de vijfdaagse conferentie waren ruim 150 onderzoekers vanuit meer dan 45 verschillende (ei)landen vertegenwoordigd en werden 106 wetenschappelijke papers gepresenteerd. Daarnaast gaven vier keynote speakers lezingen over de hoofdthema’s van de conferentie: Identity and people, Geography and nature, Economic development and Governance. De volgende Isisa-conferentie zal in 2020 plaatsvinden in St. Johns Newfoundland (Canada).

Namens de St. Johns Universiteit was Bojan Fürst aanwezig op Terschelling. Fürst is fotojournalist en radiomaker. Vanuit die hoedanigheid interviewde hij de Caribische mediaonderzoekers Pin en Kreykenbohm voor een radiopodcast voor zijn programma Rural Routes over journalistiek in kleinschalige samenlevingen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Misschien een conclusie voor de twee dames, “wiens brood je eet diens woord je spreekt”. Een onafhankelijke pers op Curacao en Aruba is nooit, nimmer mogelijk. Laten we als voorbeeld Direct nemen, vroeger adverteerden de vrienden van MFK op radio MAS dus waren ze voor Jachmin Pinedo de vijand. Sinds ze ook op Direct adverteren, wordt alles wat ze doen met de mantel der liefde bedekt. Op zich begrijpelijk dat Jachmin Pinedo haar ziel aan de duivel heeft verkocht, per slot van rekening moet ook de schoorsteen in huize Pinedo blijven roken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties