33 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

AD | Samenwerking brandweerkorpsen

HomeMediaAD | Samenwerking brandweerkorpsen
Brandweer Justitieel Vierpartijen Overleg (JVO) | Jeu Olimpio

Willemstad – Al geruime tijd wordt door de brandweerkorpsen binnen het Koninkrijk de noodzaak gezien om nauwer samen te werken.

Een akkoord voor het versterken van de samenwerking is onlangs tijdens het Justitieel Vierpartijen Overleg (JVO) op Bonaire getekend. Hiermee wordt ruimte geboden voor samenwerking op verschillende gebieden, zowel bij calamiteiten als het minimaliseren van risico’s.

Orkaan Irma die in september 2017 onder andere over Sint Maarten raasde, was de inzet voor het samenwerkingsakkoord dat tijdens het JVO tussen de brandweerkorpsen van de verschillende landen binnen het Koninkrijk is gesloten. Irma heeft bewezen dat een ramp zich niet tot grenzen laat beperken en dat een samenwerking op het gebied van crisis en calamiteit essentieel is om de ramp te overleven.

Met het akkoord dat is getekend, wordt de ruimte geboden voor uitwisseling van kennis en ervaring tussen de korpsen om de werkzaamheden in ieder land te verbeteren.

Het JVO, dat om de zes maanden wordt georganiseerd, werd bijgewoond door de verschillende Justitieminisers uit het Koninkrijk: uit Nederland Ferd Grapperhaus, uit Aruba Andin Bikker, uit Curaçao Quincy Girigorie en uit Sint Maarten Cornelius de Weever.

Aan het einde van het overleg is het akkoord, dat een periode van drie jaar beslaat, samen met de brandweercommandanten van de verschillende korpsen getekend.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

 1. Brandweer korpsen die samen werken ???? Kiko..

  De eilanden gaan echt niks zeggen om Nederland te verbeteren. Daar moeten de hulpdiensten er 95% van de tijd binnen 15 minuten zijn. Gemiddeld lukt ze dat net onder de 8 minuten. Dat heb je hier alleen al nodig om om 911 te bereiken en reactie te krijgen.

  Op Curacao bij een beetje brand zitten ze binnen no time zonder water, de water putten en punten weten ze niet te vinden, of er is overheen geasfalteerd. Je moet geluk hebben dat je binnen 100 meter van open water zit en dan nog duurt het 2 uur voor de slangen er liggen. Die water wagen is ondertussen aan het rijden om gevuld te worden, was natuurlijk druk op bandabau met een “privé klusje” en de wagen van hato dat duurt ook een uur voordat die er is.

  Als er een beetje brand is dan kan je live op TV zien dat de brandweer
  wagens aan komen rijden, zo snel zijn ze.

  Wordt er een brandweer wagen gekocht dan komt die niet aan en nummer 2 komt met de verkeerde slangen en koppelstukken en zonder onderdelen.

  Iets staat 5 keer in de brand en de oorzaak geen idee, aangestoken, tuurlijk maar waarom staat dan het voltallige personeel van de zaken zelf te blussen en doet verwoede pogingen om te redden wat er te redden valt, ook dat kon je live op tv zien. Kan het liggen aan de overbelasting van Electra leidingen en het lassen op de werf er achter.. ehh.. Mi no sa.

  Wat moet er nu samen gewerkt worden dan. En met wie. De eilanden werken sowieso niet samen en Nederland met z’n vingertje omhoog wordt helemaal niet geaccepteerd. Op sint Maarten de brandweer daar was druk met zichzelf de kazernes waren beschadigd en de wegen onbegaanbaar. Het dagen voordat de mariniers iets mohten doen en de beschuldigingen vlogen meteen heen en weer. De pri-minister moest zo’n beetje worden afgezet voordat “samen werking werd geaccepteerd”

  Ahh ok het gaat niet om samen werken maar om informatie verzamelen en op niveau brengen zodat we het zelf kunnen doen. Tuurlijk laten we alle brandweer lieden van Curaçao en andere betrokkenen op cursus sturen naar Nederland de US of China of zo. Uit Nederland komen ze vast met veel liefde hier instructie geven en vakantie vieren.
  Of beter, laat ze een zak geld mee nemen en tien man die komen hier “mee lopen”, de komende 50 jaar. Kan de rest naar huis.
  Of China komt vast met een paar containers “gratis brandweer spullen” en de minister moet er eerst heen voor de “strategische” onderhandelingen..
  Een gratis afdankertje uit Nederland van 5 jaar oud … nee dat kan beslist niet en het wordt uiteraard ook extra belast met invoerrechten.

  Dit is vast weer zo´n voorzichtige actie van Nederland om dingen in kaart te kunnen brengen. Moeten ze niet doen. Ze moeten gewoon zelf een persoon sturen die alles inventariseert een rapport schrijft en dan voor zichzelf een plan maken voor de volgende keer. Via google maps regelmatig foto’s maken zodat je weet waar de wegen moeten liggen en wat huizen en zo waren. Zet vaste en relative GPS punten. En volslagen afgesloten geheime bunkers met preventieve noodvoorraden.
  Leg dat “plan” bij echte calamiteiten nationaal dwingend op.
  Andere manieren zoeken of voorstellen is verloren tijd en weggegooid geld.

  Tuurlijk doen brandweer lieden hun uiterste best . Bij overstromingen, doordat de rooien totaal dicht zitten, dammen niet onderhouden worden of er gebouwd is op verkeerde locaties of waar duikers waren, zijn er helden te eren.

  Realistisch gezien, op Curaçao is de brandweer er voor alles tot de grootte van auto ongelukken, mundi en keuken brandjes. De rest…. brand gewoon af. En voor de andere eilanden zal dat vast niet veel anders zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties