32 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Rechter: Nog twee keer praten

HomeNieuwsAD | Rechter: Nog twee keer praten
Rechter van Schendel wil:nog twee keer praten
Rechter Peter van Schendel (2e van rechts) wil:nog twee keer praten

Rechter Peter van Schendel heeft gisteren de wijken onder de rook van de Isla bezocht om zich op de hoogte te stellen van de vervuilingsproblematiek. Het bezoek duurde tweeënhalf uur.

De voor gisteren geplande voortzetting van het kort geding van wijkbewoners en de stichtingen Clean Air Everywhere (CAE) en Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc) tegen de overheid is uitgesteld tot 19 oktober. In de tussenliggende periode moeten de partijen nog twee keer met elkaar praten, bepaalde de rechter.

Van Schendel kwam om 8.00 uur naar Marchena. Hij sprak onder andere uitgebreid met buurtbewoners die overlast ondervinden, bewoners van bejaardenhuis Habaai en met huisarts Severing, die veel patiënten heeft met luchtwegproblemen. Ze vertelden allemaal over de problemen die ze ervaren door de uitstoot vanaf het Isla-terrein.

Ondertussen liepen ambtenaren en advocaten met de rechter mee en luisterden of probeerden hun eigen zegje te doen. Van Schendel bekeek ook de beruchte groene aanslag die op de huizen is neergedaald.

Marc Verkade van CAE over het bezoek:

,,De mensen van de overheid zeggen dat ze doorgaan op de ingeslagen weg, dat ze bezig zijn met een oplossing te vinden. Wij vinden het allemaal te lang duren. We willen informatie en actie, een plan voor het verminderen van de uitstoot.”

Dat levert over en weer frustraties op over de gang van zaken, zegt Verkade.

,,De mensen van de overheid zeggen dat ze ook vinden dat er een oplossing moet komen en dat ze in gesprek zijn met mensen rond het Schottegat, maar de mensen krijgen geen informatie.”

CAE en Smoc eisten eerder al een uitspraak in het kort geding, terwijl rechter Van Schendel steeds hamert op meer gesprekken tussen de partijen. Daarom is de vierde zitting nu verdaagd tot 19 oktober en moeten er voor die datum twee gesprekken plaatsvinden, ook al hebben de eerdere gesprekken niets opgeleverd.

Eerder vonden de eisers dat de tijd van praten voorbij was:

,,Als de rechter zegt dat we nog een keer moeten praten, dan doen we dat. We hebben afgesproken op 25 september en 9 oktober met elkaar om de tafel te zitten.”

Volgens Verkade is het een probleem dat de ambtenaren die met hen praten wel met ideeën kunnen komen, maar geen beslissingen kunnen nemen.

,,Zij zijn niet de juiste mensen. Ze willen zelf voor de volgende ontmoeting ook meer draagvlak.”

Of ze daarin slagen zal moeten blijken. Wie wat beslist maakt Verkade niet uit, als de uitstoot maar minder wordt:

,,De metingen moeten dat uiteindelijk uitwijzen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Daar de overheid in het algemeen geen verstand van de uitstoot technieken hebben gebruiken zij het advies van de maatschappijen die wel de kennis in huis hebben en stellen de regelgeving daaraan bij. Dus heer de Rechter deze overheid blijft praten maar kunnen geen actie ondernemen zij blijven zich verschuilen achte achterhaalde regels in het contract, u zal hier verandering in moeten bewerkstelligen. In het belang van het winst oogmerk doet ISLA dus niets als zich aan oude achterhaalde eisen te verschuilen lekker goedkoop. Meneer de rechter verplicht de ISLA nieuwe regelgeving zoals bv PERNIS . De overheid zal het contract niet openbreken een rechter kan dit wel.

 2. Mijn beste,

  Er is al zoveel overtuigend bewijs dat het niet goed zit met de ISLA
  dat ik mijn eigen afvraag wie houdt de uitspraak tegen en waarom?
  Moet daar niet eens iemand voor aangeklaagd worden?
  Moet dat niet eens onderzocht worden?
  Kan er niet een site worden opgericht waarin ondernemers
  hun creatieve ideeën kunnen plaatsen en sponsors daarvoor
  kunnen aantrekken.
  Ikzelf heb ideeën zat en ik denk nog wel meer mensen.
  Dan met de juiste sponsors kunnen we een heel eind komen.
  Ik zou best in contact willen komen met die mensen die de ideeën hebben
  en de mensen die er geld in willen steken.

  Met vriendelijke groet,

  Marc Levering.

 3. de groene aanslag is toch wel overtuigend bewijs.
  die fabriek moet dicht, je kunt niet 20.000 mensen aan hun lot overlaten.
  fabriek sluiten en schoonmaken….dan iets moois daar neer zetten…
  hoeft geen greentown te zijn, maar wel iets met visie..
  de grond daar is goud waard, als het weer schoongemaakt is.

 4. ” Daarom is de vierde zitting nu verdaagd tot 19 oktober en moeten er voor die datum twee gesprekken plaatsvinden, ook al hebben de eerdere gesprekken niets opgeleverd.”

  Ik denk dat daar beter meteen had gestaan 19 oktober 2019 en een schop onder het gat van de PDSVA. Maar nu lijkt het wel dat die rechter met de advocaten zowel SMOC, Clean Air Everywhere (CAE) en huisarts Severing alsmede de bewoners niet geloven. Deze rechter hoort meteen actie te laten nemen. Er is overtuigend bewijs al vele jaren lang, er zijn diverse processen geweest o.a. door SMOC die genoeg bewijslast hebben voort gebracht. Ik zie dit weer als een minachting van de bevolking onder de rook.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties