28 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

AD | Prevenshon op zoek naar fondsen

HomeNieuwsAD | Prevenshon op zoek naar fondsen

 

Prevenshon is op zoek naar fondsen
Prevenshon is op zoek naar fondsen

Willemstad – Nu een beslissing van de overheid over een aanvullende subsidie voor Fundashon Prevenshon op zich laat wachten, gaat de stichting op zoek naar fondsen om in ieder geval de eerste maanden van 2016 te kunnen overbruggen.Van stoppen wil directeur Louise Elstak niet horen.

,,De continuïteit waarborgen, dat is het belangrijkste.”

Fundashon Prevenshon controleert maandelijks 800 vrouwen preventief op de mogelijke aanwezigheid van borstkanker. Het voortbestaan van het preventiecentrum komt in gevaar omdat de overheid slechts 600.000 gulden van de benodigde 1,9 miljoen op de begroting van 2016 wil vrijmaken. Het instituut werd in 2010 opgericht op initiatief van bankier Lio Capriles en oncoloog Bob Pinedo en draaide de afgelopen vijf jaar met de financiële steun van particulieren uit Curaçao en Nederland. Toenmalig gedeputeerde Humphrey Davelaar (PNP) van Gezondheidszorg zegde toe dat de overheid het instituut op den duur over zou nemen. Maar net op het moment dat de organisatie op volle toeren draait en donateurs afhaken, kan minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur geen garanties geven over extra financiële steun.
De donateurs hebben Fundashon Prevenshon vijf jaar lang gesteund, maar nu de organisatie op de rit staat, trekken zij zich terug. ,,De situatie is precair”, zegt Elstak.

,,Bevolkingsonderzoek is de verantwoordelijkheid van de overheid. Dat is ook de mening van de minister. Het probleem is dat er meer instanties zijn die in nood verkeren. De minister heeft laten weten één beslissing te willen nemen die alle entiteiten betreft. Dat respecteren wij. Maar daar kunnen we niet op wachten. We moeten zorgen voor de continuïteit van onze werkzaamheden.”

De afgelopen vijf jaar zijn meer dan 25.000 vrouwen gescreend op borstkanker. Het centrum staat in de startblokken om met preventief onderzoek naar baarmoederhalskanker te beginnen.

,,Nee, van stoppen wil ik niet horen. Het kan gewoon niet”,

zegt Elstak die er alle vertrouwen in heeft dat alles uiteindelijk goed komt.
Statenlid Omayra Leeflang (Un Kòrsou Hustu) heeft samen met de partijen PAR en MAN een openbare vergadering aangevraagd over de problemen in de gezondheidszorg. Die vergadering moet binnen twee weken worden uitgeschreven.

,,Dan zal ik de minister specifiek vragen stellen over Fundashon Prevenshon”, zei Leeflang gisteren tegen deze krant.

,,En ook tijdens de behandeling van de begroting kan ik aandacht vragen voor de problemen van de stichting. Bijvoorbeeld door middel van een motie.”

Leeflang vindt dat de overheid de resterende 1,3 miljoen gulden in 2016 moet financieren en dat de subsidie voor Fundashon Prevenshon in de toekomst structureel op de begroting van Curaçao moet komen.

Bron : Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Pak hem door, Leeflang, dit is echt te shameful voor woorden dat zo’n schittereend en nuttig projekt moet gaan bedelen voor fondsen. Maar ik snap het wel, er zit natuurlijk vooral bij Whiteman grote kinnesinne, want latn we nou wel wezen wat heeft de man ooit gepresteerd. Pinedo hoort op handen te worden gedragen op Curacao.
    Wat mij helemaal tegenstaat is de houding van Rosaria zo’n 0-geval hoort zich eveneens sterk hiervoor te maken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties