Willemstad – Het bekabelings- en pijpleidingplatform, de Castoro 7, ligt sinds begin deze week weer in de Caracasbaai. Het platform blijft minimaal twee maanden voor de kust liggen en hopelijk zelfs een jaar. Dat laat Robert van Heulen, directeur van Dammers Shipagencies, weten. Het platform lag al eerder in de Caracasbaai, namelijk van 8 december 2012 tot 14 juni 2013 en in 2014 zes weken in het voorjaar. Toen hoopte Van Heulen ook dat het platform een jaar zou blijven.
Het platform kreeg volgens Van Heulen echter een klus om pijpen te leggen bij Trinidad en verbleef ook enige tijd in de Bahama’s. De duur van dit verblijf deze keer hangt volgens Van Heulen af van de opdrachten die zij krijgen in Mexico.
,,Zij komen naar Curaçao om het platform voor te bereiden op de klus. Zo wordt er onder meer licht onderhoud uitgevoerd.”
Het bekabelingsplatform Castoro 7 is gebouwd om onder zee pijpen te leggen. Van Heulen:
,,Door de goede ervaring met Curaçao is nu toch besloten om de Castoro 7 weer bij Curaçao te leggen. Het platform heeft in totaal 135 man aan boord; dit kunnen er maximaal 250 tegelijk zijn. Deze bemanningsleden werken echter periodiek en na een paar weken worden zij weer afgewisseld door anderen. In februari of maart komt bovendien de kleinere Castoro 10 naar Curaçao.
Van Heulen verklaarde eerder aan deze krant dat er op Curaçao een probleem is voor dit soort pijpenleggers, aangezien de staat van de pier niet goed is. Daardoor moeten zware ladingen met aparte boten aan en van boord komen. Hierdoor vallen de kosten hoger uit en is de huur voor bijvoorbeeld Castoro 7 hoog.
Volgens Dammers Shipagencies brengt een dergelijke pijpenleger veel voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor een aanwas van schepen. In 2013 waren er hierdoor 22 extra schepen in de havens van Curaçao, om onderdelen en lading te brengen naar de Castoro 7.
Daarnaast zorgt het ook voor extra inkomsten voor het land door bijvoorbeeld overnachtingen, taxiritten, autoverhuur en proviand voor de bemanningsleden aan boord van die schepen.
De komst van dergelijke schepen heeft in 2013 1,6 miljoen dollar opgeleverd voor het eiland.
Bron: Antilliaans Dagblad