Willemstad – Medewerkers van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) hebben gisterochtend actie gevoerd in de hal van het ziekenhuis. De personeelsleden zijn het zat dat zij al jaren aan het lijntje worden gehouden en geen antwoord krijgen op vragen in verband met de overgang naar Hospital Nobo Otrobanda (HNO).
Aanleiding van de actie was de wijze waarop de Raad van Bestuur van Sehos een brief met vragen van de vakbond CBV voor verplegend personeel heeft beantwoord. Het ultimatum liep dinsdag af. ,,We kregen antwoorden waar we niet tevreden over zijn en ook nog per mail”, zegt CBV-voorzitter Johnsel Diaoen. ,,Dat konden we niet accepteren. Het is gebrek aan respect.’
Het Sehos-personeel eist duidelijkheid over het transitietraject van het oude naar het nieuwe ziekenhuis. Het gaat dan om bijvoorbeeld de nieuwe functies die in HNO nodig zijn, de salarissen en de training en bijscholing van het personeel. De actie gisteren heeft in ieder geval opgeleverd dat de vakbond volgende week donderdag, 23 november, een afspraak heeft om samen met de Sehos-directie en minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur de pijnpunten van het ziekenhuispersoneel te bespreken. Diaoen:
,,We willen concrete antwoorden op onze vragen zodat we onze leden daarna duidelijke informatie kunnen geven.”
Gebeurt dat niet, dan volgen mogelijk meer acties.
Wat begon als een protest van de contractwerkers van de bouwkundige dienst, mondde uit in een urenlange actie die werd gesteund door alle afdelingen van het ziekenhuis. Anton Casperson, voorzitter van de Raad van Bestuur, sprak de stakende medewerkers toe. ,,Het is belangrijk dat alle actoren worden betrokken bij de zorg die we in HNO moeten bieden. Als het personeel meer duidelijkheid wil over de toekomst, dan moeten we die geven.”
In november vorig jaar voerde het verplegend personeel ook al actie op eenzelfde manier en om, in grote lijnen, dezelfde reden. Toen was het toenmalig minister Siegfried Victorina (PS) die gehoor gaf aan de oproep van CBV om naar het ziekenhuis te komen. De minister beloofde de vakbond ‘op korte termijn’ afspraken met onder ander het bestuur en de directie van Sehos. Ook stelde hij de CBV-leden gerust over het behoud van hun baan.
,,Iedereen gaat mee naar HNO. Maar er komen nieuwe functies en andere verdwijnen juist”, zei Victorina.
Diaoen zegt dat er destijds inderdaad een Memorandum of Understanding is getekend in verband met de garantie van werk. Maar verder is er sinds vorig jaar niet veel verbeterd. ,,De financiële problemen, het tekort aan materiaal, de onzekerheid over de toekomst. Dat is het resultaat van zeven ministers in vier jaar tijd. Het ontbreekt aan beleid en aan structurele oplossingen”, aldus Diaoen.
Bron: Antilliaans Dagblad
Als ik hier lees dat, “,,Iedereen gaat mee naar HNO.” vind ik dat teleurstellend. Je kunt niet op ruïne bouwen. Het personeel van het SEHOS vind ik op alle fronten onbekwaam. Ik zie tussen de middag vaak verpleegsters en broeders in uniform bij een vieze chinees eten halen. Iemand die zo respectloos met zijn of haar lichaam omgaat, zal ook het lichaam van de patiënten niet respecteren. De meeste mannen en vrouwen die in het SEHOS werken lijden ook aan overgewicht. Je moet er niet aan denken dat ze iemand hartmassage moeten geven want ze drukken zo de borstkast stuk met hun overgewicht.