28 C
Willemstad
• zondag 10 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

AD | Overleven in Punda

HomeNieuwsAD | Overleven in Punda
Barre tijden voor de ondernemers in Punda
Barre tijden voor de ondernemers in Punda

Willemstad – Het zijn moeilijke tijden voor de ondernemers in Punda. De binnenstad is slecht bereikbaar zonder Emmabrug, de Breedestraat ligt open en in Pietermaai wordt het riool vervangen.

Tegelijkertijd komen er minder toeristen uit Venezuela, is de koers van de euro gedaald en moet het cruiseseizoen nog beginnen. Hoe overleef je zo’n periode?
Randy Neuman, eigenaar van Pietermaai Parking & Mall, investeert 1,5 tot 2 miljoen gulden in zijn kantorencomplex en verbouwt 43 units tot luxe suites.

,,Alles van topkwaliteit. Daaraan is behoefte in de binnenstad.”

De kantoorruimtes kwamen leeg te staan nadat het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) de huur opzegde. Neuman kon geen nieuwe huurders vinden.

,,Ik bied een ruimte aan voor 1.000 gulden per maand, inclusief elektra, dat is voor niets. Maar Punda heeft een slecht imago, niemand wil hier zitten.”

Volgens de projectontwikkelaar is het een dode boel in Punda.

,,De mensen komen niet graag naar de stad nu het een chaos is in Pietermaai en de Breedestraat openligt. Het heeft allemaal te lang geduurd.”

Maar ook als de straat er eind deze maand weer prachtig bijligt, zullen de bezoekersaantallen niet snel toenemen zonder een goede promotie in het buitenland. Neuman wijst naar de overheid.

,,De stad heeft potentie, maar er moet meer amusement en horeca komen. Maar het is moeilijker om een vergunning voor een goed restaurant te krijgen dan voor een truk’i pan. Er wordt veel gepraat, maar weinig gedaan. Zo is er besloten dat Colombianen geen visum meer hoeven aan te vragen, maar dat is nooit goed bekendgemaakt in Colombia. Ik weet dat investeerders vanuit Venezuela naar de Verenigde Staten en Panama zijn vertrokken, terwijl Curaçao op 80 kilometer afstand ligt. Een gemiste kans.”

Net zoals hij doet met zijn kantoorruimtes, zo zouden de bovenverdiepingen van de pakhuizen, die nu als opslag worden gebruikt, moeten worden verbouwd tot appartementen.

,,Dan krijg je leven in de brouwerij.”

Neuman is teleurgesteld in de overheid maar blijft in de binnenstad.

,,Ik ga door, dat zal wel moeten. Niemand die mijn pand wil kopen. Maar ik blijf positief!”

Linda Blok van de kledingzaak Desigual in de Heerenstraat vindt dat winkeleigenaren zelf ook hun best moeten doen om er iets van te maken. Blok heeft al meer dan twintig jaar een winkel in Punda.

,,Wil je iets moois, dan moet je daar ook wat voor doen. Je moet er helemaal voor gaan, investeren in het personeel en ervoor zorgen dat de winkel er goed verzorgd uitziet, schoon en met een mooie etalage, dan verkoop je als een gek. Natuurlijk, we lijden wel onder de situatie in Venezuela, zeker. Er komen minder mensen. Maar aan wie er dan binnenkomt, moet je een goede service geven en dan verkoop je toch. Op dit moment waait er een goede wind, het voelt goed. We hebben er wel eens over gedacht om ons ergens anders te vestigen, maar we kwamen tot de conclusie dat Punda toch het beste winkelcentrum van het eiland is.”

Blok vindt het geweldig hoe de Breedestraat wordt vernieuwd.

,,Als je ziet hoe die mensen werken, met zo veel plezier, daar word je gewoon blij van! De straat is al bijna klaar en het wordt heel mooi.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. @ Margreet Smeets,

  Randy Neuman is zelf ook debet aan de leegloop in Punda. Zijn parkeergarage heeft jarenlang compleet leeggestaan omdat meneer maar liefst 100 – 110 NAF per m2 wilde hebben voor een winkelunit…………….terwijl er nergens winkelend publiek te vinden was en nog steeds niet is.
  Nu zijn de prijzen iets omlaag, maar nog altijd veel te hoog. Zelfs 2000 – 3000 NAF voor een winkelunit, zonder klanten is niet op te brengen voor een ondernemer.
  En wat te denken van de parkeerplaats waar eerst een hotel zou komen, dan weer een appartementen complex en ondertussen gebeurt er helemaal niets. Waarom daar geen beach club bouwen ?
  Zou een mega succes kunnen worden en brengt de binnenstad weer tot leven.

 2. Punda en ook Otrobanda hebben zoveel potentie om te bruisen. Een combinatie van historie, shoppen en entertainment.

  De ambiente ontbreekt nu maar we zijn op de goede weg. Het naastgelegen Pietermaai heeft al een flinke stap voorwaarts gemaakt en daarmee de stad al populairder gemaakt.

  Laten we blij zijn met investeerders als Randy Neuman, die hebben we nodig om Punda naar the next level te krijgen.

 3. Marlon,

  De politici hebben een zekere mate van schuld, maar de ondernemers, het personeel, de eigenaren van de panden, de touroperators, de taxi chauffeurs etc hebben net zoveel schuld.
  Er is geen enkele reden te verzinnen waarom Punda ‘s avonds niet bruisend kan zijn, maar de fantasie is er niet. Men wil ‘s avonds thuis zijn, men wil niet werken en dan moet je ook niet vreemd staan te kijken dat er niemand komt.
  Welke toerist wil toch in hemelsnaam midden op de dag door een bloedheet Punda lopen ???????
  Die willen op het strand liggen en ‘s avonds pas naar Punda komen.
  Wie dat niet snapt heeft ze niet helemaal op een rijtje en heeft dus helemaal niets te zoeken in de toeristen business.

 4. Als Punda valt dan is het naar mijn persoonlijke mening afgelopen met Curacao. Dan valt Curacao ook.

  En ik geef de schuld aan de vele regeringen die wij hebben gehad. Al dat troep die overal op het eiland is gebouwd heeft Punda en Otrabanda laten vallen.
  Er was en er is geen plan, geen wil en geen vermogen van de vele regeringen die wij hebben gehad.

  Bouwen, bouwen en maar bouwen. Zeer lelijke dingen die niets aan het eiland en de ecenomie toevoegen.
  En maar bouwen bouwen en nog eens bouwen. En nog steeds doet de overheid niets. Er wonen slechts 150.000 mensen op het eiland.

  Doet me denken aan enkele reizen die ik naar Colombia, Afrika etc heb gemaakt. Je gaat naar een markt en iedereen verkoopt hetzelfde. Dus niemand zal het overleven.
  Dat doen men ook op Curacao. Iedereen bouwt een strip mall en dus zal niemand het overleven.

  Useless figuren die vele regeringen die wij hebben gehad.

  Mijn opinie. Liefst zie ik de volgende tenten overleven. Laat de rest maar vallen. Mijn lijst:
  1 Punda en Otrabanda
  2 zijkertuintje
  3 Sambil
  4 Promede

  Overheid, Drov, Dow doe wat. Het eiland gaat kappot. Doe aub wat.

  Natuurlijk hebben wij de tiendas en supermercados nodig. Dat is een ander verhaal. Maar niet 10 tiendas in een straat.

  En maar bouwen, bouwen en nog eens bouwen.

 5. Helaas, Punda is afgelopen. Zeg het niet graag, maar zolang de huiseigenaren niet begrijpen dat Punda geen AAA locatie meer is valt er weinig te doen. Er loopt geen sterveling door Punda, zelfs de Handelskade is compleet uitgestorven, maar met blijft absurd hoge huren vragen. En die huren zijn met de beste wil ter wereld niet terug te verdienen. Dus blijven de zaken leeg en komen er steeds minder mensen naar Punda.
  Bovendien gaat Punda om 6 uur in de avond dicht……….net het moment dat de toeristen zich afvragen waar ze die avond naartoe zullen gaan. In ieder geval niet naar Punda, daar valt niets meer te beleven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties