30 C
Willemstad
• woensdag 1 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Oplossing fileprobleem Caracasbaaiweg in zicht

HomeMediaAD | Oplossing fileprobleem Caracasbaaiweg in zicht
Caracasbaaiweg | Jeu Olimpio

Willemstad – Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) is bezig met het schrijven van een mobiliteitsplan waarin aandacht is voor de verkeersproblematiek op Curaçao.

Met betrekking tot de Caracasbaaiweg meldt VVRP-minister Zita Jesus-Leito (PAR), in antwoord op vragen van Statenlid Elsa Rozendal (MAN), dat er nog dit jaar gewerkt wordt aan het verminderen van de toegangswegen tot de Caracasbaaiweg, waarmee de filevorming op deze weg tegengegaan wordt en mensen vooral tijdens de spitsuren niet heel lang in de file hoeven te staan.

Zij legt uit: ,,Er is in 2011 een studie gedaan naar de problematiek van de Caracasbaaiweg en er zijn ook aanbevelingen gedaan om de filevorming op bepaalde punten tegen te gaan.

Deze aanbevelingen zijn niet uitgevoerd, voornamelijk vanwege de Staatkundige Ontmanteling. Als het verminderen van de toegangswegen op de Caracasbaaiweg succesvol is gebleken voor de filevorming op die weg, dan zal deze maatregel ook toegepast worden bij andere drukke wegen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

15 reacties

  1. Fietspaden aanleggen waar nu zand naast de weg ligt? Elektrische fiets promoten, bijna alles is ver onder 20km van elkaar, dus makkelijk aan te rijden per fiets.

    En belastingheffen/boetes uitdelen voor iedere aan het verkeer deelnemende auto tussen 6:30u en 8:30u en ‘s middags weer, met minder dan 2 (of 3) inzittenden.

  2. Het vele optrekken en remmen veroorzaakt een harmonica van een file.

    We zouden allemaal tegelijk moeten optrekken en remmen,

    Misschien via de radio signalen afspreken en uitzenden voor gas geven en remmen.

    Is het probleem opgelost.

  3. @LaStiwz, Salina en CCS baai is nu vrijwel niet meer te redden maar denk aan weg naar westpunt en bv dat kleine stukje weg bij sambil dat van 4 baans ineens naar 2 gaat en weer 4.

    Helaas is de gedachte op curacao dat iedereen moet autorijden. vandaar ook de invoer van de RHD omdat ze goedkoper zijn

  4. @ Brian S

    Je hebt gelijk, gespreid gaan werken zou ook een hoop helpen. Wanneer bv alle winkels in Punda een uur later open zouden gaan zou het al een hoop schelen. Alleen is dat weer in het cruise seizoen een probleem, dan zouden de passagiers in een verlaten stad rondlopen…………….oh wacht, dat doen ze nu ook al in de avonduren.

    Hoe dan ook, de overheid moet het probleem serieus gaan bekijken en aanpakken. Als we door blijven gaan zoals nu dan staan we muur- en muurvast over een paar jaar.

  5. @Brian: heeft geen zin om de wegen breder te maken daar dit op vele plaatsen niet kan en het einde van die weg, de “rotonde” bij Salina blijft een trechter.

    Het probleem is dat het wegennet te beperkt/slecht is voor het aantal auto’s. Je kunt dan het wegennet gaan uitbreiden (onmogelijk) of het aantal auto’s verminderen.

    Je moet het m.i. vanuit de aanvoerkant bekijken. APK keuringen goed uitvoeren en 25% van de auto’s afkeuren en de benzineprijs 50% hoger en als dat niet genoeg is 100% erop., Een auto is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Uiteraard veel frequenter en beter openbaar vervoer (wat betaald gaat worden uit die hogere benzineprijs).

    Waarom ik hier zo weinig bromfietsen of scooters zie is mij ook een raadsel, of het moet liggen aan het rijgedrag van en de automobilist en de scooterrijder.

  6. @Joep. Een andere oplossing is meer part time werken en thuiswerken. Dan hoeft niet iedereen om 7 uur de straat op. Wellicht ook flexibele tijden voor schoolgaande kinderen, Meer fietspaden en denk er ook aan om bv een middelbare school op Banda Bou te hebben en wellicht ook meer bedrijven daar. Feit is dat nu iedereen van 7-8.30 allemaal dezelfde kant op moeten.
    Tevens ga nu aan de gang met wegen die nog 2 baans zijn om ze wel 4 baans te kunnen maken. Nu kan het nog!

  7. Joep Meloen dit is een duidelijke oplossing voor hoe het zou moeten met diverse problemen op het eiland .
    Luister vaker naar de burgers en de pik de goede oplossingen eruit .
    En het geld ligt bij de EU op de bank .
    Wordt wakker !!

  8. Lijkt me echt een pracht van een oplossing het aantal toegangswegen tot de Caracasbaaiweg af te sluiten (eh, niet dus).
    Dan weet je namelijk meteen dat je een gigantische file gaat krijgen op zeer veel andere locaties en natuurlijk de knaller van de week op de resterende toegangswegen.

    Dit idee toont aan dat men totaal geen idee of besef heeft WAAROM er een file op de Caracasbaaiweg is !
    Die file komt niet doordat er teveel toegangswegen zijn, maar vanwege een flink aantal andere redenen, te weten:

    Richting Punda ?
    1. Teveel auto’s moeten tegelijkertijd gebruik maken van een weg die zo’n stroom auto’s per uur niet aan kan. Bottlenecks zijn de rotonde in Salinja, de stoplichten in Salinja, de stoplichten bij Berg Altena en de rotonde bij Janwé, plus natuurlijk de aansluiting van de weg naar Montana op de Caracasbaaiweg.

    Komende van Punda ?

    Ook hier ze je bijna dezelfde ‘suspect’ terugkomen. De belangrijkste boosdoener is de Weg naar Montana. Al dat verkeer moet aansluiten bij het verkeer dat al van Jan Thiel komt, dus dat zorgt voor een te groot aanbod.
    Vervolgens krijg je dan de rotonde bij Janwé en die staat dan meestal goed dicht omdat de weg erna, richting de stoplichten, helemaal vol staat met verkeer van zowel de Caracasbaai als de Seru Loraweg. De stoplichten en de rotonde in Salinja zijn niet in staat dat aanbod van verkeer op een snelle wijze af te handelen.

    Om het anders te stellen, tijdens de spits het is aantal auto’s dat wordt afgevoerd bij de stoplichten en de rotondes LAGER dan het aantal auto’s dat vervolgens aan de achterkant van de file aansluit. Gevolg ?
    De boel komt hopeloos vast te staan.

    Op zich is het ook niet vreemd dat de Caracasbaaiweg geheel dichtstaat. Er is sinds de jaren 80 continu bijgebouwd in Jan Thiel, Fuik, Montana etc. Het aantal auto’s op het eiland is verdubbeld, maar men heeft niets aan de wegen gedaan.
    Het aantal wegen dat naar Punda leidt is niet uitgebreid en alternatieven zijn niet aangelegd. Dan weet je gewoon dat je een verkeersinfarct gaat veroorzaken.

    Wat is dan wel de oplossing ?
    Meer wegen aanleggen zit er niet in, daar is geen ruimte voor, maar bovenal geen geld. Een ringweg rond het eiland zou mooi zijn. De enige optie is het uitbreiden van de Sta Rosaweg tot 3 of 4 banen. 3 banen klinkt vreemd, maar het is mogelijk daar een spitsstrook te creëeren. Echter, dat vereist wel een zekere rijvaardigheid en die is hier ver te zoeken.

    Tijdens de avondspits is de belangrijkste bottleneck natuurlijk de aansluiting van de Caracasbaaiweg op de Weg naar Montana (bij de Burgerking). Al het verkeer dat linksaf wil moet voorrang verlenen aan het verkeer dat van Jan Thiel komt. De meest simpele oplossing is dan de richting van Jan Thiel af te sluiten. Al dat verkeer mag dan omrijden via Rooi Santu, waardoor het verkeer van de Caracasbaai naar Jan Thiel en Montana moeiteloos kan doorrijden. Ook het verkeer dat van Montana komt kan dan zonder probleem doorrijden.
    Deze simpele oplossing zou een groot deel van de file (in de middag) op de Caracasbaaiweg in no-time oplossen.
    En het verkeer dat dan van Jan Thiel komt ? Even omrijden via Rooi Santu of Cas Grandi en dan aansluiten op de weg naar Montana. Niet leuk, maar werkt wel.

    Een betere optie is het limiteren van het aantal auto’s op het eiland, zoals men ook op andere eilanden heeft gedaan. Op Bermuda is er de regel dat ieder huishouden slechts 1 auto mag hebben, de rest mag op de brommer. En het werkt fantastisch, de wegen zijn rustig en alleen in de binnenstad kan het nog druk zijn, doch ook daar stroomt het verkeer nog goed door.

    Wanneer de overheid geen rem zet op het aantal auto’s op het eiland zitten we over 20 jaar met ruim 100,000 auto’s en ik kan nu alvast de garantie afgeven dat er dan helemaal niets meer zal bewegen. Dan hebben we de gehele dag door files. Wie wil weten hoe dat eruit ziet moet maar even op Martinique en Trinidad gaan kijken, het is complete chaos. Ook St Maarten was er goed in. Jarenlang stond het verkeer van het vliegveld naar Philipsburg de hele dag muurvast. Niets bewoog, het duurde meer dan 1,5 uur om dat kleine stukje af te leggen. Gelukkig houden orkanen daar enigzins huis en verminderen het aantal beschikbare auto’s, waardoor er weer wat doorstroom is.

    Maar hoe dan ook, het afsluiten van de toegangswegen naar de Caracasbaai zal de puinhoop alleen maar verergeren, dus dat is zeker NIET de oplossing.
    Het zal ook de doodsteek worden voor veel bedrijven die langs de Caracasbaaiweg (in de zijstraten) hun bedrijf hebben.

    Ik ben geen deskundige op het gebied van verkeer, maar ik heb destijds bij de colleges vervoers economie nog wel op zitten letten om te mogen concluderen dat het huidig voorstel ondoordacht is.

  9. Hierin had beter geinvesteerd knnen worden dan in de snoepreis van Walroud, Mozes en 5 andere randdebielen op het gebied van verkeer naar die peperdure verkeersbeurs in Europa.

  10. Na 7 jaar komt er misschien een oplossing .
    We gaan het beleven .
    Meestal verschuif je het probleem naar een andere plek .
    Pero ja nos mes por .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties