AD | Izzy Gerstenbluth: Dit is een cruciale fase

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth ,,Houd je aan de regels. Dat is de enige manier dat we zo snel mogelijk uit deze situatie komen.” | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Dit is een cruciale fase. Als we hier doorheen komen zonder al te veel nieuwe gevallen van Covid-19 dan kunnen de maatregelen verder versoepeld worden. ,,Houd je aan de regels!”

Dat zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren tijdens zijn dagelijkse update in verband met de wereldwijde uitbraak van de ziekte Covid-10 die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus Sars-CoV-2. Ook gisteren waren er geen nieuwe besmettingen bevestigd. De cijfers zijn onveranderd met 14 positieve gevallen, waarvan 11 patiënten zijn genezen. Een patiënt blijft thuis in isolatie, één is opgenomen in het Curaçao Medical Center (CMC) en één patiënt is vorige maand in het ziekenhuis overleden. Van twee personen is nog niet duidelijk of de testresultaten positief of negatief zijn. Zij worden op nieuw getest en blijven in afwachting van de uitslag thuis in isolatie. Tot en met gisteren zijn er op Curaçao 292 mensen getest.

De overheid heeft voorzichtig de eerste stapjes van de afbouw van de voorzorgsmaatregelen genomen. Gerstenbluth: ,,De rode lijn blijft dat er zo min mogelijk beweging op straat is, maar dat we wel weer verder kunnen met ons leven.”

Dit zijn spannende weken. Want bij elke versoepeling van een maatregel, is er een reële kans op nieuwe besmettingsgevallen. Dat is niet erg als het er steeds een paar zijn, maar de kunst is om het aantal zo laag mogelijk te houden. Thuisblijven en afstand houden blijft het devies.

Gerstenbluth: ,,We willen het risico zo veel mogelijk beperken dat iemand uit huis gaat en zonder het te weten het virus verspreidt.”

Opnieuw luidt zijn dringende oproep om de voorzorgsmaatregelen en richtlijnen van de overheid serieus te nemen en zo een uitbraak van Covid-19 op het eiland te voorkomen.

,,Houd je aan de regels. Dat is de enige manier dat we zo snel mogelijk uit deze situatie komen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

17 Reacties op “AD | Izzy Gerstenbluth: Dit is een cruciale fase

 1. Crucial fase.
  Izzy.. je bent nu puppet master van een grafiek noem het Curve van 14
  Goh. Is dat wat je bent.
  Je hele carriere op 14 personen.

 2. In de 2e K is vanmiddag een motie aangenomen om ook experts van de WHO te benaderen. Motie aangenomen.
  Idee voor hier??
  Kan toch niet alleen allemaal van dr. G afhangen, lijkt me. Verdere expertise is er nauwelijks of zelfs niet.

 3. Commentpolis

  @allen: als u reageert op iemand, graag de volledige juiste naam gebruiken.
  Dus niet meer:
  @JB, @CR, of om het even welke afkorting
  @Stawitz
  @koekoe
  @Ambicil
  @Joep Oen
  o.i.d.

  Dus de volledige, juiste naam. Dit op straffe van gehele verwijdering van de post.

  Commentpolis

 4. @ Trui, LOL ik stond achter jou en jij weer achter Menki!

  Wat heb je aan een hyperstrict straat- en surfverbod (waar je niemand lastig valt) als je je de dag daarna op je “plachi di dia” tussen massa’s mensen moet bewegen die de regels massaal aan de laars lappen?

 5. Waar was Knoekoe toen onze Lieve Heer de intelligentie uitdeelde? Met Menki Moe Rojer in het casino?

  Denkt Knoekoe nu echt dat er een straatverbod moet komen met uitzondering van boodschappen, bezoek botica en surfen op Sint Jorisbaai?

  Is Trui nu zo slim of Knoekoe zo dom?

 6. ….”Houd je aan de regels”…

  Dan moet je wel “common sense” regels vaststellen.
  Als iemand op Sint Joris aan het Kitesurfen is vormt hij 0,0 besmettingsgevaar, en valt deze persoon niemand lastig, maar kan de Militaire politie hem wel bruut inrekenen met een hoop poeha!

  Totaal geen common sense of creativiteit bij de versoepeling gebruikt.

  Het gaat steeds meer op een ivoren torentje lijken daar bij die Ministers die voor de cameras regeltjes voor lezen, maar defacto elke realiteitszin kwijt zijn van het leven van de doorsnee burger.

 7. ASO . De uiteindelijke balans van al dit “beleid ” zal de komende jaren opgemaakt worden. De hele economie en al het verdienvermogen voor de komende jaren is verwoest om nu een groep kwetsbaren te beschermen. Wie gaat de nieuwe groep kwetsbaren van de toekomst beschermen? I.c. de werklozen , verarmde gezinnen , kinderen zonder onderwijs, voeding of een veilig thuis, de failliete ondernemers, gezinnen met schulden, etc, etc. Niet deze regering. En wie gaat dat betalen? Niet deze regering..
  Een slag(je) is gewonnen, maar de oorlog is desastreus verloren..

 8. Wat een onzin zeg maar 1dode en nog steeds het zelfde aantal besmetting. Kom op zeg onmiddellijk weg met al die maatregelen.

 9. @Wim, Waarom moeten wij ons vergelijken met een stad als New York met 10 miljoen inwoners en duizenden Corona slachtoffers. Wij zijn een eilandja dat je nu alleen met een roeiboot kan bereiken.
  En we hebben maar 2 actieve mensen.. Maar nu gaan erzo mensen dood aan tekort aan eten…

 10. Dr, Gerstenbluth heft toch bereikt wat niemand eerder kon: geen verkeersdoden, geen moord- en steekpartijen, geen zieken door uitstoot van Isla, lage kosten SVB door leeg CMC en geen zieke werknemers etc.
  Hij speelt het politieke spelletje van MAN, PAR en PIN goed mee.Uiteindelijk zal Nederland toch betalen voor de coronaacrisis op Curacao.

 11. Als er zonder al te veel gevallen bijkomen?? Huuh, dit ding is vanaf ongeveer begin dezelde stand, alsof er dagelijks nieuwe gevallen bijkome .

 12. Voor de azijnzeikers Kiko, Knoekoe en Brian S, in support of Joep Meloen:
  https://www.ad.nl/video/zo-gaat-het-eraan-toe-in-een-ziekenhuis-in-new-york~p142455

 13. Je kunt de hotels wel weer open gooien, maar er zijn geen vluchten en geen toeristen. En lokalen hebben ook een stuk minder te spenderen.

  Vroeger verdienden de hotels nog wat als George Ramboolodin weer eens kwam logeren met weer een nieuwe byside, maar hij is voor een kleine 30 jaar verplicht tot de mannenliefde.

 14. Dit is een cruciale fase. Als we hier doorheen komen zonder al te veel nieuwe gevallen van Covid-19 dan kunnen de maatregelen verder versoepeld worden. ,,

  En hoeveel gevallen zijn er dan nog?
  Hoe groot is de kans op besmetting?
  Hoe snel daalt de kans op besmetting?

  Dit zijn vragen waarop andwoord geven kan worden das er een goed beeld van de situatie is en die kan alleen verkregen worden door testen.
  En dat is iets dat er niet gedaan wordt.

 15. Dus voor 2 actieve matches is het hele land op lockdown?

  Snap dat de wet en wild happy hours nu niet kunnen maar volgens mij kunnen de meeste bedrijven gewoon wel open. Beperkt open. Veel werk kan thuis of online gedaan worden en eventueel op afspraak langskomen.

 16. Operatie geslaagd, economie overleden!
  De waarheid ligt ergens in het midden, ja we moeten voorzichtig zijn en rekening houden met besmettingsgevaar.

  Alleen slaan bepaalde “versoelingsmaatregelen” kant nog wel, en voegt het niets toe aan de accommodatie van de inmiddels totaal gedemotiveerde bevolking.

  Dit zijn de zelfde Gezagsdragers waaronder de Giro en het HNO project het zo voortvarend heeft gedaan, ik vraag me hoe “verstandig” de diverse versoepelingsbesluiten tot stand komen bij deze gezagsdragers waarvan elke ministerie een grote puinhoop is.

 17. Hoe lang gaan die cruciale fases nog door?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *