28 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 05:38

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Invest Curaçao met UTS-geld

Eind maart werd de overdracht tussen UTS en Liberty Latin America gevierd. UTS is  voor 341,9 mln verkocht | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Een totaal van 40 procent van de opbrengsten uit verkoop van overheidstelecombedrijf UTS zal worden ingezet ter kapitalisatie van Curaçao Development Institute (CDI).

,,Dit instituut wordt op dit moment met ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Invest-NL uitgebouwd naar een Invest Curaçao, die in dit najaar een bankvergunning zal aanvragen.”

Dat schrijft Financiënminister Kenneth Gijsbertha (MAN). ,,Als eerste product zal CDI een Garantiefondsregeling opzetten om met name eigen vermogenparticipaties op Curaçao te faciliteren.”

- Advertentie -

Het College financieel toezicht (Cft) had eerder vragen gesteld aan de Stichting Overheidsaccountantsbureau Soab over de administratieve verwerking van de verkoopopbrengst van UTS en de voornemens van de regering om in het kader van de ‘Groeistrategie Curaçao, Integraal en Samen’ deze éénmalige verkoopopbrengst in te zetten voor economische structuurversterking.

De regering-Rhuggenaath (PAR/MAN/PIN) heeft besloten om conform haar voornemens de inkomsten uit verkoop van de aandelen van UTS in te zetten voor structuurversterking.

,,Een totaal van 40 procent van de inkomsten wordt ingezet voor investeringen in de verbetering van functioneren van het overheidsapparaat van Curaçao, voor publieke investeringen in prioritaire economische sectoren en ter verbetering van het financieel beheer van de overheid van Curaçao”, vervolgt Gijsbertha.

De resterende 20 procent van de inkomsten uit verkoop van de UTS-aandelen is gereserveerd voor investering in de sociale infrastructuur van Curaçao en ook voor scholing en vorming. Het betreft hier vooral investeringen om bestaande achterstanden in te halen, legt de bewindsman uit. De reguliere activiteiten worden uit de reguliere begroting gefinancierd.

UTS voor 341,9 mln verkocht

- Advertisement -

Voor wat betreft de financiële afwikkeling verkoop UTS en gevolgen voor de begroting 2019, meldt Gijsbertha het volgende. De verkooptransactie door het Land van de UTS-aandelen heeft in maart 2019 plaatsgevonden. Als gevolg hiervan zijn er op transactiemoment kosten en opbrengsten gerealiseerd en is er ook een transactieresultaat ontstaan.

De opbrengsten en kosten alsook het gerealiseerde transactieresultaat uit deze verkooptransactie worden dan ook aan het boekjaar 2019 toegerekend. De kostprijs bij deze verkooptransactie betreft de waarde van de UTS-aandelen op de balans van het Land op transactiemoment.

Op basis van de cijfers 2018 van UTS wordt een afwaardering op de balans van het Land ultimo 2018 verwerkt van deze deelneming, waarbij de historische kostprijs met 74 miljoen gulden wordt afgewaardeerd naar de lagere intrinsieke waarde van 139,7 miljoen.

Op transactiemoment is de waarde van de UTS-aandelen op de balans van het Land dus 139,7 miljoen. Op basis van verkregen informatie van UTS inzake de verkooptransactie, blijkt een bruto verkoopbedrag van 341,9 miljoen. Van dit bruto verkoopbedrag wordt een totaal van 177,5 miljoen aangewend voor de afwikkeling van de openstaande schulden en overige verplichtingen tussen UTS en haar stakeholders (waaronder langlopende schulden, niet-betaalde concessie en overige fees, belastingverplichtingen, duurtetoeslag en overige pensioenverplichtingen).

Na afwikkeling van deze openstaande schulden en overige verplichtingen (‘net debt & debt like transaction’) resteert een netto verkoopbedrag van 164,4 miljoen, welke toekomt aan de aandeelhouders van UTS (de Landen Curaçao en Sint Maarten). Het aandeel van het Land Curaçao in het netto verkoopbedrag is dan 143,9 miljoen (een aandeel van 87,5 procent).

Uitgaande van de lagere intrinsieke waarde voor de UTSdeelneming op de balans van het Land ultimo 2018 van 139,7 miljoen, leidt de voorgaande verkooptransactie tot een positief verkoopresultaat van 4,1 miljoen. Met dit positief resultaat dient nog een bedrag van per saldo 3 miljoen te worden verrekend welk betrekking heeft op de restschuld van het Land aan UTS alsook nog te ontvangen concessies en overige fees.

Na afwikkeling van deze overige schulden en vorderingen resteert nog een positief resultaat van 1,1 miljoen welke ten gunste van de gewone dienst van 2019 toekomt. Aldus een toelichting van de minister van Financiën.

Bron: Antiliaans Dagblad van 5 juli 2019

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. Nog een geldverslindende mislukking van Suzy Camelia-Römer, Paul de Geus. Als Suzy deze man niet tegen de regels in een vast contract had gegeven, hadden wij nu waarschijnlijk miljoenen bespaard.

  2. alle initiatieven van de “groei” strategie monden tot nu toe allemaal uit in pet projects waarin vriendjes en familie leden in participeren. Ik zou voorstellen om het UTS geld te gebruiken om het begrotings tekort te dichten zodat het niet gebruikt kan worden voor snoepreisjes of andere onzin.

  3. Ik vraag mij af wat het werkelijke bedrag van de afschrijving, m.n. activa UTS nu in de boeken staat genoteerd.

    Onze geleerde Willems mag ook hier komen spitten en dan aangeven hoeveel is verdampt, of no?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...

Nu.cw | 109 baby-schildpadden bereiken zee bij Porto Mari

Op het strand van Porto Mari zijn zaterdag 109 baby-zeeschildpadden uit hun ei gekropen. De Sea Turtle Conservation Curaçao ontdekte de lege eieren. De organisatie heeft de eieren...
- Advertentie -