28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 03:04

AD | Hulp nodig bij Maximus

magnus-carlos pieters-pancheck-nini-fonseca-monster-kuwas-vigilante-2
Hulp nodig bij Maximus | Foto Vigilante

Willemstad – Waar is het geld gebleven waarmee is betaald voor de moord op politicus Helmin Wiels? Dat wil het Openbaar Ministerie (OM) weten. Daarom looft de hoofdofficier van justitie Heiko de Jong een bedrag uit voor de gouden tip.

De hoogte van de beloning zal in totaal vijftig procent zijn van het daadwerkelijk op grond van de tip(s) in beslag genomen bedrag, waarvan kan worden vastgesteld dat dit bedrag in verband met de moord is betaald of ontvangen.

Op 5 mei 2013 werd politicus Helmin Wiels bij de pier te Marie Pampoen doodgeschoten. Datzelfde jaar werden Elvis Kuwas, alias Monster, Luigi ‘Pretu’ Florentina, Burney ‘Nini’ Fonseca, D’Angelo Damascus en Carlos Pieter als de opdrachtgevers en de uitvoerders van de moord aangehouden.

Pretu pleegde in september 2013 zelfmoord en in augustus werd Fonseca tijdelijk en voorwaardelijk op vrije voeten gesteld. Kuwas werd op 29 augustus tot een levenslange celstraf veroordeeld en Damascus en Pieter zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op de PS-voorman.

Hoewel er dus reeds een veroordeling heeft plaatsgevonden in de zaak, is het OM nog altijd op zoek naar de intellectuele daders. Eerder zaten oud-minister George Jamaloodin (MFK) en loterijbaas Robbie dos Santos in verband hiermee korte tijd vast. Hoewel zij op vrije voeten zijn gesteld, blijven ze volgens het OM verdachten in de zaak.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in augustus 2014 werd bekend dat er op de dagen voorafgaand aan de moord op Wiels intensief en verdacht sms-verkeer heeft plaatsgevonden tussen Jamaloodin en Fonseca.

Plotseling viel op de avond voor de moord dit sms-verkeer stil. Officier van justitie Gert Rip liet in augustus 2014 weten dat het vermoeden bestaat dat Jamaloodin de opdracht voor de moord op Wiels aan Fonseca heeft gegeven en dat Fonseca op zijn beurt samen met Pretu,

Kuwas heeft ingeschakeld om de moord uit te voeren. In een schriftelijke verklaring laat het OM nu weten:

,,In het onderzoek Maximus wordt onder meer onderzocht wie de opdrachtgevers zijn van de moord. Het vermoeden bestaat dat deze opdrachtgevers twee tussenpersonen hebben ingeschakeld die op hun beurt onder andere E.R.K. (Elvis Kuwas, red.) hebben gebruikt om de moord te laten uitvoeren. Bovendien wordt vermoed dat deze opdrachtgevers hiervoor een groot geldbedrag hebben betaald aan de twee tussenpersonen. Het onderzoek Maximus richt zich daarom ook op de geldstromen rond de verschillende verdachten.”

Volgens het OM heeft Kuwas slechts een klein deel ontvangen van het totaal beschikbaar gestelde bedrag en is het grootste gedeelte van dit geld achtergebleven bij de twee tussenpersonen.

,,In het belang van het onderzoek is het zeer gewenst dat vast komt te staan waar of bij wie het overgebleven geld thans is ondergebracht”,

aldus het OM. De hoofdofficier van justitie van Curaçao looft daarom een beloning uit aan de persoon of personen die het OM in staat stelt of stellen dit geld op te sporen en in beslag te nemen.

Tipgevers kunnen contact opnemen met de politie via het anonieme telefoonnummer 108. Minister Nelson Navarro van Justitie liet gisteren tijdens een persconferentie weten het volste vertrouwen te hebben in het OM dat de zaak wordt opgelost.

,,Het OM maakt soms gebruik van bepaalde technieken en afleidingsmanoeuvres om de zaak uiteindelijk op te kunnen lossen”, aldus Navarro.

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Helmin Wiels – moord (Magnus & Maximus)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties