30 C
Willemstad
• zaterdag 23 oktober 2021 17:04

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Hoelang moeten we nog thuisblijven?

Gerstenbluth: Alles hangt af van de naleving | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Hoelang we nog thuis moeten blijven, hangt af van de mate waarin de instructies en restricties worden nageleefd. Maar het is realistisch om rekening te houden met een verlenging van nog eens twee weken.

Dat zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth van Geneeskunde & Gezondheidszaken (G&Gz) gisteren tijdens een persconferentie over de laatste ontwikkelingen wat betreft Covid-19 op Curaçao. Gerstenbluth gaat uit van twee keer de incubatietijd van veertien dagen. De epidemioloog deelt de zorgen van mensen die zich afvragen hoelang dit zo nog gaat duren. ,,Het hangt er helemaal van af hoe het verder gaat verlopen. Als het lukt om het aantal besmettingsgevallen in de hand te houden en onder het niveau van de maximale capaciteit van zorg te blijven, dan staan we er goed voor.”

Dan kunnen de teugels op het eiland weer wat losser, bijvoorbeeld door mensen weer toe te staan naar het werk te gaan. Maar het openen van de grenzen is een ander verhaal. Daar kan geen sprake van zijn zo lang het coronavirus Sars-CoV-2 nog veel slachtoffers maakt in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en in Europa. ,,Als je dan weer vliegtuigen en cruiseschepen zou toestaan, haal je een tweede golf van de epidemie binnen. Dan kunnen we weer van voren af aan beginnen.”

- Advertentie -

Het zijn nogal wat maatregelen die de regering heeft moeten nemen om een uitbraak van Covid-19 op Curaçao te voorkomen. Ze zijn stuk voor stuk belangrijk, legt Gerstenbluth uit aan de hand van cijfers van het Nederlandse RIVM. Het totaal van al die instructies en verboden moet ervoor zorgen dat de transmissie van het virus met 60 procent kan worden verminderd. En alleen dan wordt de beschikbare capaciteit aan ic-bedden en beademingsapparatuur op het eiland niet overschreden. Want vijf procent van de Covid-patiënten ontwikkelt zeer ernstige complicaties en komt op de ic van het ziekenhuis terecht en moet beademd worden.

Het RIVM heeft berekend in welke mate elke maatregel maximaal zou kunnen bijdragen aan het verminderen van de overdracht van het virus. Een groot deel is in handen van G&Gz zelf, zoals het detecteren van besmette mensen en die isoleren (-16%). Daarnaast kan iedereen een steentje bijdragen door zijn hoest te bedekken (-2,5%), hygiëneregels in acht te nemen (-7,5%) en twee meter afstand te houden van anderen (-6,4%). Maar een grote slag wordt geslagen met het sluiten van restaurants, bars, sport- en fitnessclubs (-19,3%) en thuiswerken (-16%). Op die manier helpt elke maatregel de kans te verkleinen dat iemand het virus overdraagt op andere mensen. Gerstenbluth: ,,Daarom vragen we dus om vooral thuis te blijven.”

De teller blijft al een paar dagen op 11 positieve gevallen staan. Daarbij zijn zo goed als zeker twee lokale besmettingen. ,,Het aantal positieven, dat is het belangrijkste cijfer”, zegt Gerstenbluth. Behalve G&Gz test ziekenhuis CMC alle patiënten die worden opgenomen op besmetting met het coronavirus. ,,Zij hebben ongeveer evenveel testen als wij uitgevoerd en daarvan was er geen een positief”, zegt Gerstenbluth. Tot gisteren lagen er twee patiënten met Covid-19 in CMC en ook de patiënt die eerder overleed was opgenomen. Volgens de wereldwijd gehanteerde statistieken heeft 80 procent van de patiënten milde verschijnselen, 15 procent wat ernstiger en vijf procent wordt met ernstige complicaties opgenomen op de ic van het ziekenhuis. Gerstenbluth: ,,Blijkbaar is de ziekte nog niet dusdanig verspreid over het eiland dat er meer ernstig zieken moesten worden opgenomen. Als we dit zo weten te houden, dan zitten we goed.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Met alle begrip voor het goed werk en de zichtbare resultaten, Izy denk eraan dat in het buitenland ook ingezetenen zitten, zoals ik hier in Trinidad, die aan de lokale wettelijk ingestelde eisen moeten blijven voldoen. Zij zitten ook voor tenminste 2 weken vast in het buitenland en kunnen soms zelfs geen enkel Corona-19 symptoom vertonen. Zij onbeperkt in de onzekerheid over hun terugkeer achterlaten, wekt ook verdergaande frustraties bij hun op.

  2. Ik begin te zeggen dat het mogelijk is dat ik mij vergis, want alles is mogelijk. Maar één ding is zeker;r de wijsheid van Gerstenbluth duidt in de eerste plaats op een gezond oordeel, gebaseerd op kennis en verstand; het vermogen kennis en verstand op een succesvolle wijze te gebruiken om problemen op te lossen, gevaren te vermijden én om af te wenden, bepaalde doeleinden te bereiken of anderen op die terreinen raad te geven. Wijsheid is het tegenovergestelde van dwaasheid, verstandeloosheid en waanzin, waarmee ze dikwijls wordt gecontrasteerd. Ed dát, juist dát bezit deze kerel Gerstenbluth. Een doeltreffend werken of praktische wijsheid aan de dag leggen. TOPPIE. TOY TOY TOY.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....

PBC | Journalist Dick Drayer over zijn Covid: Het scheelde niet veel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – “Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gezeten”, verteld NOS-correspondent Dick Drayer, die de dood in de ogen keek nadat bij...
- Advertentie -