28 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

AD | Focus risico’s Koninkrijk

HomeLandenArubaAD | Focus risico’s Koninkrijk
Het kabinet ziet het als zijn taak om Nederland ‘veilig te houden en waar nodig veiliger te maken’, schrijft Grapperhaus.

Den Haag – De spanningen in Venezuela en de orkaan Irma zijn voor het kabinet redenen om meer aandacht te besteden aan crisisbeheersing in de Caribische rijksdelen.

Daarbij wordt direct gemeld dat het voor de autonome landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten ‘in eerste aanleg’ een landsaangelegenheid is.

Dat staat in de brief van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer over de agenda voor risico- en crisisbeheersing 2018-2021. Het kabinet ziet het als zijn taak om Nederland ‘veilig te houden en waar nodig veiliger te maken’, schrijft Grapperhaus. Iedereen moet daaraan bijdragen, maar de overheid heeft de zorg voor een veilige samenleving door onder andere het bewustzijn te vergroten en de risico’s bekend te maken aan de burgers.

Tot die risico’s behoren klimaatverandering, energietransitie, digitale vervlechting, vergrijzing, ondermijning, buitenlandse inmenging, ‘maar ook de instabiliteit aan de grenzen van Europa en de Caribische gebiedsdelen van het Koninkrijk’. Nederland moet toegerust zijn om de risico’s te beheersen en zo mogelijk te voorkomen.

Bij de inhoudelijke speerpunten bij de agenda voor de komende jaren wordt de doorontwikkeling genoemd van de crisisbeheersing voor de Caribische rijksdelen. De ervaringen met orkaan Irma en de ‘uitdagingen’ rond Venezuela ‘maken dat de aandacht voor de beheersing van risico’s en crises in relatie tot Caribisch Nederland de komende jaren dient te worden aangescherpt’. Daarbij is ook Europees Nederland betrokken, aldus Grapperhaus.

De bewindsman wil met alle betrokkenen, in het Caribisch gebied en Nederland, lessen leren uit de ervaringen met orkaan Irma, ‘onder meer voor het systeem van crisisbeheersing in zowel het Caribisch gebied als in Nederland’. Hoewel Grapperhaus alle betrokkenen in alle delen van het Koninkrijk noemt, zijn de autonome landen volgens hem toch allereerst zelf verantwoordelijk voor hun eigen crisisbeheersing.

Over de agenda schrijft de minister ook dat er een Nationale Veiligheidsstrategie wordt opgesteld door de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie en Veiligheid. De internationale samenwerking zal worden verstevigd. Hierbij wordt geen specifieke melding gemaakt van de Caribische rijksdelen.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Leeft de Koninkrijksregering per ongeluk opeens het Statuut na? Of gaat het om een tijdelijk charmeoffensief? Beter laat dan nooit. Wel veel mosterd na de maaltijd. Renée van Aller & John de Vries.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties