29 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

Opinie | Curacao, het nieuwe Las Vegas del Caribe

Opinie George Lichtveld De koude rillingen slaan mij om het lijf. Soms vraag ik mij af of ik, op deze gevorderde leeftijd begin te halllucineren en dwaalsporen begin...

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Eens over aanpak geluid

HomeMediaAD | Eens over aanpak geluid
Pietermaai Mundo Bizarro

Willemstad – Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en de belangenvereniging voor musici en kunstenaars (Amak) zitten op dezelfde lijn als het gaat om de aanpak van geluidsoverlast. Zo laat het ministerie van GMN weten.

Het ministerie zal wetenschappelijk onderzoek laten doen naar geluidsoverlast en partijen zullen de resultaten van dit onderzoek respecteren, zo is afgesproken. GMN-minister Suzy Camelia-Römer (PIN) heeft zich bereid verklaard de normen te herzien of aan te passen zodat er een situatie ontstaat waarin alle betrokken partijen – musici, omwonenden en ondernemers – zich kunnen vinden.

De minister benadrukte in het overleg dat de gezondheid van burgers op de eerste plaats komt. Het ministerie maakt geen onderscheid tussen de bronnen die geluidsoverlast veroorzaken. Partijen zullen aan de normen moeten voldoen die door een team van Amak en deskundigen van GMN worden vastgesteld.

Amak en het ministerie zijn het met elkaar eens dat iedere burger het recht heeft op rust in de avonduren. Net zoals burgers het recht hebben om buiten de deur zich te ontspannen en naar muziek te luisteren. Daarbij maakt het niet uit of het om lokale muziek, culturele muziek of buitenlandse muziek gaat.

Curaçao heeft in het verleden de indeling van het eiland in zones verwaarloosd. Het gevolg is dat woongebieden omringd worden door onder andere restaurants, supermarkten, wasserijen, nachtclubs, trùknan di pan, snèks en allerlei andere vestigingen die overlast voor de omwonenden veroorzaken.

Amak heeft aan de bewindsvrouw gevraagd om de rechterlijke uitspraken te analyseren in zaken waarbij is geoordeeld over de overlast van nachtclubs en hòfi’s waar muziek wordt gemaakt. De belangenvereniging wil nagaan of het mogelijk is weer tot nieuwe afspraken te komen waarbij de nachtclubs en hòfi’s weer livemuziek kunnen hebben.

Voorzitter Feco Gomes van Amak verklaarde aan deze krant dat hij namens de vereniging heeft gevraagd om de geluidsnorm te verhogen. Tegenwoordig geldt de norm van 55 decibel van 07.00-19.00 uur en 55 decibel van 19.00-7.00 uur. Gomes wil de norm verhogen naar tussen de 65 en 85 decibel. Hij heeft ook aan de minister gevraagd, naar analogie van Bonaire, ervoor te zorgen dat tambúgroepen en aguinaldogroepen gemakkelijker het hele jaar door kunnen optreden.

Het ministerie en de belangenvereniging hebben benadrukt dat omwonenden, musici en ondernemers rekening met elkaar moeten houden. Minister Camelia-Römer zal samen met de ministers Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling en Quincy Girgorie (PAR) van Justitie een democratische dialoog houden om samen met alle betrokkenen tot concrete afspraken te komen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties