27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 22:25

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Discussie misbruik moet’

PAIS: Bisdom Willemstad doet veel moeite om gebeurtenissen te verhullen.

PAIS:  ‘Discussie misbruik moet’
PAIS: ‘Discussie misbruik moet’

Willemstad – Er moet snel een discussie gevoerd worden over de verantwoordelijkheid van de rooms-katholieke kerk voor het gedrag van haar geestelijken. Dat meent regeringspartij PAIS.
De partij signaleert dat het seksueel misbruik door katholieke geestelijken de afgelopen tijd heel erg prominent naar voren is gekomen en betuigt haar medeleven met de slachtoffers van seksueel misbruik.

Ook stelt PAIS zich ervan bewust te zijn dat het verschijnsel zich niet alleen in kerken, maar ook bijvoorbeeld in gezinnen, sportverenigingen en op scholen voordoet. De partij beperkt zich tot het misbruik binnen de katholieke kerk.

,,En wel omdat wij hebben gemerkt hoeveel moeite het Bisdom Willemstad doet om deze gebeurtenissen te verhullen, ze onder het tapijt te schuiven, studiereizen verzint, of de schuldige priesters naar een andere bestemming uitzendt in plaats van dat het probleem wordt aangepakt en de koe bij de horens wordt gevat.”

- Advertentie -

Deze zaken zijn vooral relevant omdat de katholieke kerk een belangrijke rol vervult als morele autoriteit op het eiland, zo oordeelt de partij. PAIS stelt dat het voor de katholieke kerk op Curaçao tijd is om antwoord te geven op de volgende vragen:

,,Wat zijn de criteria die de kerk in acht neemt om kandidaten te selecteren om pater te worden? Vallen daar ook psychologische tests onder waar pedofilie en andere afwijkingen aan het licht worden gebracht?”

Dat zijn enkele vragen die volgens de partij beantwoord moeten worden. Ook wil PAIS weten welke controlemechanismen de kerk heeft en wat de procedures zijn bij het behandelen van klachten.

,,Wat zijn de disciplinaire maatregelen die er worden genomen? Blijft de overheid het salaris doorbetalen ondanks het feit dat een pastoor tegen de regels in handelde?” zo vraagt de partij zich af. ,,Is het bisdom verplicht om in het geval een geestelijke niet volgens de regels handelt, dit aan de overheid te melden?”

Andere dingen die PAIS zich afvraagt zijn:

,,Wat voor soort kerk wil ik zijn en welke rol wil ik binnen de samenleving hebben?”

Indien het antwoord is dat men voor de kerk een rol ziet als opvoeder met normen en waarden, dat deze een taak heeft als rolmodel, dan moet de kerk haar verantwoordelijkheid nemen en het vertrouwen in het instituut herstellen, aldus PAIS.

,,Dit zal betekenen dat men ophoudt met verstoppertje spelen, dat men ophoudt om financiële overwegingen mee te laten spelen bij het eventueel toekennen van een schadevergoeding, dat de fouten erkend worden en men met de opperste transparantie de tekortkomingen aanpakt en voorkomt dat deze zich blijven herhalen.”

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -