27 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | De Geus (UTS): Vertrouwen geschaad

HomeMediaAD | De Geus (UTS): Vertrouwen geschaad
Paul de Geus
CEO UTS Paul De Geus: Vertrouwen in Ctex en De Lima geschaad

Willemstad – De kwestie van de zes vervalste letters of intent (LOI’s)in het businessplan 2011 van Ctex is in zoverre niet heel relevant dat meerderheidsaandeelhouder UTS, die 5 miljoen dollar aan eigen risicokapitaal stak in het project, zelf ook een eigen businesscase heeft laten opstellen.

,,Maar het is vooral een kwestie van vertrouwen”,

zei UTS-directeur Paul de Geus gisteren in het interviewprogramma Perspektiva van Mariano Heyden bij Radio Z-86.

,,Wij houden hem (Ctex-ceo Anthony de Lima, red.) verantwoordelijk. Het is zijn project. Het is zijn businessplan. Het is door zijn mensen opgesteld.”

De brieven van zes grote multinationals die hiermee hun steun aan Ctex uitspreken, blijken niet echt. Zo werd gepubliceerd door deze krant. Een buitengewoon ernstige zaak, zegt De Geus.

Het is echter niet zo dat in dit geval UTS de beslissing om Ctex te investeren heeft laten afhangen van deze intentieverklaringen. Het is als iemand die een nieuwe auto koopt en de verkoper zegt dat de banden in de Verenigde Staten zijn gefabriceerd, waarna de koper er later achter komt dat de banden uit Mexico komen. Aldus het voorbeeld dat De Geus geeft.

,,De ontdekking verandert niet veel aan het geheel, maar het vertrouwen is wel geschaad.”

En dat is precies het geval ten aanzien van ceo De Lima, die hoe dan ook verantwoordelijk is voor het project. De ‘general board’ – met daarin drie vertegenwoordigers van UTS als de grootste aandeelhouder en twee van Girobank plus overigens De Lima als voorzitter – heeft de directeur van Ctex op non-actief gesteld. Hij kon naar het oordeel van de general board onvoldoende duidelijk maken wat er precies is gebeurd met die LOI’s van American Express, Visa, Sony, DHL, Citi en Banco Santander. En ook niet wie deze dan (wél) heeft vervalst, hoe en waarom.

Op de meeste vragen kon De Lima binnen de board geen antwoord geven. Hij geeft vandaag een persconferentie. De Geus stelt verder dat mogelijkerwijs normaal gesproken er niet zo’n toestand van zou zijn gemaakt, maar nu het niet goed gaat met het project en er nog veel schuldeisers zijn en er nog dagelijks geld bij moet, is het vizier extra gericht op Ctex.

Als dan zoiets als de ‘nepbrieven’ wordt ontdekt, dan komt dat nog harder aan. UTS is voornemens, ruim tien dagen na de onthullingen in de krant, om zelf onderzoek te doen naar de ‘fake’ LOI’s. Dat zal niet gemakkelijk gaan, geeft De Geus toe, omdat veel van de genoemde multinationals hierover niet graag verklaringen afleggen.

Het is een delicate zaak geworden. De op non-actiefstelling van De Lima, waarbij de ceo gedurende twee maanden ook niet op zijn werk mag komen, is volgens de UTS-directeur om het onderzoek ‘niet te verstoren’. Het is van belang dat er snel weer rust komt bij en over Ctex, want onder de huidige omstandigheden is het moeilijk om het datacenter – dat nog geen jaar geleden de deuren officieel opende – te verkopen aan een derde.

Minister Earl Balborda (PNP) van Verkeer en Telecommunicatie in zijn portefeuille verklaarde onlangs dat ‘Ctex een prima project is, maar dat de uitvoering ernstig tekortschiet’.

De Lima was van meet af aan betrokken bij het project. Volgens De Geus is er één troost en dat is dat er wel een gebouw staat te Seru Mahuma. Want, zo zei de UTS-directeur bij Perspektiva, er zijn ook projecten waarna moet worden geconstateerd dat er zelfs niets tastbaars is gerealiseerd.

Het is overigens onbekend welke waarde het Ctex-pand vertegenwoordigt, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dit meer dan 50 miljoen gulden is. Dat was het bedrag dat volgens het businessplan 2011 vereist was, maar alles wijst erop dat er daarna ruimschoots sprake was van meerkosten en budgetoverschrijdingen.

Hoeveel weten alleen UTS en Girobank als de grootste aandeelhouders en een reeks betrokken financiële instellingen die Ctex leningen verstrekten. De Geus omschreef het gisteren voor de radio als spijtig dat net in de periode dat Ctex het zwaar had en behoefte had aan een extra kapitaalinjectie beide grote aandeelhouders het zelf ook moeilijk hadden.

UTS zag de winstgevendheid danig teruglopen en moest het afgelopen jaar flink bezuinigen.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

 1. de Geus had allang de straat op moeten worden geschopt. Wanbeleid, wanbeheer staat voorop bij dit overheidsbedrijf waar de burger grotendeels voor moet dokken.

 2. Het zou goed zijn als de aandeelhouders eens het salaris van de Lima bekend maken.

  Naar verluid 7 cijfers, en dat voor de komma.

  Daar heb je inderdaad Visacard en MasterCard voor nodig om dat te kunnen betalen.

 3. die de Geus, heeft over vertrouwen?
  als klant van UTS ben ik ook geschokt, dat UTS er zoveel geld in heft gestopt.
  ik zit al meer dan 2 jaar te wachten op 32 mb maar krijg alleen maar 16 mb.
  Moet wel het volle bedrag betalen.
  Geld voor Suriname is er, voor Ctex is er maar maar de klant word voor gelogen en opgelicht.
  He dat klinkt bekent.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties