27 C
Willemstad
• zaterdag 27 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Core hield Ctex op afstand

HomeMediaAD | Core hield Ctex op afstand

Negatief advies in 2011 na ‘grote lobbycampagne’
voor participatie overheids-nv’s

Ctex: The art of big game hunting
Ctex: The art of big game hunting

Willemstad – Datacentra hebben te maken met een sterk wisselende markt. Daarnaast blijken bedrijven steeds meer intern hun datacenter op te richten. Verder is het zo dat er mogelijk een overcapaciteit ontstaat aan datacentra.

Drie redenen om al in 2011 negatief te adviseren over participatie van het overheidsbedrijf Core nv in Ctex (Curaçao Technology Exchange) dat een jaar geleden de deuren opende en onder aanvoering van directeur Anthony de Lima daarna al snel in grote financiële problemen belandde.

De Lima werd vorige maand geschorst na onthulling door deze krant over vervalste brieven in het businessplan. Core baseerde zich op advies van Terry Hernandez, dat hij op 13 juli 2011 uitbracht aan Coredirecteur Gerda Rosalia.

Ook het professionele gehalte van Ctex wordt betwijfeld en volgens Hernandez zijn de aandelen te duur. Een andere belangrijke reden voor niet-participatie was het feit dat Core geen investeringsbeleid had en ook niet de capaciteiten om op verantwoorde wijze met investeringen om te gaan.

Uit het advies blijkt dat Ctex aan Core het voorstel deed om 6,25 procent van de aandelen te kopen voor een bedrag van 2,5 miljoen dollar (4,5 miljoen gulden), oftewel 4 dollar per aandeel. Maar, zo staat erbij:

,,Een onafhankelijke professionele waardering van de aandelen bij het opstarten van het datacenter hebben wij niet aangetroffen. Daarnaast zijn de in het businessplan gepresenteerde cijfers ook niet voorzien van een oordeel van een onafhankelijke financiële deskundige.”

Core is volgens de Kamer van Koophandel (KvK) een bedrijf dat zich richt op de exploitatie of het technisch beheer van informatiesystemen, het ontwerpen, exploiteren en beheren van informatietechnologie infrastructuur en het geven van ondersteuning bij het gebruik hiervan.

Op de website van Core is te lezen dat het een overheids-nv is dat al vijftig jaar diensten levert aan eerste de eilandelijke overheid en later ook de landelijke overheid en sinds de eeuwwisseling een zelfstandig bedrijf van de overheid is.

De adviseur van Core vergelijkt in verband met Ctex de waarde van een aandeel met internationale aandeelwaardes in die tijd en concludeert dat 4 dollar per aandeel aan de hoge kant is. Verder valt het op dat de initiatiefnemers ‘naast hun beperkte eigen bijdrage’, van twee overheids-nv’s participatie verzoeken in het aandelenkapitaal.

Bekend is dat overheidstelecommunicatiebedrijf UTS momenteel de grootste aandeelhouder is. Hernandez vraagt zich in 2011 af:

,,Waarom andere particuliere bedrijven of andere kapitaalverschaffende funds en trusts niet als aandeelhouder zijn gevraagd, is vooralsnog onduidelijk. Het is wel duidelijk dat de initiatiefnemers een grote lobbycampagne op touw hebben gezet om via de politiek de besluitvorming aangaande deze aandelenparticipatie door overheids- nv’s te beïnvloeden.”

De financieel expert constateert dat dit lobbyen met ‘eigen door hen zelf geproduceerde documenten’ gebeurt en niet met documenten van onafhankelijke instanties, wat gebruikelijk is.

Soab ook niet positief: ‘Businessplan niet haalbaar’

Ook Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) adviseert negatief voor participatie van Core in Ctex. Zo wordt getwijfeld aan de haalbaarheid van het businessplan en de mogelijk grote impact van het datacenter op Core. Soab raadt aan de oprichters van Ctex te verzoeken het businessplan op een aantal nader aangegeven punten uit te werken zodat een beter beeld kan worden verkregen van de haalbaarheid van het plan.

Met name omdat in de regio al datacentra opereren zoals in Brazilië, Argentinië, Peru en de Verenigde Staten (VS). Dit maakt volgens Soab een onafhankelijke concurrentieanalyse verplicht om zo haar investeerders genoeg ‘comfort’ te bieden.

Soab neemt namelijk geen genoegen met het (nietonafhankelijke) verweer van Anthony de Lima (initiatiefnemer en oprichter van Ctex) dat in Brazilië de connectiekosten en loonkosten hoger zouden liggen.

Ook waarschuwt Soab voor de ‘zeer beperkte zeggenschap’ van Core in het datacenter.

Verder berekent Hernandez dat er dividend beloofd wordt op de investering van 3 procent – alleen als de cashflow dit toelaat – en dat binnen tien jaar nog niet de helft van het investeringsbedrag daarmee terugverdiend is. Bovendien is het onzeker of het investeringsbedrag waardevast blijft. Dan blijft Core liever bij haar huidige deposito’s met 2 procent rente en een zekerheid over de waarde van het belegde geld, zo wordt beargumenteerd.

De adviseur heeft verder kritiek op de financiële structuur en constateert dat de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen 28/72 is. Maar voor dergelijke grote projecten is een verhouding van 30/70 normaal. De vreemd vermogensverschaffers zullen daarom om extra zekerheden vragen om de terugbetalingsverplichtingen van Ctex te garanderen.

Deze extra zekerheid zal door de eigen vermogensverschaffers moeten worden opgebracht, te weten Core en de andere overheids-nv’s. Dat is voor Core in elk geval onacceptabel.

,,Het weerstandsvermogen van Ctex is bij de oprichting zwak”, zo staat verder in het document. ,,Dit maakt de continuïteit van deze onderneming reeds bij de aanvang van de bedrijfsactiviteiten onzeker.”

De directeur en oprichter (ceo), Anthony de Lima, krijgt volgens Hernandez voor Curaçaose begrippen een pittig salaris.

Bron: Antilliaans Dagblad

 

3 reacties

  1. Een Datacentrum met strikte beveiliging richt je niet op op een eiland dat al jaren bekent staat om zijn corrupte regeringen., met als klapstuk de verkoop in 2011 van alle gegevens van de veiligheidsdienst Curaçao door de gekozen? minister president himself , Gerrit de Raaf. Wijlen H Wiels had in deze kwestie dan ook helemaal gelijk dat het hele project niet deugde.

  2. Advies van Terry Hernandez, door de NIVRA tuchtrechter geschorst en en door de Fraude Onderzoekers organisatie uit hun register geschrapt?

    Hoe haalt Core het in hun hoofd om met deze charlatan in zee te gaan?

    Deze nonsense opmerking slaat alles:
    ‘De adviseur heeft verder kritiek op de financiële structuur en constateert dat de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen 28/72 is. Maar voor dergelijke grote projecten is een verhouding van 30/70 normaal.’

    Zo van u heeft 52 kilometer per uur gereden waar 50 is toegestaan, foei!

  3. De Lima heeft zichzelf een megasalaris toegekend dat moet worden betaald uit een zo goed als failliete boedel.

    Ctex was vanaf het ontwerp kansloos en na alle negatieve publiciteit is zal geen enkel bedrijf nog haar data willen onderbrengen bij de firma List en Bedrog dat ieder moment om kan vallen en dus geen cent heeft om te investeren in dataconnectie, opslag en vooral beveiliging.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties