31 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 17:54

Laatste reacties

- Advertentie -

AD commentaar | Raffinaderij in overtreding

AD commentaar | Raffinaderij in overtreding

Een nieuwe aanpak van de raffinaderij en de petroleumindustrie op Curaçao met het Chinese staatsbedrijf Guangdong Zhenrong Energy (GZE), waarmee al diverse vergaande afspraken zijn gemaakt, komt geen dag te vroeg.

Niet alleen zijn miljarden nodig in upgrading, uitbreiding en mogelijk zelfs ook verplaatsing – noodzakelijk wil de sector überhaupt nog toekomst hebben – maar vooral ook moet de lucht boven en ten westen van de Isla schoon, althans tot de huidige internationaal aanvaardbare normen worden gebracht.

Door de nasleep van de verkiezingen en de formatie van een nieuwe regeringscoalitie is het nieuws over de raffinaderij, die volgens de meest recente audit ‘in overtreding is’, enigszins op de achtergrond beland. Het is echter goed stil te staan bij de betekenis van de vergaande conclusies van de Inspecteur Milieu en Natuur in zijn inspectieverslag van de audit bij de door PdVSA geëxploiteerde raffinaderij.

- Advertentie -

Namelijk dat bij de Isla binnen het wettelijke kader sprake is van verschillende overtredingen.

Nu zullen bewoners onder de rook hier niet erg van opkijken, zij hebben immers dagelijks te maken met de onverantwoorde uitstoot van de installaties, zeker als weer eens etmalen lang wordt afgefakkeld.

Ook burger- en milieubewegingen zullen zeggen: ‘zie je wel’. Waar het om gaat is dat het nu formeel is vastgelegd door de inspectie met behulp van deskundige bijstand van het Amerikaanse bedrijf Fluor, na zowel technische als milieukundige audits. De analyse is uitgevoerd op basis van informatie en data afkomstig van de Isla/PdVSA zelf en de slotsom is dat het niet goed zit.

Laat dit laatste nu als vaststaand feit worden beschouwd, om te voorkomen dat hier verder oeverloos over wordt gediscussieerd zonder toe te komen aan concrete oplossingen. PdVSA voldoet op Curaçao niet aan de norm, wet- en regelgeving; kán dat mogelijk niet (zonder miljarden aan investeringen; geld dat simpelweg ontbreekt) en zál dat ook niet doen.

- Advertisement -

Voor de Venezolaanse staatsoliemaatschappij, zelf net als het land in zwaar financieel weer, geldt volgens het inspectieverslag dat enkel gekeken wordt naar economische output. In het huidige assetmanagement van Isla worden milieurisico’s enkel meegenomen als zijnde een ‘risico op het overtreden van de aan de vergunning gebonden eisen’.

De Curaçaose oliesector staat aan de vooravond van grote, eerder lange tijd voor onmogelijk gehouden, kansen tot verandering. Het contract met PdVSA is opgezegd, ofwel wordt na 2019 niet verlengd, en vooral: GZE staat te trappelen – zo blijkt uit alles – om de raffinage en opslag/overslag over te nemen en er op grote schaal nieuw leven in te blazen. Dat is hard nodig.

Sommigen zien de olie het liefst helemaal verdwijnen, maar dat is onhaalbaar want er moet nu eenmaal ook brood op de plank. Opschoning is echter wel mogelijk en keiharde eis. Het is een goede zaak dat beoogd premier Eugene Rhuggenaath (PAR), met overheids-nv Refineria di Kòrsou straks in zijn portefeuille, hierbij open staat voor alle input en advies. Van eigen experts, maar ook van daarbuiten zoals de aangeboden bijstand van Buitenlandse Zaken in Den Haag met een netwerk van ambassade en consulaten in het enorme China.

Want het betreft hier voor Curaçao waarschijnlijk de verreweg belangrijkste ontwikkeling sinds decennia en voor decennia.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

  1. Helemaal correct. De toekomst moet betrekking hebben op ontwikkelingen met de tijd. Daarvoor is visie en kennis nodig. Traditionele zienswijzen met verouderde competenties leveren geen voortgang in de samenleving. Wij houden van herhalen of over te nemen wat al passé is. Daarom ligt onze economie op haar gat. Kijk naar het onderwijs, toerisme, bankwezen, industrie, haven, enz. Niets nieuws onder de zon. Steeds weer miljoenen pompen in oude ideeën die bijna geen bijdrage meer hebben als het afgerond is.

  2. Het probleem van Curacao is eeuwige kortzichtigheid. Hopen dat het allemaal weer wordt zoals het was. Vergeet dat maar. De Chinezen komen niet om te helpen, ook niet om banen te scheppen, maar om geld te verdienen.
    Als men dan hier komt met een verhaal een sunset industrie als olie, nieuw leven in te blazen, wordt de toekomst het verleden . Er liggen prachtige plannen voor een totaal nieuw beleid, maar niemand durft het aan hier. Als de Chinezen niet verder komen dan de bouw van een gasterminal, waarvoor wereldwijd belangstelling is, hebben ze Curacao lelijk in de schaar.

  3. Ik ben benieuwd naar de houding in deze van Gijsbertha, thans minister in spe. Als speaker van de Isla heeft hij alle gemelde uitstoot- en vervuilingsproblemen altijd naar het rijk der fabelen verwezen ( evenals zijn maatje Cooper , thans oppositie). Dat de bevolking er last van had/heeft deerde hem klaarblijkelijk niet. Het wordt weer een roerige regeringsperiode. Belangentegenstellingen en belangenverstrengeling . (behoudt Gijsbertha als minister zijn ,financiēle ,relatie met de Isla ?).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

DH | RST arrests two in fraud investigation linked to post-Irma cleanup at PJIA

PHILIPSBURG--On Friday October 22, 2021, the Recherche Samenwerkingsteam (RST) arrested two people and conducted searches at two houses and at the addresses of two businesses on Sint...

Ingezonden | Praise The Lord, The Lord be praised

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -