AD | Camelia-Romer: ‘Onderbouwing, zo niet correctie’

VVRP minister Camelia-Romer wil van Nederland bewijzen zien van verweving van luchtvaartmaatschappij InselAir en luchtvaart authoriteit CCAA | Extra

Willemstad – Demissionair minister Suzy Camelia-Römer (PNP) van Verkeer vraagt haar Nederlandse ambtgenoot Sharon Dijksma (PvdA) van Infrastructuur om ‘concrete onderbouwing’ van de conclusies van de Nederlandse inspecteurs ‘dat er onvoldoende onafhankelijkheid is van de luchtvaartautoriteit ten opzichte van Insel Air International’.

De Curaçaose bewindsvrouw hierover in een brief aan Dijksma:

,,Gezien de ernst van een dergelijke verklaring en het feit dat Curaçao hiervoor geen basis heeft kunnen vinden in de ILT-nota (de Nederlandse Inspectie Luchtvaart en Transport, red.) of het overzicht met 17 constateringen van een senior inspecteur van de ILT, ontvang ik graag alsnog de concrete onderbouwing van bovengenoemde conclusie, dan wel verzoek ik correctie van het gestelde.” Met andere woorden: Camelia-Römer verzet zich tegen deze conclusie van de inspecteurs uit Nederland in hun nota over de veiligheidssituatie bij Insel Air.

In die nota zijn ook opmerkingen gemaakt over de luchtvaartautoriteit van Curaçao (CCAA). Overigens merkt de minister op dat het een ‘niet op briefhoofd geprinte, ongetekende en ongedateerde’ door medewerkers van ILT opgestelde nota betreft. De demissionaire minister van Verkeer juicht samenwerking toe met de ‘intentie om op zo kort mogelijke termijn een zodanig kwaliteitsniveau te bereiken dat sprake is van een effectief toezicht door de luchtvaartautoriteit’, en waarbij ‘de Nederlandse experts volledig kunnen participeren in de werkzaamheden van de luchtvaartinspectie’, in overeenstemming met de weten regelgeving van Curaçao.

Tegelijkertijd blijkt uit diverse passages in het schrijven aan Dijksma dat er nog wel wat valt op te merken over de ILT-nota. Zoals: ,,In de nota van bevindingen is de conclusie dat bij Insel Air sprake is van een te hoog veiligheidsrisico, omdat zou blijken dat Insel Air niet voldoet aan essentiële onderdelen van de luchtvaartwetgeving. Hierop volgt geen nadere toelichting, waardoor onduidelijk is op welke gronden die conclusie is gebaseerd.” Maar er zijn meer kritische kanttekeningen over de nota, bijvoorbeeld wat er wordt gesteld over de wettelijke basis.

Bron: Antilliaans Dagblad/Bearingpoint

Naschrift KKC

2017 02 21 Situatie Luchtvaartmaatschappij Insel Air by Black Lion on Scribd

2017 02 21 Situatie Luchtvaartmaatschappij Insel Air Bijlage 1 Ilt Rapportage by Black Lion on Scribd

4 Reacties op “AD | Camelia-Romer: ‘Onderbouwing, zo niet correctie’

 1. Marlon,

  Dijksma heeft het rapport van deskundigen gekregen. Die deskundigen hebben deze conclusies getrokken. En op basis wat ik heb gehoord tot dusver is hun conclusie geheel correct.
  Inspecteurs die een bedrijfje hebben in vliegtuig onderdelen ??? WTF ?
  Lijkt wel de brandweer alhier. Ook daar had een inspecteur een eigen bedrijf waar je de spullen moest kopen omdat je anders nimmer goedkeuring kreeg.

  De administratie bij Insel was een puinhoop en de inspecteurs deden niets. Assertief reageren is er niet bij, dossier kennis niet aanwezig en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
  Oftewel, het rapport was geheel terecht en normaal te doen gebruikelijk is dat een minister dat dan overhandigt aan de 2e kamer. Wie die minister is maakt niet al teveel uit, zij of hij is verplicht het bekend te stellen.
  Dus Camelia-Romer moet niet zeuren, het was een zooitje en is een zooitje. Dat was haar verantwoordelijkheid, welke ze dus niet wenst te accepteren.

 2. Marlon

  Ik leg het je voor de laatste keer uit. Ik blijf niet bezig jou te proberen op een hoger intelligentieniveau te brengen.
  Dijksma citeert ( voor jou: leest voor) uit een rapport dat is opgesteld door……..deskundigen! Dijksma heeft inderdaad geen kennis van deze zaken. Net zo min als Camelia overigens. Dus resteert Dijksma niets anders dan voor te lezen ( citeren) uit het rapport van die deskundigen. Dat zou jij zelfs nog kunnen. Hoewel……..

 3. Inspecteurs van een van de best aangeschreven luchtvaartinspecties in de wereld (de Nederlandse ILT) hebben na grondig onderzoek een vernietigend rapport uitgebracht over het falende interne veiligheidssysteem van Insel Air en het falend toezicht van de CCAA. En wat doet Curacao: Eerst de schuld geven aan Venezuela, dan aan Aruba en nu aan Nederland. Bij het Sehos is het niet anders. Een falend kwaliteitsbeleid en een falende inspectie. Toen er een Nederlandse inspecteur kwam die het opnam voor de patiënten werd hij snel van het eiland gejaagd. Want: Nos mes por!

 4. Kijk Sharon Dijksma is ook zon omhoog gevalen politici. Zij heeft alleen de VWO af kunnen afronden.
  Zij is net geen Constacia.
  Het onderzoek is niet eens begonnen of kom Dijksma met conclusies.
  Laat de deskundigen praten Dijksma. Jij bent geen deskundige.
  Daarom heeft Curacao die uit Nederland gehaald.
  Hombre.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *