28 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

AD | Beroep op alle bonden

HomeMediaAD | Beroep op alle bonden
Vakbonden protesteren tegen inhoud Groeistrategie 2019  | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Solidaridat Sindikal, de centrale van verschillende vakbonden op Curaçao, doet een dringend beroep op alle vakbonden om samen één vuist te vormen om de werknemer op Curaçao te beschermen.

De vakbondscentrale noemt de ‘drastische’ bezuinigingsmaatregelen van de regering ‘een klap in het gezicht van de arbeidersklasse van Curaçao’.
De vakbonden zijn niet te spreken over de bezuinigingsmaatregelen die minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën maandag in de Staten heeft aangekondigd.

,,Zeker niet nadat eerst volmondig werd ontkend dat er nieuwe maatregelen zouden worden getroffen. En zelfs nu wordt door de regering beweerd dat de maatregelen de arbeidersklasse niet zullen treffen.”

Volgens de vakbonden moet het vakbondsprincipe – namelijk om de werknemer te beschermen – in dit kader worden verdedigd. De centrale doet daarom een beroep op andere vakbonden op het eiland hen in deze strijd te steunen. ,,Het vakbondswezen op Curaçao kan niet zomaar toekijken dat werknemers op Curaçao zonder meer de laan worden uitgestuurd.”

Solidaridat Sindikal stelt ‘aandachtig en met grote bezorgdheid’ de laatste ontwikkelingen op Curaçao te hebben gevolgd. Zij stelt al geruime tijd te hebben gewaarschuwd dat de situatie zal verergeren en is van mening dat er geen beleid is dat zal leiden tot positieve ontwikkeling en groei op Curaçao.

,,We hebben bij meer dan één gelegenheid met de minister van Arbeid (Hensley Koeiman, red.) gesproken en hem erop gewezen dat in moeilijke tijden juist een inclusief beleid moet worden gevoerd”, aldus de bonden, die menen dat er geen behoorlijke deelname is van de vakbonden bij de besluitvorming. ,,En het zijn nota bene de werknemers die de dupe worden van deze beslissingen.”

De bonden stellen pas achteraf kennis te hebben genomen van het document Groeistrategie 2019 en dit nooit vooraf te hebben ingezien, laat staan er een mening over te hebben gegeven. ,,Wij waren daarom bijzonder verrast toen de regering in de Staten voor deed komen alsof dit document door brede participatie tot stand is gekomen. Geen enkele vakbondsman of vakbond op Curaçao zou dit document hebben goedgekeurd, waarin wordt gesteld dat ‘rigide arbeidswetgeving, hoge loonkosten en lage arbeidsproductiviteit grote belemmeringen vormen’. ,,Hiermee wordt de deur op een kier gezet om werknemers te ontslaan en de arbeidsbescherming van personen, die nog het privilege van een baan hebben, weg te nemen. Dit is onacceptabel.”

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Ben Whiteman had het over corrupte vakbondsleiders, het is jammer dat de radio en tv daar niet verder op heeft voortborduurt. Blijkbaar ook als de zogenaamde journalisten hier het nieuws op een presenteerblaadje krijgen, weten ze nog steeds geen raad mee.

  2. Hieruit blijkt dat de leiders van deze deze vakbonden een hersenpan hebben van een struisvogel.
    Maar wat wil je ook als je als ongeletterde arbeider een zgn vakbondsleider (Cova) accepteerd die rijp is voor een tehuis voor dementerende bejaarden. Demente mensen gaan ook terug in de tijd van hun jeugd.
    Geen wonder dat we niet met de tijd meegaan en zoals Fred S zegt blijven vasthouden aan de jaren vijftig.

  3. De bonden kunnen beter inzetten op innovatie en educatie, om zo de positie van de werknemer op de toekomstige arbeidsmarkt te versterken, in plaats van vast te blijven houden aan verhoudingen uit de jaren vijftig.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties