30 C
Willemstad
• donderdag 2 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Aruba wil af van toerisme alleen

HomeLandenArubaAD | Aruba wil af van toerisme alleen
Met Nota Hervorming steekt regering hand in eigen boezem

Oranjestad – Aruba wil af van de huidige eenzijdige economie die vrijwel alléén is gebaseerd op toerisme.

Zo meldt de ‘Nota Hervormingen Aruba’ van 15 juni jongstleden in verband met de voorwaarden die Nederland stelt aan verdere verstrekking van liquiditeitssteun, hard nodig als gevolg van de enorme impact van de coronacrisis.

Omwille van het duurzaam kunnen ontwikkelen en ook het beperken van risico’s moet Aruba over een bredere, veelzijdige basis beschikken. ,,Kortom: wij moeten aan andere zaken welvaart onttrekken naast het massatoerisme.” De regering steekt de hand in eigen boezem: ,,Als wij een omslag moeten maken zullen er volgens deskundigen op velerlei gebied sinds lange tijd een aantal zaken flink anders moeten,” schrijft de nota van het kabinet-Wever-Croes.

Daar hoort ook bij dat de Arubaanse staatsschuld ‘omlaag moet’. De schuldquote is te hoog om de huidige, zware klap op te kunnen vangen. ,,De binnenlandse kapitaalmarkt is te klein en onderontwikkeld om hierbij van hulp te zijn geweest. Het financieel stelsel had hiernaast onvoldoende reserves om bij te kunnen springen. De toegang tot de internationale financiële markten werd abrupt afgesneden door institutionele factoren, maar vooral door onze ineens risicovol gebleken economie.”

De crisis heeft – aldus de nota – duidelijk gemaakt ‘dat wij te maken hebben met een aantal structurele zwaktes in de economie die een grote weerslag hebben op de maatschappij’.

Ten eerste heeft de overheid geen buffers om te helpen tijdens een wereldomvattende crisis, door een te hoge staatsschuld. Op de tweede plaats heeft het Arubaanse bedrijfsleven ‘kennelijk evenmin buffers’, schrijft de regering: ,,Aangezien het erop lijkt dat grote bedrijven zelfs alle financiële middelen dan wel uitgekeerd hebben aan de aandeelhouders dan wel niets in reserve hebben, waardoor vrijwel onmiddellijk de continuïteit ervan ter discussie staat.”

En tot slot merkt de nota op dat de werknemer op Aruba ‘geen inkomen of een vangnet heeft om op terug te vallen en volledig is overgeleverd aan anderen’. Het kabinet van premier Evelyn Wever-Croes concludeert dat ‘de urgentie van hervormingen hiermee heel duidelijk wordt gemaakt’. ,,De aangegeven zwakten moeten aangepakt worden zodat de veerkracht van de economie op een meer adequaat peil gebracht kan worden.”

Aruba is zich naar eigen zeggen bewust ‘dat als Land hervormingen niet langer uitgesteld kunnen worden’: ,,Het zal op grote schaal moeten gaan hervormen, en wenst daarbij zijn eigen verantwoordelijkheid te dragen.” Daarbij is het belangrijk dat Aruba in kennis wordt gesteld van wat het inzicht van Nederland is wat betreft de hervormingen.

,,Net zoals solidariteit haar herintrede heeft gedaan, zou dit ook moeten gelden voor het kenbaar maken van de inzichten wat betreft hervormingen. Zo kunnen wij samen het proces met succes kunnen doorlopen.”

De nota stelt dat Aruba als klein land in een grote en sterk verweven wereld niet anders kan ‘dan in zijn verdienvermogen te investeren’. Dit verdienvermogen wordt door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in Nederland gedefinieerd als de ‘optelsom van het vermogen om toekomstige kansen te benutten en toekomstige bedreigingen het hoofd te bieden’ en betreft zaken als de eerdergenoemde veerkracht, aanpassingsvermogen en een proactieve houding.

Bron: Antilliaans Dagblad

13 reacties

  1. Ooit, na schoonmaak van mijn tuin, huurde ik een kennis met een truck , of anders gezegd een buurman, in voor het voor te Malpais, voor mij storten van tuinvuil. Ik heb er later spijt van gehad. Reden, kort nadat hij vanuit onze woonplaats Montagñe Di Rey was weggereden met eindbestemming vuilstortplaats Malpais, was hij al met een leeg kiep- laadbak terug bij af, ofwel weer thuis. Op mijn vragen ter zake antwoordde hij laconiek,:” Ay, má basha kos den mondi Fuik”. Dus, werkelijk, vele inwoners van Curaçao als een toeristisch bestemming, moet er heel wat eraan doen om zo’n prestige naam waard te worden. Als contractant (zie contracteren om vuil te storten) en toezichthouder op de handhaving van “vuilniscontrole” speet en spijt het mij nog altijd. Hende porko.

  2. Ja tuurlijk.
    We willen diamant mijnen.
    En patenten.
    Maar.. Dat is er niet….
    Sukkels. Met hoogheid waanzin.
    Iedereen wil gratis geld.
    Het zijn pukkel eilandjes.
    Met alleen dat.
    Dus doe dat dan.

  3. Willen.. Ja ik wil ook wel zo veel..

    Helaas gaat dat niet zo 1-2-3/ Helemaal niet op Aruba waar de politiek nog een ergere invloed heeft dan op Curacao.
    Daarnaast er is vrijwel niets op Aruba.

    De ziel van Aruba is verkocht aan de Amerikaanse massatoerisme

  4. @bululu

    Ik begrijp wat je zegt, maar als ik het met je eens zou zijn, zouden we het allebei bij het verkeerde eind hebben

  5. Aruba zal het waarschijnlijk toch vooral van toerisme moeten hebben de komende tijd.
    Daar leent het eiland zich goed voor.
    Zowiezo kun je je geen vuil eiland permiteren als eiland dat toeristen naar de zin wil maken.
    Iets wat Curaçao nog steeds niet goed snapt.
    Overal slingeren er ladingen zwerfvuil, flessen zakken en puin langs bijna elke weg.
    Als ik het zie en denk: het eiland krijgt steeds meer weg van een vuilnisbelt, ziet en denkt de toerist het ook.

  6. Si Aruba i Korsou tabatin reserva pa por defende nan paso di sera mèrkado pa motibu di e pandemia “corona” anto awe meskos ku Espanja, Italia, Surnam,Aruba, Korsou etc. no tabatin e nesesidat di pidi ningun pais ajudo/fiansa finansiëro.

  7. ZON,
    Ooit heeft de Saoedische leider sjeik……. van die tijd gezegd dat Saoedi Arabië haar markt moet veranderen (met andere woorden haar economie niet alleen op petroleum-gaswinning moet laten berusten) ofwel andere doelen tot zakelijke doelen moet stellen. In die tijd was wijlen Hugo Chavez Frias van Venezuela aan de macht bij onze overbuur en berustte de economie van dat land alleen op de petroleum- en gaswinning. Velen spreken nu, anno 2020, een/de taal van toen ofwel bijna 40 jaar later : richt je zaken en handelingen op meer doelen om daadkrachtiger te worden met je economie. Ook Aruba is te laat met haar reflecterend vermogen. Voordat je een reflectie krijgt met er eerst licht op een reflector schijnen (net als bij de fiets). Het licht dat nu op de reflector van Aruba schijnt is dan ook de reactie op een lichtstraal van bijna 40 jaar terug: evengoed ( te laat of niet) moeten alle landen aan de Saoedische gedachten van toen een voorbeeld nemen. In deze tijd zie je dat piepkleine landen als Aruba en Curaçao van de kruimels moeten leven die de grote landen tijdens het eten laten vallen en dit zeker in deze corona tijd ofwel tijd van marktsluiting i.v.m. de huidige pandemie.

  8. Het is volstrekt begrijpelijk dat een land niet afhankelijk wil zijn van een (conjunctuurgevoelige) sector. Maar op korte termijn is toerisme wel waar het geld verdiend kan worden, vanwege de ruimschoots aanwezige toeristische infrastructuur. Dat is dus nodig om de buffer op te bouwen.

    Op langere termijn lijken gokken en off shore financiele dienstverlening ook weinig duurzaam (in de zin van structureel competititief) omdat die sectoren erg mobiel zijn en eenvoudig naar de gunstigste (fiscale) jurisdictie gaan.

    Als buitenstaander zou ik zeggen dat de markt voor senioren die op Aruba willen settelen interessant zou kunnen zijn: kapitaalkrachtige markt die niet na een jaar naar een ander eiland hopt. De mensen op cruise schepen die eigenlijk ergens willen UITSTAPPEN, zal ik maar zeggen.

    Quality of life vereist naast ‘lekker weer’ vooral een stabiel politiek klimaat, een grote uitdaging. Maar qua werkgelegenheid biedt het mogelijkheden voor
    * laag opgeleid (security, zorg, hospitality, domotica-installateurs, tuinmannen, etc) en
    * hoger opgeleid (ook zorg, Studium Generale-achtige cursussen en entertainment, estate planners, etc.).

    Maar hiervoor gunstige voorwaarden voor scheppen kost tijd en (met name) een duurzaam voortgezet beleid.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties