33 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Samenwerking tussen CPA en N.V. Havenbeheer Suriname

Curaçao Ports Authority en N.V. Havenbeheer Suriname gaan samenwerken in de havenbusiness. Ze willen samenwerken op het gebied van vrachtvervoer, infrastructuur, cruiseschepen en scheepvaartdiensten, vooral voor olie-...

DolfijnFM | NuKoraal Tabak Windparken wil windmolenpark op Sint Joris

NuKoraal Tabak Windparken B.V heeft bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur een vergunning aangevraagd voor een windmolenpark in Sint Joris. Het park moet voor de...

ParadiseFM | Overheid nieuwe eigenaar Campo Alegre

Openluchtbordeel Campo Alegre is nu officieel van de overheid. Vanmorgen bracht Premier Pisas een bod uit op het verlaten complex. De regering heeft het bordeel voor 8...

ParadiseFM | Hof introduceert regeling small claims

De drempel om naar de rechter te stappen is verlaagd. Per 1 oktober treedt een nieuw reglement voor civiele zaken in werking. Hierin is een speciale regeling...
- Advertisement -spot_img

AD | Aanwijzing blijkt nooit uitgevoerd

HomeMediaAD | Aanwijzing blijkt nooit uitgevoerd
Gouverneur Eugene Holiday
Gouverneur Eugene Holiday

Aan de aanwijzing die de Rijksministerraad (lees: Nederland) op 17 oktober aan Sint Maarten gaf, is zeer waarschijnlijk geen uitvoering gegeven.
Het kabinet Rutte besloot nadat de UP van Theo Heyliger als grote winnaar uit de verkiezingen te voorschijn kwam, om kandidaat-bewindslieden aan een eigen screening te onderwerpen. Daartoe gaf ‘Den Haag’ gouverneur Eugene Holiday via de RMR per Koninklijk Besluit de opdracht.
De gouverneur werd daarbij gedwongen gebruik te maken van onderzoekers die door minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zouden worden aangewezen. Het ging onder meer om agenten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD.
Twee bronnen hebben onafhankelijk van elkaar tegenover deze krant berichten bevestigd die al enige tijd in de Haagse wandelgangen de ronde doen: gouverneur Holiday zou geen medewerking hebben verleend aan de Nederlandse interventie, omdat die strijdig zou zijn met de regelgeving in het Koninkrijk.
Dat de door Plasterk opgelegde extra screening ook als een gebrek aan vertrouwen in het beoordelingsvermogen en onafhankelijkheid van Holiday kon worden opgevat, zou geen rol hebben gespeeld. Die zou zich uitsluitend door – objectieve – juridische argumenten hebben laten leiden.
De afwijzing van enkele door formateur Heyliger voorgedragen kandidaten is volgens de bronnen louter op grond van de eigen Sint Maartense screeningsregels – de strengste van het Koninkrijk – gestoeld.
Staatsrechtgeleerden hadden eerder al hun vraagtekens geplaatst bij de rechtmatigheid om via aanwijzingen aan de gouverneurs in te grijpen en hen zo in een onmogelijke positie tegen opzichte van hun eigen regering te manoeuvreren.
Het (stille) verzet van Holiday kan verklaren waarom Plasterk bij het eenzijdig instellen van integriteitstoezicht op Sint Maarten voor een andere weg kiest, te weten een dwingende Algemene Maatregel van Rijksbestuur. Nadeel (voor hem) van zo’n procedure is dat de Raad van State vooraf om advies moet worden gevraagd.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Wij zijn het volledig eens met de Vries.
    (Ziten die beide nu om en om een lettertje te typen, of wordt elke reactie uitgebreid besproken?)

    George, Peter, Wesley, Eric, Els, Humphrey, Jacqueline, Astrid, Frank, Myrellis, Jeanny en Wesley 2.

  2. Denkt Nederland wel na over de uitvoerbaarheid van de eigen maatregelen? Kennelijk niet. Dat zou wel wat zorgvuldiger mogen misschien? Zeker op Koninkrijksniveau. Dat gaat helemaal niet goed de laatste tijd. En Nederland moet het goede voorbeeld geven? Dan moet er nog veel veranderen. Renée van Aller en John de Vries.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties