28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

HomeLandenArubaTelegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder...

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ |
Edwin Timmer

Minister-president en minister van Justitie Gilmar Pisas wil geen geld, maar ook minder bemoeienis van Nederland Ⓒ ANP/HH Foto Prince Victor/ANP

Willemstad – Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met Nederland? Of slaat beoogd premier Gilmar ’Pik’ Pisas een andere richting in dan zijn voorganger en partij-oprichter Gerrit Schotte? Pisas’ eerste woorden klinken verzoenend, zowel richting Den Haag als naar de Nederlandse belastingbetaler.

’Geen ruzie, maar wederzijds respect’

„We zijn niet gekomen om ruzie met Nederland te maken, maar om in wederzijds respect tot oplossingen voor Curaçao te komen”, sprak Pisas donderdag in regeringscentrum Fort Amsterdam. Hij presenteerde er zijn lijst met zeven ministers aan gouverneur Lucille George-Wout, voor het kabinet dat hij samen met Partido Nashonal di Pueblo (PNP) zal vormen.

Pisas (49) is een voormalig agent, die opgroeide op het Curaçaose platteland van Bandabou. Onder zijn achterban geldt hij als held, omdat hij opklom vanuit een arm gezin tot aan het premierschap. Op de website Caribische Netwerk beschrijft lokaal journalist Oscar van Dam Pisas als ’ijverig en hardwerkend’. Ook stelt hij: ’Pisas wint graag. Hij is prestatiegericht.’

Economie ligt op zijn gat

De nieuwe premier zal het nodig hebben. De economie ligt op zijn gat. Duizenden eilandbewoners verloren hun baan door de pandemie, velen raakten afhankelijk van voedselpakketten. Het toerisme start weliswaar op, maar raffinaderij Isla, ooit een grote werkgever, ligt al anderhalf jaar stil. „We weten dat de situatie precair is”, erkent de vroegere tweede man achter Schotte.

Tien jaar geleden werd Curaçao een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden en mocht Movemento Futuro Kòrsou (MFK) voor het eerst de premier leveren. Dat draaide uit op een van de meest troebele periodes tussen Curaçao en Nederland; met een geplunderde schatkist, geflirt met het regime van Venezuela en afzetting van Schotte als premier. Hij verdween uiteindelijk in de cel van eind 2018 tot november 2020 wegens witwassen en ambtelijke corruptie.

’De sfeer is afwachtend’

Dat nooit weer, hoopt menig Curaçaoënaar. „De sfeer is afwachtend”, zegt columnist George Lichtveld in een telefonisch gesprek. Veel nieuwe Statenleden en ministers hebben amper bestuurlijke ervaring, constateert hij. En de keuze voor Chester Peterson en Rutsel Martha als formateurs – beiden uitgesproken anti-Nederlands – belooft weinig goeds. In een opiniestuk noemde Lichtveld het zelfs ’een verkapte oorlogsverklaring’ aan Nederland.

Voormalig minister-president van Curaçao Gerrit Schotte Ⓒ ANP/HH

Het eerste splijtpunt dient zich al aan: Nederland sprong tijdens de coronacrisis enkele keren financieel bij. Om zicht te houden op besteding van dat geld maakte minister Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) afspraken met de vorige regering over een Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). Dat moet toezien op een nette besteding van het Nederlandse hulpgeld. Maar de nieuwe premier ziet dit als aantasting van de autonomie.

’Te lang gehoord dat we het niet zelf kunnen’

Pisas wil COHO ’heroverwegen’. Het regeerakkoord staat vol woorden als ’minder Koninkrijk’. Tijdens de verkiezingscampagne hield hij zijn achterban voor: „We hebben te lang gehoord dat we het niet zelf kunnen.”

De gewenste inperking van Nederlandse inmenging verpakt Pisas aantrekkelijk voor Nederlandse burgers: „Het is niet de bedoeling dat de Nederlandse belastingbetaler, en evenmin die van Aruba en Sint Maarten, opdraait voor de bekostiging van Curaçao.”

Dat zal menig Nederlander als muziek in de oren klinken. Maar tegelijkertijd is Den Haag niet gebaat bij een nieuwe periode van wanbestuur en wegkijken. Knops houdt daarom voet bij stuk: aan de regels rond COHO wordt niet gemorreld. Bovendien, als extra voorwaarde voor uitbetaling van nieuwe coronasteun eist de demissionair CDA-minister dat de salarissen van ministers op Curaçao met een kwart krimpen. De vorige regering voldeed niet aan die eis.

’Wat is de invloed van Schotte?’

Een van de grootste vragen die op Curaçao leeft is: wat is straks de invloed van Schotte op het nieuwe kabinet? Officieel mag de MFK-oprichter enkele jaren geen bestuurlijk ambt uitoefenen. Maar zelfs toen Schotte tussen de zware jongens zat, belde hij geregeld met zijn MFK-fractie in het parlement.

In 2019 vertelde Pisas in gesprek met Rick Hart van Radio Hoyer 2: „De politieke partij is toch wel van hem hoor, daarover moeten we niet liegen.”

Ook een mogelijke afkeer van Nederland en het aanhalen van de banden met Venezuela, waar dictator Maduro regeert op de puinhopen van Hugo Chavez, baart menigeen zorgen. In 2011 schreef de stichting Korsou Fuerte & Autonomo (KFO), waarvan Chester Peterson medeoprichter was:

„Wij zijn op weg om elke koloniale figuur of instituut van ons staatsbeeld te elimineren. De gezaghebber is al weg en nu moeten alleen nog de gouverneur, Sinterklaas en de koningin volgen.”

Diezelfde Peterson schreef het regeerakkoord voor het nieuwe kabinet.

In eerste instantie werkte ook Rutsel Martha, ex-minister van Justitie voor de Nederlandse Antillen, mee aan de formatie. Zijn banden met het Maduro-regime zijn nauw. Caracas vroeg hem vorig jaar zomer om een op Kaapverdië gearresteerde bevriende zakenman bij te staan tegen uitlevering naar de VS. Deze Alex Saab, internationaal klusjesman voor Maduro en grootschalig handelsdrijver met het Venezolaanse regime, wordt verdacht van witwassen. Martha moet hem voor uitlevering behoeden.

’Mensen onderschatten mij’

„Ik houd mijn hart vast”, zegt Lichtveld. „Als Pisas te veel naar deze mensen luistert, dan is dat een probleem.” De toekomst zal het leren. Misschien heeft de oud-agent uit de arme wijk Soto zich al veel verder losgeweekt van zijn oude kameraden dan Curaçao verwacht. Zelf zei Pisas rond de verkiezingen van maart: „Mijn leven lang onderschatten mensen me. Maar keer op keer bereik ik mijn doelen, keer op keer lever ik goede prestaties af. Ook nu weer.”

Bron: Telegraaf

12 reacties

  1. @americo, het was beter geweest indien bepaalde mnisters geen aanleiding daartoe hadden gegeven, we weten immers, wie, en krijgt weer de post van vvrp, vergeet het opperhoofd ook niet, ja en mimi ook zoiets.

  2. Ik zit te wachten op het bericht van MP Pik die ook nu Minister van Justitie is het volk komt vertellen dat de straf zaak tegen Gerrit de Raaf niet eerlijk is behandeld en dat hij daarom vrij word gesteld om het boete bedrag van 1.8 miljoen aan de curacrimstaat niet hoeft te betalen, let op mijn woorden, leerling Pastor Gerrit de Raaf heeft MP PIK compleet in zijn zak zitten en zijn wil is nog steeds wet op curacrim, wanneer komt er eens iemand die opstaat en deze Gerrit de Duivel en Pik Pis op ruimt van dit mooie eiland. of moet IK dat soms zijn !!!. kom er maar in Drekkie.

  3. Gaat de roep om onafhankelijkheid het zelfde worden als de roep om Papiamento By school?
    Toen deden de bestuurders die dit “voor de bevolking” deden hun kinderen naar privé of Nederlandstalig onderwijs.
    Bij onafhankelijkheid “voor de bevolking” halen ze dan hun familie van het eiland?

  4. Tijdens de verkiezingscampagne hield Pisas zijn achterban voor: „We hebben te lang gehoord dat we het niet zelf kunnen.”
    Maar hij vergat het af te ronden met ,,Maar eerlijk gezegd men moet wel eens een reefje inbinden!

  5. In deze uitermate woelige tijd,heeft Curacao werkelijk 0,0 behoefte aan figuren
    zoals (Corona) Chester Peterson en (Covid-19) Rutsel Martha.
    De gehele wereld gaat reeds gebukt onder de reeds bestaande pandemie onrust,dus meer is er niet nodig!

  6. Beetje domme kikkertjes retoriek!
    Veel gekwaak, en geblaat over allerlei symboolpolitiek!

    Meer geld, minder nederland, minder bemoeienis maar wel steed meer vragen. De screeningswet is een koloniaal product. Begin te snappen dat elke strobreed die die dit geboefte in de weg ligt, als koloniaal gezien wordt.

    Geef dit eiland haar onafhankrlijkheid, waarschijnlijk vliegt de familie van deze clown als eerste naar kikkerland dat al zo veel zit met gespuisfamilie van deze politie-mus.

  7. Pik Pisas: Opperhoofd van volksstam Curaçao:
    “keer op keer lever ik goede prestaties af. Ook nu weer.”

    386 friends en familie in 3 maanden tijd bij de “roverheid” plaatsen is geen kunst aan.
    Betaal je ze uit eigenzak “Klop op je hoofd”, ik bedoel opperhoofd?

    Dan zou je iets gepresteerd hebben voor de werkgelegenghrid, nu ben je de zoveelste “f&f premier die eerst aan zichzelf dent, dan aan de zakken van de f&f, en de burger voor al je bagger laat opdraaien

    Begreep dat de “bonkonko” die hij op zijn oogkas heeft ontvangen behoorlijke en permanente schade heeft aangericht.

    Bron: verpleegster IC afdeling CMC, die het in geuren en kleuren aan haar vrijer vertelde en die het weer doorvertelde aan zijn “brothers”. Je weet hoe discreet onze professionals zijn.

    Niet uit iemand anders’ suikerpotje eten Pik! Daar krijg je gedonder van, dat moet een opperhoofd in wording met reeds “relevante” opperhoofd ervaring nu wel weten. LOL

    Nu moet je met een grote bollomboontjie op je koko rondlopen.

  8. @beflapas: je vergeet nog het riante pensioen en alle andere secundaire benefits die deze clowns ontvangen

  9. „We hebben te lang gehoord dat we het niet zelf kunnen.”
    En wat hebben “we” er dan aangedaan?
    Hebben “we” bewezen dat “we” werkgelegenheid en industrie gecreëerd hebben?
    Of hebben “we” bewezen dat “we” alleen maar werk gecreëerd hebben door dure ambtenaren en in efficiënte overheidsentiteiten?
    Hebben “we” ons onafhankelijk of juist alleen maar afhankelijk gemaakt?
    Wat gaan “we” dan doen als Nederland zegt; een man een man een woord een woord en de kraan dicht draait?
    Ze kunnen het nu gaan bewijzen.
    De koloniale Sinterklaas gaat geen kadootjes meer geven. En wordt afgeschaft.

  10. Een analyse is overbodig, Pisas zegt het zelf, “keer op keer lever ik goede prestaties af”. De man is zeker 11 jaar parlementariër en heeft de bevolking 11 jaar * 12 mnd * 14400 Naf = 1.900.800 NAf gekost. Wat heeft de man gepresteerd? Noem maar één goede prestatie zou ik zeggen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties